Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
GSİM’de proje gündemi
GSİM’de proje gündemi
Aziziye’de termal dönüşüm
Aziziye’de termal dönüşüm
Şehit Bulut’a vefa
Şehit Bulut’a vefa
HABERLER>EKONOMİ
3 Eylül 2012 Pazartesi - 07:07

8 ayda 27 milyon dolar ihracat

Erzurum’dan ağustos ayında 3.9 milyon dolar, bu yılın sekiz ayında ise 27 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı kaydedildi.

8 ayda 27 milyon dolar ihracat

ERSİN TURAN (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Erzurum’dan ağustos ayında 3.9 milyon dolar, bu yılın sekiz ayında ise 27 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı kaydedildi. Erzurum illerden yapılan ihracat sıralamasında 58’inci olurken, ilden ağustos ayında gerçekleştirilen ihracat tutarı temmuz ayına göre 1.3 milyon dolarında azalarak yüzde 24.8 oranında geriledi.
Erzurum’da ocak ayında 2.4 milyon dolar, şubatta 1.2 milyon dolar, mart ayında 4.2 milyon dolar, nisanda 4.3 milyon dolar, mayıs ayında 2.8 milyon dolar, haziran ayında 2.7 milyon dolar, temmuzda ise 5.2 milyon dolar tutarında ihracat yapılmıştı.
BÜYÜKEKŞİ’NİN AÇIKLAMASI
İhracatın, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 düşerek 10 milyar 505 milyon dolar olduğu belirtildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Buruk bir ayı geride bıraktık. Kanlı eller yine işbaşındaydı. Terör saldırıları arttı, masum insanlarımızın kanı döküldü. Gelinen bu noktayı bir tesadüf olarak görmüyoruz. Son bir ayda terör saldırılarının şuursuzca artmasının bir nedeni var. Şurası artık çok açık; güçlü ekonomisi ve demokrasisiyle giderek daha da büyüyen ve bölgesinde bir merkezi güç konumunda olan Türkiye'nin önü kesilmek isteniyor. Oynanan bu oyunu iyi görmemiz, ona göre adım atmamız gerekiyor. Gaziantep'te gerçekleştirilen hain saldırıyı da bu açıdan değerlendirmekte fayda var. Geçen hafta bugün, bütün iş alemini temsil eden 16 sivil toplum kuruluşu başkanları ile birlikte benim de memleketim olan Gaziantep'teydik. Gaziantep'te yaşanan menfur saldırıyı hep birlikte nefretle kınadığımızı vurgulamak istiyorum. Bu hain saldırı sonucu yaşamını yitiren yurttaşlarımıza ve diğer terör saldırılarında şehit olan tüm askerlerimize ve güvenlik görevlilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.
SURİYE SORUNU
Suriye'deki iç savaşın uzamasının Türkiye'yi ekonomik ve ticari bakımdan zora soktuğunu belirten Büyükekşi, “Artan terör ile Suriye'de yaşanan iç savaş arasındaki paralellik hepinizin malumu. Masum insanlar hayatını kaybederken, ülkemiz ekonomik ve ticari açıdan da zarar görüyor. Bu yüzden en kısa zamanda kadim komşumuz Suriye'ye hak ettiği demokrasinin gelmesini diliyoruz. Türkiye'nin dinamizmini terörle engellemek isteyenlere bu kez Karabük'ten bir kez daha şu mesajı veriyoruz; teröre inat birlik, teröre inat üretim, teröre inat yatırım için kararlıyız” diye konuştu.
“AVRUPA MERKEZLİ KRİZ YAŞANIYOR”
Avrupa merkezli bir krizin yaşandığına dikkat çeken Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu krizin bizleri de olumsuz bir biçimde etkilediğini söylemeye gerek yok. Zira AB ülkeleri dış ticaretimizde en büyük payı alıyor. Avrupa'dan gelen ekonomik veriler, euro bölgesinin 3. çeyrekte de daralma yaşayacağına işaret ediyor. Bu daralma ve durgunluğun uzun süreli devam etme riski en çok çekinilen senaryodur. Bu kriz yüzünden Avrupalı tüketicilerin alım gücü ne yazık ki düşüyor. Artık fiyat odaklı tercihlere yöneldiler. Hatta Avrupa'da tüketici ürünleri satan büyük firmalar, artık ürün gramajlarını düşürme yoluna gitmeye başladılar. Daha küçük boyuttaki ürünlerin satışı yaygınlaşıyor. Bu da krizin boyutu hakkında bizlere fikir veriyor.”
Büyükekşi, yaşanan kriz nedeni ile Türkiye ekonomisinin yavaşladığını, sağlıklı bir iniş gerçekleştirildiğini, yola şimdi daha sakin ve hızla devam edildiğini söyledi. Anketlere göre ihracatçıların yıl sonu büyüme beklentisinin yüzde 6.5 olduğunu belirten Büyükekşi, ihracatçının çözümleri noktasında taleplerde bulunarak, “Ancak şöyle de bir gerçek var ki ihracatçılarımız, ihracatta pazarlarını koruyabilmek için, müşterilerini kaybetmemek için sürekli fiyat kırmak zorunda kalıyor. Çünkü dünya piyasalarında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. İhracatçılarımız da bu ortamda rekabetçi fiyat sunmakta zorlanıyorlar. Hedef ülkelerdeki olumsuz ekonomik koşulların yanı sıra yüksek kredi maliyetleri ihracatçımızı olumsuz etkiliyor. Bütün büyük müşterilerimiz olan ülkelerde tüketicilerin satın alma güçleri düştü. Bizim hemen buna göre pozisyon almamız gerekiyor ve ne yazık ki, pozisyon almanın maliyetini bütünüyle ihracatçı üstlenmek zorunda kalıyor. Oysa, kredi maliyetleri koşullara göre yeniden düzenlenebilse, döviz kurları reel seviyelerde tutunabilse, rekabet gücümüzü düşüren iki önemli sorunu çözmüş olacağız. İşte bu yüzden, yatırım ekosistemini daha da canlandırmak için, kredi maliyetlerinin daha uygun seviyelere çekilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
KREDİ MALİYETLERİ DÜŞECEK
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın getiğimiz günlerde yaptığı açıklamaları hatırlatan Büyükekşi, “Sayın Başkan, Merkez Bankası’nın faiz koridorunu dikkatli bir şekilde aşağı çekeceğini ifade etti. Böylece kredi maliyetleri de aşağıya inecek. Sayın Başkanın fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarın da korunacağı yönünde açıklamaları oldu. Biz de ihracatçılar olarak, finansal istikrarın Türkiye'nin geleceği açısından önemli olduğunu 2 yıldan beri sık sık vurguluyoruz ve bu konuda farkındalık oluşturulması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 2013 yılında Merkez Bankası Başkanımızın dediği gibi karayolundan gidelim. Ancak karayolundan giderken ihracat aracını kullanırsak hem daha güvenli seyahat ederiz hem de hızımızı çok kesmemiş oluruz. İşte bu nedenle ihracata 2013’de daha çok destek ve özen gerekiyor. Merkez Bankası'ndan bir önemli isteğimiz daha var. Onu da tekrar dile getirmek istiyorum. Hepimizin bildiği üzere, büyümeyi yavaşlatmak için ticari kredilere sınırlamalar getiriliyor. Ama bu durum ihracatçıyı da kapsıyor. Oysa ihracat kredileri için ayrı bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz. İhracatçılarımızın finansman sorunlarının çözümü için, TİM olarak yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bankacılık sektörü temsilcileriyle, ticari bankalarla, katılım bankalarıyla ayrı ayrı görüştük. Şimdi de gündemimizde faktöring temsilcileriyle görüşmek var. Finansman maliyetinin yükünü hafifletebilmek için ihracatçılarımız adına çok önemli çabalar gösteriyoruz. Tüm finans sektöründen ihracatçılarımıza pozitif ayrımcılık talep ediyoruz” diye konuştu.
ADANA İHRACATTA BİRİNCİ SIRADA
TİM Başkanı Büyükekşi, Ağustos ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 düşüşle 10 milyar 505 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, yılın ilk 8 ayında yüzde 10.17 artışla 97 milyar 717 milyon dolara ulaştığını söyledi. Son 12 aylık dönemde ihracatın yüzde 10.91 artışla 143 milyar 931 milyon dolara ulaştığını belirten Büyükekşi, Ağustos ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 455 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörünün yaptığını belirterek, “Hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz 1 milyar 309 milyon dolar ile ikinci sırada, çelik sektörümüz ise 1 milyar 280 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Otomotiv sektörümüzün Ağustos ayında ilk 3 sektör arasına girememesi bizim için de büyük sürpriz oldu. Ancak otomotiv sektörümüz ilk 8 aylık rakamlara göre hala en fazla ihracat yapan sektörümüz konumunda” dedi.
İHRACAAT ARTIŞI VE SEKTÖRLER
Ağustos ayında sektörler içinde en fazla ihracat artışını yüzde 61 ile savunma ve havacılık sektörünün gerçekleştirdiğini belirten Büyükekşi, bu sektörü yüzde 51 ile mücevher, yüzde 24 ile de yaş meyve ve sebze sektörünün izlediğini kaydetti. İhracatı bölge, ülke ve sektör bazında analiz eden Büyükekşi, şunları söyledi:
“AB ülkelerine ihracatımız Ağustos ayında yüzde 13 geriledi. İlk 8 aydaki gerileme ise yüzde 11 oldu. Geçen sene ağustos ayında AB ülkelerinin tüm ihracatımızdaki payı yüzde 43.9 iken, bu sene bu oran yüzde 40'a indi. Hazır giyim sektörünün AB'ye ihracatı Ağustos ayında yüzde 14, otomotiv sektörünün yüzde 21, elektrik-elektronik sektörünün yüzde 7 düştü. Kimyevi maddeler ve meyve sebze sektörümüz AB'ye yüzde 20 ihracat artışı yakaladı. 26 sektörümüzden 7'sinin AB'ye ihracatı ağustos ayında artarken, 19 sektörümüzün AB'ye ihracatı geriledi. Ortadoğu'ya ihracat ağustos ayında yüzde 13 arttı. Çelik sektörünün Ortadoğu'ya ihracatı Ağustos ayında yüzde 37, kimyevi maddeler sektörünün ihracatı yüzde 25 arttı. Hububat sektörünün Ortadoğu'ya ihracatı yüzde 1, elektrik sektörünün ihracatı yüzde 2 düştü. Afrika'ya ihracatımız Ağustos ayında yüzde 3 artış gösterdi. Kimyevi maddeler sektörünün Afrika'ya ihracatı ağustos ayında yüzde 15, otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 26, elektrik sektörünün yüzde 12 artış gösterdi. Çelik ve hububat sektörünün Afrika'ya ihracatı ise ağustos ayında yüzde 29 geriledi. ABD'ye ihracat yüzde 22 arttı. İlk 8 ayda ise AB'ye ihracatımız yüzde 11 düşerken, Afrika'ya ihracatımız yüzde 33, Amerika'ya ihracatımız yüzde 22, Asya'ya yüzde 15 artış gösterdi.”
ALMANYA ÖNDE
Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülkenin 978 milyon dolar ihracat ile Almanya olduğunu kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu: “Almanya'yı Irak, İngiltere, Rusya ve Fransa takip etti. Ağustos ayında en fazla ihracat yaptığımız ilk 10 ülke arasında, en yüksek ihracat artışını yüzde 47 ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakaladık. Mısır'a ihracatımız yüzde 34, İran'a ihracatımız yüzde 32, Irak'a yüzde 21, ABD'ye yüzde 17, Rusya'ya yüzde 8 arttı. İlk 10'da yer alan ülkelerden Almanya'ya ihracatımız ağustos ayında yüzde 17, İngiltere'ye yüzde 3, Fransa'ya yüzde 15, İtalya'ya yüzde 8 düştü. İlk 10 pazarımızda ihracatımızın düştüğü 4 ülke de AB üyesi. Ağustos ayında Katar'a ihracatımız yüzde 177, Şili'ye yüzde 152, Ürdün'e yüzde 123, Libya'ya yüzde 104 arttı. Bu ülkelerin yanı sıra Pakistan, Yemen, Kuveyt, Kırgızistan, Bahreyn, Mısır ve Malezya yüksek ihracat artışları yakaladığımız ülkeler oldu. Suriye'ye ihracatımız Ağustos ayında yüzde 81, ilk 8 ayda ise yüzde 68 geriledi.”
İller bazında ilk 10 ihracatçı ile ilişkin ise Büyükekşi, “Ağustos ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 3 artış ile Adana oldu. Gaziantep'in ihracatı ise yüzde 1 arttı. İlk 10 ilimiz arasında en fazla ihracatı düşen ilimiz ise ihracatı yüzde 14 gerileyen Bursa oldu. Manisa'nın ihracatı yüzde 14, İzmir'in yüzde 12, Ankara'nın yüzde 9, Denizli'nin yüzde 9, İstanbul'un yüzde 2, Kocaeli ve Hatay'ın yüzde 1 azaldı. Karabük'ün ihracatı ise Ağustos ayında yüzde 4 artış gösterdi” dedi.

 
Yerlikaya’dan Universiade övgüsü
 
Teşvik Bölgesi’nde Erzurum farkı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnce Mehmet’ten buruk veda…
Esnaflığın dürüstlük ve sabır isteyen bir iş olduğunun altını çizen Eröz, ...
Afetzede çiftçiye borç ertelemesi
Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne ...
OSB vizyon büyüttü
Erzurum Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Bakaç, ...
 
’30 Ağustos milli birliğin ifadesi’
Genç MÜSİAD Başkanı Emre Durmazpınar, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlayarak bir mesaj yayımladı.
Aziziye köy yolları yenileniyor
Aziziye Belediyesi ilçenin kangren haline gelen sorunlarını birer birer ...
Öztürk’e ‘10 numara’ şikayet
Petrol İşverenleri Sendikası (PÜİS) Erzurum Şube Başkanı Vahit Bingöl, ...
 
Mesleki eğitimde yeni dönem
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Toplum Merkezi’nde 12. Dönem kurs kayıtları ...
Erzurum çiftçisine müjde
Bayraktar, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli ...
VATSO'dan Tebriz sitemi
VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Nadiroğlu, yolcu sayısının azlığından haftada ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri