Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
HABERLER>BÖLGEDEN
16 Ağustos 2019 Cuma - 14:43

Akıllı köy: "Gakko suyu aç, gakko suyu kapat"

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesine bağlı bir köyün sakinleri, teknolojiyi kullanarak verdikleri komutlarla çaylarını içerken bahçelerini sulamanın rahatlığına kavuştu

Akıllı köy:  Gakko suyu aç, gakko suyu kapat

Tunceli'de Keban Baraj Gölü kıyısındaki bir köyün sakinleri, teknolojiyi kullanarak telefonlarına verdikleri ‘Gakko suyu aç, gakko suyu kapat’ komutu ile çaylarını içerken tarla ve bahçelerini sulamanın kolaylığını yaşıyor.
Çemişgezek ilçesine 20 kilometre uzaklıkta Keban Baraj Gölü kenarında bulunan Karasar köyü sakinleri, su içerisinde susuzluk yaşarken teknoloji kullanıp çözüm buldu. Özellikle yaşlıların bahçelerini ve tarlalarını sulayamaması üzerine bir çözüm arayan köy sakinleri, ilk olarak 1,5 kilometre uzaklıkta bulunan baraj gölü sahiline iskele kurulmasını sağladı. İskeleden göle bırakılan su motorlarından faydalanılarak her bahçeye boru çekildi. Kurulan sisteme akıllı uygulama da dahil edilerek her bahçe ve tarla sahibine numara verildi. Bahçe ve tarla sahipleri de akıllı telefonlarına numaraları 'Gakko suyu aç, gakko suyu kapat ’ diye kaydederek teknolojiyi kullanmaya başladı. Akıllı telefon kullananlar verdikleri komutla, kullanamayan yaşlıları ise kendilerine verilen numarayı çevirerek tarla ve bahçelerini çay içerken sulayarak rahatlığa kavuştu.

"Yasal yollarla kendi imkanları ile yaptılar"
Kendi imkanlarıyla iskele kurduklarını belirten köy muhtarı Ekrem Zeki Şeker, "Oradan buraya şuanda suyumuzu çok rahatlıkla alabiliyoruz. Herkesin kendine ait motoru, borusu var. Yeri ve sayaçları ayrı ayrı. Biz bunları izinlerini alarak yasal yollarla yaptık. Şuanda telefonla suyumuzu açıp kapatabiliyoruz. Bizim genelde sloganımız gakko suyu aç, gakko suyu kapat şeklindedir. Bazı arkadaşlarımız kendilerine göre değişik komutlar verdi. Ama genel sloganımız Gakko’dur. Bu da bizim Elazığ’ın şivesidir. Daha çok yaşlılarımızın işine yarıyor. Çünkü gençlerimiz gerektiğinde su kenarın inebiliyorlardı. Ancak yaşlılarımız zorluk çekiyorlar. Bu yüzden bu sisteme başvurduk. Oturduğumuz yerden çay içerek komut veriyorum. Gakko suyu aç diyorum, barajdan su geliyor. Herkes damlama sistemi ile sularını kullanıyor. İşimiz bitince Gakko suyu kapat diyoruz ve kapanıyor. Hiç aşağı inmiyoruz. Köyümüzün bu sistemi çok güzel. 70’li yıllardan beri bu baraj burada. Suyun içinde susuzluk çekiyorduk. Baraj burada var iken biz neden susuzluk çekelim. Şimdi herkes bol bol ağacımızı dikip meyvemizi yetiştiriyoruz. Artık sulamada bir sıkıntımız yok. Akıllı telefon olmayan yaşlılarımız da var. Onlarda numaralı çevirerek komut veriyor" dedi.

"Telefonla dünyanın her yerinden bahçelerini suluyorlar"
Baraja gitmeden telefon sistemi ile suyu bağladıklarını aktaran Çoşkun Aksay ise (55), "Şu an gördünüz tüm ağaçların hepsini barajdan aldığımız su ile yapıyoruz. barajın dibinde susuzluk çekiyorduk ama şimdi bu sistemi kurduktan sonra son buldu. Dünyanın neresinde olursanız olun telefon çeken her yerde bahçemizi rahatlıkla suluyoruz. Damlama sistemi var. İsteyende havuz sistemi yapmış. Direk telefonla komut veriyoruz suyu bağlıyoruz" diye konuştu.
80 yaşındaki Nurettin Ergül de "Barajdan su aldık. Gidip gelmeye gücüm yetmediği için telefonla suyu açıp kapatıyoruz. Evde otur bahçeye suyu bağla. Gence de ihtiyara da kolaylık"diyerek teknolojinin rahatlığını aktardı.

 
948'inci gurur yılı seferberliği
 
Atama Kararları Resmi Gazete’de
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaylaların mutlu çocukları
Erzincan’ın yüksek kesimlerdeki yaylalarda tulum peyniri üreticiliği yapan ...
Aşkale’de “Sılada 3 gün” etkinliği
Aşkale Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının ortaklaşa düzenledikleri ...
Şehit Eraslan'a vefa
Bayburt İl Jandarma Komutanlığı, 12 Ağustos 1992 tarihinde Hakkari ili ...
 
Ata Yurttan Ana Yurda
an’ın Erciş ilçesinde yaşayan Kırgızlara kumustan Kırgız danslarına, at ...
Uzundere’nin taşkın riski önlendi
Dere ıslahları ile tarım alanları korunurken, vatandaşların da can ve mal güvenliği sağlanıyor.
Sunar çocukları sevindirdi
Erzurum'da bayram gelenekleri arasında yer alan "Arefelik" toplama geleneği ...
 
Uçar'dan huzur ve kardeşlik mesajı
Uçar, “Yüreklerin sevgi ve muhabbetle dolduğu bayram günlerinin, birlik ...
Sunar: Bayram gönül kazanma seferberliğidir
Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, Kurban Bayramı ile ilgili bir mesaj yayınladı.
Orhan: ‘Bayram kardeşlik mesajıdır’
Başkan Orhan, bayramların huzur ve sükunetin hâkim olduğu, kardeşlik duygularının ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri