Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Eski Erzurum Valisi Malay, hayatını kaybetti
Eski Erzurum Valisi Malay, hayatını kaybetti
Köprübaşı Camisinin tadilatı tamamlandı
Köprübaşı Camisinin tadilatı tamamlandı
Hakkında yakalama kararı olan 124 kişi yakalandı
Hakkında yakalama kararı olan 124 kişi yakalandı
351 gıda işletmesi denetlendi
351 gıda işletmesi denetlendi
Aralık'ta en çok yumurta pahalandı
Aralık'ta en çok yumurta pahalandı
HABERLER>BÖLGEDEN
15 Eylül 2011 Perşembe - 21:03

"Öteki, bir tehdit değil bir zenginliktir"

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Halkbilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Atay, sorunların 'Sadece biz varız' algısından çıktığını belirterek, "Sadece siz yoksunuz. Farklı kültürler, farklı hayatlar, farklı insanlar var. Öteki, bir tehdit değil bir zenginliktir. Bu zenginliğin üzerine titrenmesi gerekir" dedi.

  Öteki, bir tehdit değil bir zenginliktir

AHMET GENÇ(İHA) - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Halkbilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Atay, sorunların 'Sadece biz varız' algısından çıktığını belirterek, "Sadece siz yoksunuz. Farklı kültürler, farklı hayatlar, farklı insanlar var. Öteki, bir tehdit değil bir zenginliktir. Bu zenginliğin üzerine titrenmesi gerekir" dedi.
SADECE SİZ YOKSUNUZ..
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü konferans salonunda yeni atanan öğretmenlere yönelik düzenlenen 'Eğitim ve Kültür İlişkisi' konulu seminere Ağrı Vali Yardımcısı Murat Güven, SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz ile öğretmenler katıldı. Programda konuşan Prof. Dr. Tayfun Atay, öğretmenlere eğitim ve kültür ilişkisi hakkında bilgi verdi. Farklı kültürleri yargılamak yerine anlamaya çalışmanın öğretmenliğin asli görevlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Atay, "Burada önemli olan karşınızdaki insanları yargılamaktan çok anlamaktır. Anlama çabasını burada göstermek durumundasınız. Burada başka bir kültürle karşı karşıyasınız. Tabii ki, içinden çıktığınız dünyadan tamamen farklı bir kültür değil, ama yine de size yabancı gelen, size aykırı gelen, size olağandışı gelen değerlerle, tutumlarla, davranışla karşılaşacaksınız. İçine girdiğiniz ortam sizi de değiştirecektir. Size yeni bir insanlık seçeneği sunacaktır" dedi.
"HALKBİLİM, ÖTEKİ OLANI ZENGİNLİK KABUL EDER"
Öğretmenlerden bulundukları bölgenin kültürel değerlerini anlamaya çalışmalarını isteyen Prof. Dr. Atay, "Sonuçta yeni bir hayatın içindesiniz. Eğer bu hayatı deneyimlerseniz, tecrübe ederseniz insanlığınız zenginleşir. İnsan olma adına repertuarınız genişler. Bu sizi olgunlaştıracak bir süreçtir ve bu toplumun bu şekilde olgunlaşmış insanlara çok ihtiyacı var" dedi.
Toplumdaki sorunların 'Sadece biz varız' algısıyla hareket etmekten çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Atay, "Sadece siz yoksunuz. Farklı kültürler, farklı hayatlar, farklı insanlar var. Onları kendinize tehdit mi kabul ediyorsunuz, yoksa kendinizdeki eksikliği tamamlayan imkan alanları olarak mı kabul ediyorsunuz? Biz halkbilimde ve etnolojide öteki olanları zenginlik olarak kabul ederiz, tamamlayıcı unsur, bendeki eksikliği gideren unsur olarak kabul ederiz ve olumlu yaklaşırız. Öteki, seçenek zenginliktir. Böyle bir yaklaşımla kültürel çeşitliliği öne çıkarırsınız. Kültürel çeşitlilik kavramı da çok önemlidir. Doğa için biyolojik çeşitlilik ne ise, insanlık için kültürel çeşitlilik odur. Her bir kültür insanlığın zenginliğidir. Üzerine titrenmesi gerekir" diye konuştu.
ÖĞRENMENİN EN İYİ YOLU ÖĞRETMEKTİR
Prof. Dr. Atay, öğrenmenin en iyi yolunun öğretmek olduğunu ifade ederek, "Öğretmenlik ebedi öğrenciliktir. Çok özveri ve meşakkatli bir uğraştır. Her biriniz başka dünyalardan geldiniz ve şu anda yeni bir dünyanın içindesiniz. Buradaki insanlara bilgi ve düşünce taşıma işleviyle bulunuyorsunuz. Bu çok büyük bir sorumluluktur. Çocuklara yeni bir annelik, babalık pozisyonu açacaksınız. Bu bir anlamda, burada yaşayan insanların ülkesiyle, devletiyle tanışma noktasıdır. Artık insanlar sadece bir köy, kasaba, aşiret, küçük topluluk içinde değil, sınırları resmi olarak belirlenmiş bir ulus-devlet bünyesinde yaşıyorlar ve biz bunlara da yurttaş diyoruz. Siz ana kucağında, baba ocağında 6-7 yıl yaşamış bireyleri alıyorsunuz ve onları yurttaş yapma işine soyunuyorsunuz. Dolayısıyla bu, bir çocuk için ikinci bir ana-babalık müessesesidir. Siz okullara gelen bireyleri bu ülkenin vatandaşı ve meslek sahibi yapmak işiyle sorumlusunuz. Öğretmen bir taraftan analık, babalık duygusuyla hareket ediyor. Ama öbür taraftan bir analık, babalık durumunun ötesinde çok daha geniş bir alanı gözeterek o çocuğu hayata hazırlaması söz konusu. Farklı kültürleri, 'öteki' olanı tehdit saymakla zenginlik saymak arasındaki farkı bilmeniz lazım. Eğer öteki olanı tehdit sayarsanız ve içinden çıktığınız ortamı merkezileştirirseniz burada işiniz zor olur. Buna antropolojide, etnolojide etnosentrizm yani bizmerkezcilik denir. Bizmerkezci olursanız bu ortam size hep yabancı kalır. Bu ortamda hiçbir zaman içtenlikle olmak istemezsiniz. Dolayısıyla öğretmenliğinizi de icra edemezsiniz. Sizi etnolojik formasyon edinmeye davet ediyorum. Bunun anlamı şu, kendinizi öteki kılmaya çalışın. Yani bir anlamda bu kültürle içli dışlı olup, hemhal olup bu kültürün bir parçası haline gelmişlik duygusu yaşayıp içinden çıktığınız kültüre uzaklaşmak. Yani burada insanlarla etkileşiminiz o noktaya varır ki, içinden çıktığınız kültüre yabancılaşırsınız. Bu yabancılaşma geçici bir ölçüde yararlıdır. Sizi daha çok insan yapar" şeklinde konuştu.

 
Palandöken, velileri uyardı
 
Beypınar’ında yangın şoku
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaya tuzunu sanat eserine dönüştürüyor
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde inşaat işçisi olarak çalışan Ahmet Can'ın kaya ...
TDP’den "Mahallemdeki Polis" projesi
Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında ...
Erişte kesme sezonu başladı
Kars'ta kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişte keserek ...
 
Ergan dağında test çalışmaları başlıyor
Telesiyej çalışmaları tamamlanan Ergan Dağında, enerji bağlantıları yapılarak ...
Doğu’da atlar ulaşımın vazgeçilmezi
Doğu Anadolu Bölgesinde sarp mevkilerde at ulaşımın vazgeçilmez aracı. ...
Unutulan bir şifa kaynağı: Bezir Yağı
Iğdır'da, yöre halkı tarafından 'Zeyrek' olarak bilinen keten tohumunun ...
 
Şehit Kızılkan memleketine uğurlandı
Kars'ta operasyon dönüşü kazayla kendini vurarak şehit olan er Celal Kızılkan'ın ...
Damlayan Mağarası şifa kaynağı
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan Damlayan Mağarasının suyunun şifa kaynağı ...
Koç Katım Şenlikleri ilgi gördü
Iğdır'da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Koç Katım Şenlikleri büyük ilgi gördü
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri