ARDAHAN (İHA) - YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın destekleri ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın öncülüğünde 2009 yılında kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin öğrencileri, Nahcivan'da 1. Gençlik Kurultayı'nda bir araya gelerek bölgenin geleceğini konuştular.
Kafkasyalı öğrenciler arasında kültürel iletişimi arttırma, bölgenin geleceği hakkında fikir alışverişinde bulunma ve öğrencilerin geleceklerini birlikte planlamalarına fırsat verme amacını taşıyan Kafkasya Üniversiteler Birliği 1. Gençlik Kurultayı, Ardahan Üniversitesi (ARÜ), Nahcivan Devlet Üniversitesi ve Akhaltsikhe (Ahıska) Devlet Üniversitesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirildi. "Kafkasya'ya Genç Bakışlar Sempozyumu" adını taşıyan kurultaya Nahcivan Devlet Üniversitesi ev sahipliği yaptı.
14-16 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen kurultaya Ardahan Üniversitesi (ARÜ) 12 öğrencisiyle katıldı.
KURULTAYA KATILANLAR
Kurultaya; Nahcivan Meclis Başkanı Vasif Talıbov, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Ardahan Üniversitesi Rektörü ve Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Akhaltsikhe (Ahıska) Devlet Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Niko Akhalkatsi, Akhalkalaki Devlet Yüksek Eğitim Kurulu Rektörü Prof. Dr. Roin Kavrelişvili, Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Celil Nagiyev, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ve 70'e yakın öğrenci katıldı.
VASIF TALİBOĞLU SUNUM YAPTI
Kurultayda, Nahcivan Meclis Başkanı Vasif Talıbov ve Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.İsa Habibbeyli'nin yaptığı açılış konuşmalarının ardından Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da birer konuşma yaptılar.
Nahcivan Meclis Başkanı Vasif Talıbov açılış konuşmasında Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin 1. Gençlik Kurultayı'na ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını ve bu sempozyumda tartışılacak konuların neticesinde yeni fikirlerin doğacağına ve yeni imkânların yaratılacağına inandığını söyleyerek sempozyumun gençler arasındaki ilişkileri ve bilgileri sağlamlaştıracağını, dostlukları ve arkadaşlıkları güçlendireceğini vurguladı.
HABİBBEYLİ’DEN TEŞEKKÜR
Sempozyuma ev sahipliği yapan Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Kafkasya Üniversiteler Birliği'ne mensup üniversite öğrencilerinin, 1. Gençlik Kurultayı'nı Nahcivan'da gerçekleşmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:
"Türk dünyasının büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nahcivan için söylediği, 'Nahcivan Türk Kapısıdır' sözü bugün deşerefle yerine getirilmektedir. Kafkasya Üniversiteler Birliği I. Gençlik Kurultayı'nın bugün burada gerçekleşiyor olması tarihi bir andır ve gelecek için bir işarettir. Bu uluslararası sempozyumun Türk dünyasına ve bütün dünyaya geniş ufuklar açmasını dilerim."
KORKMAZ’IN DEĞERLENDİRMESİ
Ardahan Üniversitesi Rektörü ve Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz açılış konuşmasında, Kafkasya Üniversiteler Birliği 1. Gençlik Kurultayı'nda bulunmaktan dolayı duyduğu gururu dile getirerek geleceğin nereye gidileceğini bilenlere ait olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugünkü toplantının asıl amacı nereye gideceğimizi tasarlama projesidir. Bizler nereye gitmeliyiz? Kafkasya coğrafyası, insanlığın ilk ortaya çıktığı efsanevi, mitolojik edebi, kutsal kitaplardaki tasvirleriyle ortaya çıkan bir coğrafyadır. Ve coğrafyanın kaderi insanın kaderidir. İnsan kaderi üzerinde düşünmelidir. Ve kendi gelecek tasarımını bu düşünce etrafında şekillendirmelidir. Kafkasya Üniversiteler Birliği de böylesi bir gelecek tasarımını hazırlamak, Kafkasya ülkelerindeki ortak sinerjiyi oluşturmak, bu toprakların bilgisine sahip olmak ve bu bilgiyi bölge ülkelerinin ve bölge insanlarının yararına kullanmak üzere bir gelecek projesi olarak düşünülmelidir."
KAFKASYA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ AKTİFLEŞTİRİLECEK
Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin, Mevlana Programı ile bu bölgede daha aktif bir hale geleceğini ifade eden Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, şunları söyledi:
"2009 yılında 7 üniversitenin bir araya gelmesiyle kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği, en son Kırgızistan -Türk Manas Üniversitesi'nin katılmasıyla üye sayısını 22'ye yükseltti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın destekleriyle bir gelecek projeksiyonu oluşturmak üzere kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği, Mevlana programıyla bu bölgede daha aktif bir hale gelecektir. Mevlana Programı, tıpkı Avrupa'da ki Erasmus programı gibi bölge ülkelerinin, bölge üniversitelerinin öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerini desteklemekte ve bu süreci finanse ederek, bu akışkanlıktan doğacak sinerjiyi ülkelerimizin ve insanlığın geleceğine yöneltmek üzere planlanmış bir projedir."
BU BİR ÇIKIŞTIR
Toplam 9 farklı ülkeden gelen 70 kişilik Kafkasya gençliğinin, bölgenin geleceğini Nahcivan'da konuşmasının sembolik bir önemi olduğuna değinen Prof. Dr. Ramazan Korkmaz sözlerini şöyle sonlandırdı:"Bu bir çıkıştır. Biz, hep başka birliklere, başkalarına katılarak, başkalarının bizi tamamlamasına, tasvip etmesine, alışkın bir toplum yapısına sahibiz. Öyle sanıyorum ki bundan sonra artık kendi geleceğimizi kendimiz tasarlayacağız. Başka ülkelerin hazırladığı birliklerin içinde olmadan, kendimiz bir oyun kurucu olarak kendi bölgemizin, ülkemizin kurucusu olmak ve bu toprakların bilgisine sahip olmak üzere gençlerimizi burada toplamış bulunuyoruz."
BU NE GÜZEL BİR BİRLİK
Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin 1. Gençlik Kurultayı'nda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Kafkasya Üniversiteler Birliği hakkında şunları söyledi:"Bu ne güzel bir birliktir. On yıl önce biri bana bu bölgenin üniversitelerinin bir yerde birleşeceğini, birbirlerine görece üstünlüklerini tartışacağını söyleseydi güler geçerdim. Bunun mümkün olmayacağını yüzüne karşı söylerdim ama şimdi görüyoruz ki bugün bir aradayız ve güzel bir birliktelik tesis ettik. Bu birlikten maksimum oranda faydalanmamız gerekiyor. Bu birliği sadece eğitim amaçlı düşünmemeliyiz. Bu birliğin gerçekten çok daha önemli sonuçları olabilir. Bunlar siyasi, kültürel sonuçlardır. Bu sebeplerden bu birliğin devam ettirilmesi hayati önem taşıyor. Artık bizler dünyamıza ait olan şeyleri üretmeliyiz. Kullanmış olduğumuz şeyler bizim dünyamıza ait değil. Biz kendi dünyamıza ait şeyleri tasarlamazsak, bu alanda çalışmalar yapmazsak hep ikinci ve üçüncü konumda kalmaya devam edeceğiz. Ben bu sempozyumun ve bundan sonra gerçekleştirilecek olan çalışmaların verimli sonuçlar doğuracağına inanıyorum."
Van'da meydana gelen depremde zarar gören vatandaşlara Nahcivan da verilen destekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Özcan, tüm katılımcılara teşekkürlerini bildirdi.
Sempozyumda YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'a fahri doktora unvanı verildi
Azerbaycan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Nahcivan Özerk Cumhuriyeti, Ukrayna (Kırım), Türkiye ve Türkmenistan'dan toplam 70 üniversite öğrencisinin katıldığı ve 45 farklı konu hakkında bilgi alış-verişinde bulunulduğu uluslararası sempozyuma ilgi oldukça yoğundu.