Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
‘Oyunları birer birer bozduk’
‘Oyunları birer birer bozduk’
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
HABERLER>BÖLGEDEN
6 Ağustos 2020 Perşembe - 09:47

Anadolu Parsı görüntülendi

Başkaya, 'Bütün Doğu Karadeniz’de Doğu Anadolu’da Erzurum, Kars, Ardahan, Erzincan ve Bingöl, İç Anadolu’da ise Sivas illerinde de büyük bir merakla, kendi kişisel imkanlarımızla ve büyük bir özveriyle sürekli takip ediyoruz.' dedi

Anadolu Parsı görüntülendi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, nesli tükendiği bilinen Anadolu Parsı’nın Trakya hariç her yerde rastlanabilecek bir tür olduğunu belirterek Anadolu Parsını ilk 2013 yılında görüntülendiklerini ve ayak izlerinin ötesinde dışkı analizleri, DNA testleri, kıl örneklerinden yapmış oldukları analizlerin sonuçlarını da artık yayınlama aşamasında olduklarını söyledi.

Türkiye’de son bireyinin 1974’te Beypazarı’nda vurulduğu kabul edilen Anadolu Parsı ile ilgili dışkı analizleri, DNA testleri ve kıl örneklerinden yapılan analiz sonuçlar yayınlanma aşamasına geldi. Nesli tükendiği bilinen Anadolu Parsını ilk kez 2013 yılında görüntülemeyi başaran Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Anadolu Parsı’nın Trakya hariç her yerde rastlanabilecek bir tür olduğunu söyledi. Anadolu Parsı’nın sayılarının gün geçtikçe arttığını dile getiren Başkaya, bazı bölgelerde yavru ve annelerini de gözlemlediklerini vurguladı.

Anadolu Parsı’nın Trakya harici hemen her yerde rastlanabilecek bir tür olduğunu söyleyen Başkaya, “Sayıları gün geçtikçe artıyor. Bazı yerlerde yavru ve annelerini de gözlemledik. Bunları kayıt altına alarak vatandaşımızla paylaşmak çok kolay bir şey değil. Hatta parsı görmek çok daha zor bir şey. 2013 yılında ilk defa çekimlerini yaptık. Bunlar siyah-beyaz çekimlerdi. Daha sonraki yıllarda defalarca siyah-beyaz çekimler elde ettik. Ara ara renkli fotoğraflarını da elde ettiğimiz bir hayvan. Ancak çok net, çok güzel vatandaşında hoşuna gidecek gündüz fotoğrafları gibi çekimlere ulaşmak kolay değil ama bunlar zamanla elde edilebilecek görüntüler. İlk defa 2000’li yıllarda yaptığımız yayınlarda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yayılışını ayak izleriyle yayılışını ortaya koymuştuk. Bugün artık ayak izlerinin ötesinde dışkı analizleri, DNA testleri, kıl örneklerinden yapmış olduğumuz analizlerin sonuçlarını da artık yayınlama aşamasındayız” dedi.

“ELİMİZDE TOPLANMIŞ ÖRNEKLER VAR”

“Elimizde fotoğraflar var ancak bunlar uzmanların anlayabilecekleri fotoğraflar” diyen Başkaya, “Türkiye’de herkes ’Pars nerede ?’ diye soruyor. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’ni ben birinci sıraya koyuyorum. Ardından Toroslar, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, İç Anadolu’nun civar bölgeleri, İç Ege şuanda bize göre parsın yayılış gösterdiği bölgeler. Buradaki bölgelerin hepsinde bu hayvana rastlanabilir. Biz şimdiye kadar hep kendi imkanlarımızla çalıştık. TÜBİTAK’a defalarca başvurduk. Bu başvuruların hepsinde Anadolu Parsı’nın ülkemizde bulunmadığı söylenerek reddedildi. Ortaya koyduğumuz fotoğraf örnekleri herhalde tatminkar olmadı diye düşünüyoruz. Elimizde fotoğraflar var ancak bunlar uzmanların anlayabilecekleri fotoğraflar. Çok daha iyilerini elimizde geçirdiğimizde bunları da paylaşacağız. DNA testleri sonuçları şuanda yayınlanma aşamasında. Bütün Doğu Karadeniz’de Doğu Anadolu’da Erzurum, Kars, Ardahan, Erzincan ve Bingöl, İç Anadolu’da ise Sivas illerinde de büyük bir merakla, kendi kişisel imkanlarımızla ve büyük bir özveriyle sürekli takip ediyoruz. Şuanda kendi imkanlarımızla gidip geliyoruz. TÜBİTAK’tan destek istiyoruz. Amerika’daki bir üniversitesi ile yapmış olduğumuz ortak protokolle de DNA analizlerini oradaki üniversitede yaptırmayı planlıyoruz. Elimizde toplanmış örnekler var. Parsın kıl ve dışkı gibi örneklerinden de DNA analizleri yaparak, türün durumunu detaylı bir biçimde ortaya koymaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

 
TDK’dan 5 yeni eser
 
‘Erzurum’da kurbanlıkların yüzde 99'u satıldı’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Orhan Aziziye Yatırım vizyonunu paylaştı
Orhan, “İlçemiz huzurlu ve asayişin en rahat olduğu ilçelerden birisi. ...
PALTİM bayram boyunca sahadaydı
4 günlük Kurban Bayramı süresince, Palandöken Belediyesi ekipleri herhangi ...
Gülistan, kodu düşürülen barajda aranıyor
Tunceli’de 213 gün önce kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’yu ...
 
Uzundere’de sel hayatı felç etti
Uzundere ilçesinde etkili olan sağanak yağış sele dönüştü
DAP İdaresinden meyve üretimine destek
Merkezi Erzurum’da bulunan DAP İdaresi tarafından sağlanan finansal kaynakla ...
ESKİ'den Tekman mesaisi
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Tekman ESKİ ekipleri bayram tatili demeden ...
 
Erzincan’da Covid -19’dan 1 kişi hayatını kaybetti
Erzincan’da korona virüs (Covid-19) tedavisi gören 1 kişi hayatını kaybetti.
Erzurum - Artvin karayolunda heyelan
Heyelan nedeniyle kapanan yolda 3 kilometre araç kuyruğu oluştu
Oltu’da yağmur taşkına dönüştü
Erzurum’un Oltu ilçesinde dün gece yarısından itibaren etkili olan sağanak ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri