Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
25 Eylül 2017 Pazartesi - 11:29

'Kürtlerin en büyük düşmanı Barzani ailesidir'

Eğilmez, bugün Irak’ın kuzeyinde yönetimi elinde bulunduran Barzani ailesinin, 20.yüzyıl boyunca etki alanları içerisinde bulunan Kürtleri, kendi çıkarları uğruna dönemin güçlü devletlerine pazarladığını belirterek, “Bölgedeki Kürtlerin en büyük düşmanı Barzani ailesidir” dedi.

 Kürtlerin en büyük düşmanı Barzani ailesidir

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, bugün Irak’ın kuzeyinde yönetimi elinde bulunduran Barzani ailesinin, 20.yüzyıl boyunca etki alanları içerisinde bulunan Kürtleri, kendi çıkarları uğruna dönemin güçlü devletlerine pazarladığını belirterek, “Bölgedeki Kürtlerin en büyük düşmanı Barzani ailesidir” dedi.
Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, kökenleri konusunda Yahudi olduklarına dair ciddi iddiaların olduğu Barzani ailesinin bölgede gerçekleştireceği referandum ile Kürtleri yine büyük bir kaosun içerisine sürüklemek üzere olduğunu kaydederek, “Kendisi de bir Kürt Yahudisi olan ve Los Angeles California Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Prof. Yona Sabar’ın, 1982 yılında Yale Üniversitesi tarafından yayımlanan ‘The Folk Literature of the Kurdistani Jews: An Anthology’ (Kürdistan Yahudilerinin Halk Edebiyatı: Antoloji) isimli kitabı Barzanilerin soyu ile ilgili çarpıcı bilgiler içeriyor. Prof. Sabar’ın verdiği bilgiye göre, Kuzey Irak’ta 16 ve 17. yüzyılda Barzani ailesine mensup hahamlar Yahudi eğitim kurumları oluşturmuşlardı.
Barzaniler Kürtleri İngilizlere satıyor
1900’lü yılların hemen başında Barzan Aşireti’nin başında olan Şeyh Muhammed devlete başkaldırdığı gerekçesi ile Sultan Abdülhamid’in emri ile Hamidiye Alayları tarafından ailesi ile beraber bugünkü Kuzey Irak’tan alınıp, Bitlis’e sürgün edilmiş, geri döndüğünde de fazla yaşamamıştı.
Muhammed’den sonra yerine gelen oğlu Abdüsselâm’ın liderliğinde Barzanî ailesinin gücü artmaya başlamıştır. Abdüsselâm diğer aşiretlerin yanısıra siyasî alanda faaliyet gösteren Kürt cemiyetleri ve partileri ile temasa girişmiş ve 1907’den itibaren Osmanlı Devleti’nden kabul edilemez isteklerde bulunmaya başlamıştır. Bu talepleri silâhlı hareketlerin de takip etmesi üzerine Bâbıâlî bölgeye Dağıstanlı Mehmed Paşa’nın komutasında birlikler sevkedince Abdüsselâm hâkim olduğu toprakları bir seneliğine terketmek zorunda kalmıştır
Birinci Dünya Savaşı başlayınca Barzanlılar devlete asker vermemenin yanında düşman kuvvetleriyle beraber hareket etmeye başlayınca, Osmanlı Devleti’nin Musul Valisi Süleyman Nazif Paşa , Abdüsselam’ı astırmak zorunda kalmıştır.
Barzan’daki Nakşibendi tekkesinin şeyhliğini bu kez Ahmed Barzani üstlenir. Onun yerini sonraki senelerde Mustafa Barzani alacak ve Mustafa Barzani’nin oğlu Mesud Barzani de babasının ardından Barzan Aşireti’nin lideri olacaktı.
Barzanileri katliamdan Mustafa Kemal Atatürk kurtarıyor
I. Dünya Savaşı sonrasında enerji kaynakları zengini Irak, İngilizlerin elinde kalır. Bölgede İngilizlere karşı bir cephe de oluşur. Barzani kardeşler de bu cephede yer alırlar
Irak’taki İngilizler, Barzani kardeşleri yok etmek üzere harekete geçip 1932’de Ahmed, Sadık ve Mustafa Barzanileri sıkıştırırlar. Irak dağlarında ölümle burun buruna gelen üç kardeş ve 100 kadar peşmerge, 23 Haziran 1932’de Türkiye’ye sığınarak Mustafa Barzani’nin kendi tabiri ile Mustafa Kemal Atatürk sayesinde mutlak bir ölümden kurtulurlar.” şeklinde bilgilere yer verdi.
Barzaniler Kürtleri Sovyetlere pazarlıyor
Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2. Dünya Savaşı sonunda İran’ın Mahabat kentinde Kürtler bir cumhuriyet kurdular. Mustafa Barzani kendisini general ilan etti ama bu devletçik bir yıl sürmeden 1947 yılında İran tarafından bertaraf edildi. Mustafa Barzani, Sovyet sınırı içinde Kızıl Ordu’ya girdi ve kendisine orada albay rütbesi verildi.
Irak’ta rejim değişikliği üzerine Mustafa Barzani 1958 yılında memleketine döndü. Sovyetler Birliği onu Irak hükümeti üzerinde bir baskı aracı olarak kullandı. Bu süreçte İsrail de Mustafa Barzani ile ilişki kurdu. Barzani 1967 ve 1973 yıllarında İsrail’e giderek orada özel görüşmeler yaptı.
Barzaniler Kürtleri İran’a Pazarlıyor
1970’lerin başında bu kez İran, Mustafa Barzani’yi Irak’a karşı kullanmaya başladı. İsyan eden Barzani’ye İran 1975’te yardımı kesince Irak ordusu Barzani peşmergelerine büyük bir darbe vurdu. Bunun üzerine Mustafa Barzani İran üzerinden Amerika’ya geçti ve 1979 yılında orada öldü.
Kürtler ABD’ye Peşkeş Çekiliyor
Molla Mustafa Barzani’nin yerine geçen oğlu Mesut Barzani, Kuzey Irak’ta Erbil, Dohuk ve Süleymaniye’den ibaret olan bölgenin başına getirildi
ABD’nin Irak’ı işgal etme sürecinde, bölgede bu ülke ile kayıtsız şartsız işbirliği yapan Barzani, şimdi aynı devletler yani Amerika ve İsrail’in desteği ile bir Kürt Devleti kurmanın mücadelesini veriyor.
Barzani Kürtleri, İsrail’in İdeallerine Kurban Ediyor
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Mesud Barzani’nin referandum sürecinde hazırlanan propaganda afişlerinde açık açık Türkiye, İran ve Suriye topraklarının bir kısmını da içeren sözde 'Büyük Kürdistan?' haritası kullanıldı. Nerede bir 'Kürdistan' haritası varsa onun yanında İsrail bayraklarının boy göstermesi, korsan referandumun asıl amacını da bir kez daha gözler önüne serdi. Yani Mesut Barzani tıpkı babası, amcası ve dedesi gibi bölgedeki Kürtleri birilerine pazarladı.
Barzani, daha önceleri olduğu üzere yine bir emperyalist güçle işbirliği yaparak komşu halkların düşmanlıklarını üzerlerine çekmiş bulunuyor. Bölgede emperyalizme maşalık yapan Barzani’nin bu manevralarından en büyük zararı bölgedeki Kürtler görecektir. Krizin sonunda Barzani ailesi bir şekilde kendini kurtaracak ama bütün bu siyasi ikbal mücadelesinde ezilenler bölgedeki Kürtler olacaktır.”

 
Yunus Emre Mahallesi’ne yeni bağlantı yolu
 
Eğitim-Bir-Sen İl Divan toplantısı yapıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
28’inci Ulusal Biyokimya Kongresi başladı
Bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Biyokimya Kongresi ve 28’incisi düzenlenen ...
Erzurumlu kadınlara internet kullanımı öğretilecek
Türk Telekom’un “Şimdi Senin Zamanın” sloganıyla kadınlara yönelik başlattığı ...
Similasyon Merkezi projesinde ilk adım
Atatürk Üniversitesi Similasyon Merkezi projesinin ilk adımı atıldı.
 
İMO'dan kentsel dönüşüm değerlendirmesi
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu, kentsel ...
Ertaş: “Yeraltından tarih fışkırabilir”
Erzurum'da yürütülen inşaat kazılarıyla ilgili olarak TDED Erzurum Şube ...
ERZURUM Gazetesi taraftarın nabzını tuttu
ERZURUM Gazetesi ilin nabzını tutmayı sürdürüyor.
 
Sağlık Turizminde bilgilendirme açılımı
“Erzurum Sağlık Turizmi Geliştirme Projesi” bilgilendirme toplantısı Kuzeydoğu ...
Tarımda Erzurum farkı
Tam 90 bin tarımsal işletmeye sahip olan Erzurum'da nüfusun yaklaşık yüzde ...
İşte Erzurum'un medeni hali
Erzurum, evlilik ve boşanma rakamlarıyla dikkat çekti.
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri