Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Yazgan'a son veda
Yazgan'a son veda
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
23 Mart 2019 Cumartesi - 04:02

11 milyon yıllık fosiller bulundu

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Varto ilçesinde yapılan arazi araştırmaları sırasında deniz canlılarına ait yaklaşık 11 milyon yıllık fosiller bulundu.

11 milyon yıllık fosiller bulundu

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Varto ilçesinde yapılan arazi araştırmaları sırasında deniz canlılarına ait yaklaşık 11 milyon yıllık fosiller bulundu.

Varto ilçesine bağlı Yedikavak bölgesinde karların erimesiyle ortaya çıkan fosilleri fark eden vatandaşlar, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) ile irtibat sağladı. Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye gelen MŞÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Ertan Öncel ile araştırma ekibi bölgede inceleme başlattı. Yapılan araştırmalar üzerine bölgedeki fosillerin Muş Ovası ile Van'a kadar uzanan bölgeyi kapatan Acısu Gölü'ne ait olduğunu tespit eden ekipler, aldıkları örnekler üzerinde yaptıkları incelemeler sonucu fosillerin yaklaşık 11 milyon yıllık olduğunu belirledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MŞÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, fosillerin kayıt altına alınması gerektiğini söyledi. Dölek, "Varto ilçesine yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede, karların erimesiyle ortaya çıkan deniz canlılarına ait fosiller bulduk. Yaptığımız karbon testleri ve paleontolojik yaş tayin metotlarıyla fosillerin yaklaşık 11 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirledik. Orta Miyosen olarak ifade edeceğimiz jeolojik dönem içerisinde oluşmuş veya bugünkü Muş Ovası ile Van'a kadar uzanan bölgeyi kapatan Acısu Gölü'ne ait ekolojik şartlarda var olmuş canlı topluluklarına ait fosiller. Anadolu'nun jeolojik tarihi için önemli olduğunu düşünüyoruz. Fosillerin paleojeolojik ve paleojeomorfolojik koşulları ifade etmesi açısından önemli. Sadece yer bilimleri açısından değil ilin turizm potansiyeli açısından da önemli varlıklardır. Dünyada değişen turizm anlayışı ile insanlar deniz ortamından kaçıp daha doğal ortamları tercih ediyor. Bu bakımdan, macerayı seven, keşif yapmak isteyen ve doğayı seven insanların gelip buraları görmelerini bekliyoruz." dedi.

“Fosillerin kayıt altına alınması için gerekli çalışmaları yapacağız”

Fosillerin bir kısmının MŞÜ’de oluşturmayı düşündükleri bir müzede depolanacağını ifade eden Dölek, “Fosiller, üniversitede oluşturmayı düşündüğümüz bir küçük tabiat varlıkları müzesi veya sergisi gibi alanda bir kısmı depolanacak bir kısmı da olduğu yerde koruma altına alınacak. Envantere kaydedilmesini istiyoruz. Önemli olan bunların olduğu yerde doğal ortamlarında koruma altına alınması. Biz, bununla ilgili çalışma yaparak, bu tür kayıtlar alarak en azından kayıt altında olması ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinde farklı yerlerinde bulunan bilim adamlarının bunlardan haberdar olmasını, onlardan gelecek teklif ve önerilerle birlikte ortak projelerle Anadolu’nun jeolojik tarihine ışık tutmayı, bir katkı sunmayı umut ediyoruz.” diye konuştu.

 
Akar: ‘Çanakkale ruhu ebediyen yaşayacak’
 
Firari FETÖ mensubu yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altınok, Beka Meselesini anlattı
AK Parti Erzurum Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Güvenlik ...
Doğu Anadolu, Astronomi Tarihine geçti
Doç. Dr. Ozan Ünsalan, Bingöl’ün Sarıçiçek köyüne 2015 yılında düşen ve ...
DAG’da son süreç
Doğu Anadolu Gözlemevi"nin (DAG) ileriye dönük optik kalitesini artıracak ...
 
Erbaş’tan FETÖ ihaneti vurgusu
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, terör örgütü FETÖ’nün sevgi ...
"Ermeni diasporası, FETÖ ile ittifak içerisinde"
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş ...
ATASAM’la ODTÜ arasında DAG protokolü
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ...
 
Mandal, TÜBİTAK vizyonunu paylaştı
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK'ın çalışmaları ve gelecekle ...
Şen, kadınların medya yaklaşımını yorumladı
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Vildan ...
Kadıoğlu, Erzurum Sağlık tarihine ışık tuttu
Erzurum’un Kurtuluşunun 101. Yılında Salgın ve Ölüm konulu konferansta ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri