Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
HABERLER>SİYASET
30 Haziran 2021 Çarşamba - 06:58

'Parlamenter Sistem arayışları israftır'

Bahçeli, “İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem arayışları israftır, iflastır, inkardır, ilkelliktir, hatta izansızlık ve insafsızlıktır“ dedi.

 Parlamenter Sistem arayışları israftır

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk Tipi Başkanlık Modeli’nin Türkiye’nin stratejik üstünlüğünü kanıtladığını, demokratik gücünü teyit ettiğini, istikbal ve istiklal haklarına bağlılığını tescillediğini belirterek “İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem arayışları israftır, iflastır, inkardır, ilkelliktir, hatta izansızlık ve insafsızlıktır“ dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 16 Nisan 2017’de referandum ile kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni Türk Tipi Başkanlık Modeli olarak nitelendirerek, “9 Temmuz 2021 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin üç yılı dolmuş olacaktır. Geride bıraktığımız üç yıllık süre zarfında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devlet yönetimine denge ve sürat, kuvvetler ayrımına da derinlik ve netlik kazandırmıştır. Dünya siyaset tarihinde, kansız, kavgasız, kargaşasız, ilaveten demokratik katılım ve çoğulculuk prensiplerine müzahir bir sistem değişikliği nadiren görülmüştür. İşte Türkiye bunu başarmıştır” diye konuştu.
“PARLAMENTER SİSTEM ARAYIŞLARI İSRAFTIR, İFLASTIR, İNKARDIR, İLKELLİKTİR, HATTA İZANSIZLIK VE İNSAFSIZLIKTIR”
Türk Tipi Başkanlık Modeli’nin Türkiye’nin stratejik üstünlüğünü kanıtladığını, demokratik gücünü teyit ettiğini, istikbal ve istiklal haklarına bağlılığını tescillediğini söyleyen MHP lideri Bahçeli, “Yeni hükümet sistemi refah, bereket ve bolluk demektir. Yeni hükümet sistemi huzur, ufuk ve umut demektir. Yeni hükümet sistemi istikrar, irade ve dik duruş demektir. İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem arayışları israftır, iflastır, inkardır, ilkelliktir, hatta izansızlık ve insafsızlıktır” ifadelerine yer verdi.
“Zillet ittifakını teşkil eden başta İYİ Parti (İP) olmak üzere bazı partilerin önerilerinde, Cumhurbaşkanı makamının tarafsız olacağı ve ‘Cumhurbaşkanının varsa partisinden istifa edeceği’ kaydedilmiştir” diyen Bahçeli, teorik olarak Parlamenter Sistemde Cumhurbaşkanının yürütmenin yetkisiz ve tarafsız kadını oluşturduğu kabul edilmiş olsa da, Türkiye uygulamasında Cumhurbaşkanlarının, yetkisiz ve tarafsız davranmadıklarının defalarca tecrübe edildiğini ifade etti.
Algı oyunlarına ve aldatma kampanyalarına itibar edecek hiç kimse kalmadığına dikkati çeken Bahçeli, “Türkiye’de gerçek dışı tarafsız Cumhurbaşkanı söylemi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle çürütülmüş, devlet yönetimindeki fiili durum ortadan kaldırılmıştır. Başkanlık Sisteminde başkanın partisiz olması gerektiğini söylemek ile Parlamenter Sistemde başbakanın partisiz olması gerektiğini söylemek eş anlamlıdır. Her ikisi de sistemin mantığı gereği mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı.
“(MİLLET İTTİFAKI) ÇÜNKÜ BUNLARIN İKTİDARA GELMELERİ HAYAL ÖTESİ BİR BEKLENTİDİR”
Parlamenter Sistem’de yetkisiz kabul edilen Cumhurbaşkanlarının kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisinin olmadığını aktaran Bahçeli, “Zillet ittifakı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi bahane ederek Cumhurbaşkanını TBMM’nin seçmesi için hazırlık yapmaktadır. Ancak, Türk milletinin uhdesindeki bu demokratik yetkinin alınması faşist yönetimlere has bir korsanlıktır ve emel sahipleri asla muvaffak olamayacaklardır. Çünkü bunların iktidara gelmeleri hayal ötesi bir beklentidir” değerlendirmesini yaptı.
İP önerisinde Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri ile ilgili bölümde Cumhurbaşkanı makamının sadece temsili nitelikte olmayacağının iddia edildiğini belirten Bahçeli şunları söyledi:
“Bir yandan Cumhurbaşkanının Parlamenter Sistem gereği ‘tarafsız ve yetkisiz’ olması savunulurken, diğer yandan ‘temsili nitelikte olmayacağı’nın söylenmesi tam bir çelişki yumağıdır. İP; aklen, ahlaken, fikren, zikren ve siyaseten darmadumandır. Hatırlatırım ki, Parlamenter Sistemlerde Cumhurbaşkanları ilkesel olarak ‘yetkisizdir, sorumsuzdur ve tarafsızdır.’ Eski köye yeni adet getirme hevesinde olanların çırpınışları beyhudedir. Yine İP’in önerisinde, ‘çoğulcu demokrasi’ başlığı altında öncelikle Başkanlık Sisteminin gereği olan yüzde 51 oy yüzdesiyle yürütmenin belirlenmesi eleştirilmiştir. Fakat bu durum yürütme organının meşruiyetini Parlamenter Sisteme göre çok daha güçlü kılan bir özelliktir."
Parlamenter Sistem’de yüzde 30 ile bir partinin iktidar olma şansı varken, Başkanlık Sistemi’nde iktidar olmak için yüzde 51 şartı gerektiğini söyleyen MHP lideri Bahçeli, “Ayrıca bu uygulama küçük partilerin ittifaklar içinde TBMM’de temsiline imkan tanıdığından ‘çoğulcu demokrasiye’ daha uygundur. Diyeceğim, İP yine kopmuş, cehalet ve sefaletinin esiri olmuştur. İP’in görüşüne göre, seçim ittifakı yerine sistemi iyileştirme ve güçlendirme adına ‘koalisyon protokolü’ öngörülmüştür. Koalisyon protokolü teklifi Türk seçim sisteminde bir yenilik değildir. Daha önce de Seçim Kanunlarında koalisyon protokolü yapılmasına imkan tanınmıştır. Bu konu bir anayasa konusu değil, Seçim Kanunu konusudur" dedi.
“(KANAL İSTANBUL) BU PROJE TÜRKİYE’NİN VE İSTANBUL’UMUZUN GÜCÜNE GÜÇ KATACAKTIR”
İstanbul Kanalı’nın parasını ödemeyeceğini belirten bir şahıstan devlete baş olmayacağını kaydeden Bahçeli, şunları söyledi:
“İstanbul Kanal Projesini samimiyetle destekliyoruz. Bu proje Türkiye’nin ve İstanbul’umuzun gücüne güç katacaktır. Mezkur projeden dönülmesini, yüklenicilere para ödemeyi rafa kaldıracak her türlü engelleme ihtimalini dikkate alarak yasal bir güvenceye kavuşturmalıyız. Yapılanı yıkmak cinayettir. Varsa gücün, varsa zekan, varsa hazırlığın daha iyisini yaparsın. Ödemem, yaptırmam, iptal ederim kisvesi altında proje hasımlığına soyunmak müflis siyasetçilerin harcıdır.”

 
Bahçeli’den AB değerlendirmesi
 
Bahçeli: ‘Gelin bu üniversite sınavlarını kaldıralım’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli’den AB değerlendirmesi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dünyanın ...
Kaylı: ‘Erzurum ne derse, o olur’
Yeniden Refah Partisi Erzurum İl Başkanlığı, Genel Merkez Sorumlusu Mehmet Tan’ı konuk etti.
AK Gençler Kılıçdaroğlu’nu özür dilemeye çağırdı
AK Parti Gençlik Kolları üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ...
 
‘Türkiye, ilgiyle, etkiyle izleniyor’
Kurtulmuş, "Bizim gençliğimizde hayal olan şeyleri Allah lütfetti, gerçekleşti. ...
Ban, kadın kooperatif temsilcileriyle buluştu
AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Erzurum’da bulunan ...
Aydemir enerjide Erzurum beklentilerini paylaştı
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir Milli Eğitim Bakanlığından ...
 
Erdoğan, AK Parti milletvekilleri ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezinde milletvekilleri ile bir araya geldi.
Aydemir’den muhalefete Turhan’ın tespitiyle tepki
AK Parti Milletvekili Aydemir, Mütefekkir Dadaş Mümtaz Turhan’ın bir tespitini ...
Aydemir’den darp edilen Gazeteci Uslu’ya destek
Milletvekili Aydemir, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Mustafa Uslu’nun ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri