Türkiye’de 67 ilde 107 şubesiyle tamamen güvene dayalı olarak yoksul ve dar gelirli kadınlara yönelik mikro kredi faaliyetlerini sürdüren Türkiye Grameen Mikro kredi Programı Erzincan ve Kahramanmaraş Bölge personel toplantısı Erzurum’da yapıldı.
Türkiye’de ilk olarak 2003 yılında Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, öncülünde başlatılan Türkiye Grameen Mikro kredi Programı aradan geçen 13 yılın ardından ülkemizde 67 ilde 107 şubesiyle hiçbir teminat ve kefalet istemeden tamamen güvene dayalı olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Mikro kredi Programı Erzincan ve Kahramanmaraş Bölge personel toplantısı 22-23 Ekim 2016 tarihlerinde 2016 yılı değerlendirmesi ve 2017 yılı hedeflerinin belirlendiği personel toplantısı Erzurum’da Palan otelde yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mikro kredi Erzincan Bölge Müdürü İbrahim Gürler, bugün burada Erzincan Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak Erzurum, Bingöl, Bitlis, Muş, Erzincan ve Iğdır illerinde faaliyet gösteren Mikro kredi Şubelerinin personelleri ile Kahramanmaraş Bölgesine bağlı olan Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş illerindeki Mikro kredi Şubelerinin personellerinin katıldığını belitti.
Gürler, yoksulluğun ve işsizliğin olmadığı bir Türkiye oluşturmak için harekete geçtiklerini ve bu kapsamda potansiyeli olan ancak imkânı olmayan kadınları ekonomik hayata kazandırmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Mikrokredi projesi, girişimcilik kabiliyeti olan ancak maddi imkanı olmayan kadınlarımızın aile bütçesine ve ekonomiye katkı sağladığı gibi ekonomik olarak da hayata bağlıyor, daha güçlü bireyler haline geldiklerini söyleyen İbrahim Gürler, bu kadınların yetiştirdiği nesiller de ülkenin geleceğine çok önemli katkılar sunacaktır. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı olarak, Cumhuriyetin 100’ncü yılı olan 2023’te yoksulluğun olmadığı bir Türkiye hedefliyoruz. Yoksulluğun onurlu bir şekilde azaltılmasında yolumuzu aydınlatan bütün bağışçılarımıza ve destek veren Belediyelerimize ve Valiliklerimize sonsuz şükran borçluyuz." dedi.
Mikrokredi Programı Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan ise yaptığı konuşmada Mikrokredi çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Mikrokredi uygulamasının ilk olarak Diyarbakır’da 18 Temmuz 2003’te Dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden verilen her birisi 500 TL olan çeklerle toplam 6.000 TL ile mikrokredi başlatıldığını söyleyen Mustafa Pehlivani, “Ancak, Türkiye’de hiç kimse ilk sermaye olarak dağıtılan 500 TL ile bir iş yapılabileceğine inanmadığı için, bu programa bizzat Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, tarafından 10.000 dolar kaynak sağlayarak Mikrokredi uygulamasına başlandı, ve bugün Ekim 2016 tarihi itibariyle, yaklaşık 150.000 yoksul ve dar gelirli kadına(aileleri ile birlikte 600.000 kişi civarı)ulaşılmıştır. Ekim 2016 tarihi itibariyle, dağıtılan kredi miktarı 569 milyon TL’ye yaklaşmıştır.” dedi.
Mikrokredi Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan daha sonra konuşmasına şöyle devam etti. ‘‘ Toplumda yoksulluğun azaltılmasının sadece hibe şeklindeki yardımlarla çözülemeyeceğine inanıyoruz. Bu bakımdan; Çalışamayacak durumda olan yaşlı, hasta ve engellilerin evlerine kadar giderek her türlü nakdi ve ayni ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğinin bir insanlık görevi olduğuna inanırken, çalışabilecek kişilere ise, küçük birer sermaye verilerek onların bir başkasına avuç açmadan kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları sağlanmalıdır. Genel itibariyle kişisel kabiliyetlerin işe dönüştürülebilmesi için bir can suyuna veya destek bir güce ihtiyacı vardır. Bu noktada sağlanan destek güç ise, küçük bir sermaye olarak verilen Mikrokredidir. Çünkü işsiz ve dar gelirlinin sahip olmadığı en önemli unsur sermayedir.
Uzun vadede işsizliğin ve fakirliğin azaltılması için yatırımların, üretimin ve ihracatın arttırılması gerektiği bilinmektedir. Ancak bu gelişmenin yanında, uzun vadeli politikaların sonuçlarını görebilmek için mikro düzeyde uygulamalara da ihtiyaç duyulmaktadır.
MİKROKREDİ UYGULAMASI
Mikrokredi işlemlerinde 5 kişilik grup dinamiği uygulanmakta olup, kişinin beyanı dışında evrak istenmemektedir. Mikrokredi alan üyeler için teminat ve kefalet istenmemekte, icra ve mahkemeye asla müracaat edilmemektedir.Mikrokredi uygulamasında, hiçbir varlığı olmayan dar gelirli kadınlar, kredi almada diğerlerine göre daima önceliklidir. Kredinin bir insan hakkı olması Mikrokredi’nin temel felsefesidir. Ticari bankalar teminat ve kefalete yani sağlanan güvenceye göre kredi verirken, Mikrokredi Programı ise insana kredi verilmesini esas almaktadır.
Ticari bankalardan kredi alırken, ne kadar fazla teminatınız varsa, o kadar fazla kredi alırsınız. Mikrokredi de ise, “ne kadar aza sahipsen, o kadar fazla önceliğin vardır” anlayışı hâkimdir.
Mikrokredi sistemine dâhil edilen üyeler bir yolculuğa çıkmış gibi görülür. Çünkü sistem içerisindeki her bir dar gelirli,yoksulluk sınırının üzerine çıkıncaya kadar destek almaya devam eder.
TÜRKİYE’DE KAÇ İLDE UYGULANIYOR?
Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Muhammad Yunus’un dünyada öncülüğünü yaptığı Mikrokredi Uygulaması,dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği ilk çeklerle, Türkiye’de ilk defa Diyarbakır’da 18 Temmuz 2003 tarihinde başlatılmış olup halen;
olmak üzere 67 il 107 Şubede çok başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Mikrokredi uygulamasını 2017 yılı sonuna kadar bütün illerde yaygınlaştırılmasını hedeflemekteyiz.
NE KADAR MİKROKREDİ VERİLDİ?
Türkiye Grameen Mikrofinans Programı 67ilde 107 şubesiyle hiçbir teminat ve kefalet istemeden tamamen güvene dayalı olarak hizmet vermektedir. Ekim2016 tarihi itibariyle, 38.837 aktif üye kredi kullanmaya devam etmektedir. Bugüne kadar toplamda 568.072.379,09 TL Mikrokredi verilmiş olup,vadesi gelen Mikrokredilerde %100 geri dönüş oranı sağlanmıştır.
Yapılan konuşmaların ardından karşılıklı olarak soru cevap şeklinde toplantıya devam edildi.