Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
GSİM’de proje gündemi
GSİM’de proje gündemi
HABERLER>GUNCEL
19 Nisan 2012 Perşembe - 02:56

Anayasa Platformu 22 Nisan’da

“Anayasa Platformu” girişim grubu adı altında biraraya gelen 13 meslek kuruluşu ve sendika konfederasyonu tarafından düzenlenen “Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları”nın on ikincisi, 22 Nisan 2012 Pazar günü Erzurum’da gerçekleştirilecek. 700 katılımcının yer alacağı toplantıda onar kişilik çalışma grupları oluşturulacak.

Anayasa Platformu 22 Nisan’da

“Türkiye Konuşuyor” sloganıyla başlatılan çalışma kapsamında 2012 yılı içinde çeşitli illerde geniş katılımlı toplantılar düzenleniyor. Her bir toplantıda yüzlerce katılımcıya ulaşmanın hedeflendiği bu çalışma, Türkiye tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük müzakereci demokrasi etkinliği olacak.
Toplantılarda yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında biraraya getirilmesi amaçlanıyor. Toplantılar sonucunda ortaya çıkacak çerçevenin ise TBMM içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması bekleniyor.
Meclis’te bulunan partilerin eşit temsilinden oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun üyeleri düzenlenen toplantılara katılarak çalışmaları destekliyor.
Toplantıların tarafsız ve yönlendirme olmadan yapılmasına büyük önem veriliyor. Hem toplantılara katılacak vatandaşların belirlenmesi, hem de toplantı içeriğinin yönetilmesi için de yenilikçi, özel yöntemler kullanılıyor.
Sekreteryası TEPAV tarafından yürütülen Anayasa VatandaşToplantıları’nın Erzurum bölümüne TBMM Başkanı Cemil Çiçek Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri Mehmet Ali Şahin, Mustafa Şentop, Rıza Mahmut Türmen, Atilla Kart, Faruk Bal, Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Anayasa Platformu Girişim Gurubu Üyesi Kurum Başkanları M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Bendevi Palandöken, Mustafa Kumlu, Mahmut Arslan, Nail Sanlı, Hasan Sert, Erdem Çenesiz, Şemsi Bayraktar, Ahmet Gündoğdu, İsmail Koncuk, Yusuf Çelebi, Başaran Ulusoy, Tuğrul Kutatkubilik, Ahsen Vedat Coşar katılacak.
ANAYASA PLATFORMU VATANDAŞ TOPLANTILARI’NIN İLKİ ANKARA’DA YAPILDI
Anayasa Platformu - Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları’nın ilki, 8 Ocak 2011 Pazar günü Ankara’da yapıldı. Ankara’yı Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir, Antalya, Samsun, Bursa, Trabzon ve Gaziantep toplantıları takip etti. Toplantı dizisi kapsamında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ankara’da sadece kadınların katıldığı, 25 Mart 2012 tarihinde de Samsun’da gençlere yönelik birer Anayasa Vatandaş Toplantısı gerçekleştirildi.
Yüzlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşen toplantılar, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışlarda Anayasa Platformu’nu oluşturan meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekilleri de bulundu.
TÜRKIYE KONUŞACAK, PEKI YA SONRA?
Planlanan illerde toplantıların gerçekleştirilmesiyle tamamlanacak çalışmanın, TBMM içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması amaçlanıyor.
Toplantıların ardından, vatandaşların anayasal konular hakkındaki tercihleri ve bu tercihleri belirtirken ortaya koydukları beklenti, umut ve kaygılar her bir il için ayrıntılı biçimde raporlanacak. Diğer yandan tüm illerde gerçekleştirilen tartışmalar, ortak noktalar ve ayrışmalarla birlikte anayasal bağlamda teknik bir raporda analiz edilecek.
Raporlar Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na iletilecek. Çalışmanın sekretaryasını üstlenen TEPAV’ın ve Anayasa Platformu’nun web sitesi üzerinden de kamuoyuyla paylaşılacak. Toplantıların katılımcıları olan “Anayasa Gönüllüleri” dahil olmak üzere siteyi ziyaret eden herkes raporlarla ilgili yorumlarını iletebilecek.
KATILIMCILAR NASIL BELİRLENİYOR?
Toplantı çağrıları belli bir gruba, kesime, düşünceye, ideolojiye mensup kişi veya kurumlara değil rastlantısal olarak belirlenen vatandaşlara yapılıyor. Çağrılar kişiye özel ve vatandaşlara ulaşmak için kullanılan birinci yöntem cep telefonları… Bu çerçevede tüm operatörler üzerinden herhangi bir kişisel bilgiye dayalı olmaksızın rastlantısal olarak gönderilen SMS mesajları ve sesli çağrılarla vatandaşlara ulaşılıyor. Toplantı çağrısına telefonlarıyla olumlu yanıt veren vatandaşlar çağrı merkezi tarafından aranıyor. Bu aramada toplantı ile ilgilendiklerini belirten vatandaşlara ayrıntılı bilgi verilirken, vatandaşların merak ettikleri sorular cevaplandırılıyor ve başvuruları alınıyor. Başvuru kayıtları isim, iletişim bilgisi, yaş, cinsiyet ve eğitim bilgilerinden oluşuyor. Alınan başvuruların toplantı için öngörülen maksimum katılımcı sayısını aştığı durumlarda katılımcılar yine rastlantısal olarak belirleniyor.
Toplantılarda ikinci grubu sivil toplum örgütleri oluşturuyor. Sivil toplum örgütlerine açık çağrı yapılırken, salon kapasitesine göre ayrılan STK kotası üzerinden başvurular geliş sırasına göre kabul ediliyor.
KADIN KATILIMINI TEŞVİK İÇİN ÇOCUK BAKIM HİZMETİ…
Kadınların toplantılara katılımının teşvik edilmesi amacıyla toplantı salonunda toplantı boyunca hizmet verecek bir çocuk bakımevi oluşturuluyor.
MÜZAKERECİ KATILIM YÖNTEMİ UYGULANIYOR
Anayasa Vatandaş Toplantıları’nda katılımcılar birbirlerinin konuşmalarını rahatça takip edebilecekleri bir yuvarlak masa etrafında bir araya geliyor. En fazla 10 kişiden oluşan onlarca masa oluşturuluyor. Her masada bir tartışma yürütücüsü görev yapıyor. Tartışmanın içeriğine karışmayacak olan yürütücünün rolü, süreci ve zamanlamayı yönetmek… Klasik toplantılardan farklı olarak kimsenin bir diğerinin önüne geçmediği, herkesin konuşabildiği ve çözümlerin birlikte ortak bir akıl oluşturarak arandığı bir yöntem izleniyor.
Tüm masalarda konular eş zamanlı olarak tartışılıyor. Bunun için de bir merkez yürütücü görev yapıyor. Her bir konu ile ilgili merkezden bilgi verilirken, tartışmanın konusu ekranlara yansıtılıyor. Her birinin elinde oylama cihazı olan katılımcıların, masada tartışılan konular çerçevesinde bu cihazlar aracılığıyla verdikleri cevaplar anında dev ekranlara yansıtılıyor.
Tartışmalar anayasanın hemen her bölümü ile ilgili anayasal konular üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu tartışmalar hiç kimsenin katılmakta güçlük çekmeyeceği, Türkiye’nin gündemini takip eden, haber okuyan/ izleyen herkesin rahatlıkla görüşlerini ifade edebileceği bir içerik kurgusuyla yapılıyor.
Toplantılarda maddelerin metinleri ve birbirleriyle hukuki bağlantıları gibi hukukçuların uzmanlığına giren teknik ayrıntılara girilmiyor.
ANAYASA VATANDAŞ TOPLANTISI KATILIM VE DİYALOG ŞARTLARI:
Yukarıdaki yöntemlerden biri ile çağrı alıp toplantılara başvuracak vatandaşların toplantı usulüyle ilgili şartları baştan kabul etmeleri gerekiyor. Bunlar dışında hiçbir şart aranmıyor.
* Diyalog ve Açıklık: Katılımcılardan kendi fikirleri kadar diğer fikirleri dinlemeye önem vermeleri, yeni ve alışılagelmemiş fikirlere önyargılı yaklaşmamaları, kavgacı değil uzlaşmacı olmaları beklenir.
* Ortak Geleceğe Odaklanma ve İkna: Katılımcıların mevcut pozisyonlarını ne olursa olsun korumaya değil, arzulanan daha iyi bir ortak geleceği keşfetmeye odaklanmaları ve birbirlerini ikna etmeleri beklenir.
* Şahsi Katılım: Katılımcılar herhangi bir görüşün, kuruluşun sözcüsü olarak değil şahısları adına katılırlar.
* Çalışma Sistematiğine Uyma: Bu klasik bir toplantı değildir. Uzun konuşmalar yapılmaz. Katılımcılar yöntem doğrultusunda katkılarını yaparlar. Tartışma akışı bir yöntem ile düzenlenir, katılımcılar yöntemin gerektirdiği düzene uymakla yükümlüdürler. Katılımcılar fikirlerini mümkün olduğunca öz bir şekilde söylemeli, herkesin fikrini söyleme imkanına sahip olması masadaki tüm katılımcıların ortak sorumluluğunda olmalıdır.
* Fikirlere Karşı Hoşgörü: Her görüş meşrudur, fikirleri yüzünden kimse katılma fırsatından men edilemez ve dışlanamaz. Katılımcıların, toplantı öncesinde, sırasında veya sonrasında her türlü sindirici söz veya hareketten kaçınmaları gerekmektedir; bu davranışlarda bulunan katılımcılar oturumlara girme şansını yitirebilirler.
* Katılımda Eşitlik: Toplantı süresince rütbe, statü, yetki, yaş veya bir meslek grubuna ait olmak, oturumlarda bir öncelik veya bir ayrıcalık sağlamaz. Katılanların uzman olmaları gerekmez ve beklenmez.
* Gönüllü Katılım: Toplantıya katılanların herhangi bir kişi ya da grubun zorlaması ile değil, gönüllü katılmış olması önemlidir.
* Tam Katılım: Çalışmaya kısmi katılım olmaz. Katılanlar tüm toplantıya katılırlar. Toplantı sürecinin evreleri birbiri arasında ilişkili olduğu için bir parçasına katılıp öbür parçasına katılmamak olmaz.
* Rahat Çalışma Ortamı: Katılımcılar toplantıya istedikleri kılık kıyafetle gelebilirler. Resmi olmayan günlük kıyafetler daha rahat bir çalışma ortamı sağlanması için özellikle tavsiye edilir.
Katılımcılar, “Anayasa Gönüllüsü” Olacak
Toplantı katılımcılarına “Anayasa Gönüllüsü Sertifikası” veriliyor. Katılımcıların isimleri, istedikleri takdirde web sayfasında duyurulacak ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verilecek sonuç raporunda yer alacak.
ANAYASA PLATFORMU HAKKINDA
Anayasa Platformu, anayasa gibi ortak iradeyi yansıtması beklenen en temel yasa hakkında vatandaşların tartışacakları bir tartışma ortamı hazırlamayı, ortak geleceğimiz için vatandaşlar arasında diyaloglar aracılığıyla anayasa konusunda ortak akıl oluşturmayı amaçlamaktadır. Anayasa Platformu bir vatandaş platformudur. Bu vatandaş platformunun oluşumu için aşağıda isimleri bulunan, ülke çapında örgütlü kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve işçi, memur ve işveren sendikaları konfederasyonları evsahipliği yapmaktadır.
Platformun girişim grubunu oluşturan 13 kuruluş TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği’dir.
Toplantılara TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, TÜRKONFED, Anayasa Kadın Platformu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi gibi kuruluşlar destek veriyor. ERZURUM VALİLİĞİ

 
Devletten şefkat eli
 
Akdağ, saldırıyı kınadı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cevdet AĞYÜREK 19 Nisan 2012 Perşembe 09:10

Demokrasi, Temel İnsan hak ve özgürlüğüne dayalı bir Anayasanın yazılabilmesi, Devlet ve Milletin kuçaklaşması ve yüzyıllarca değiştirilme ihtiyacı hissedilmeyen, Milletimizin dil, inanç ve düşünce yönünden kendini farklı hisseden her bireyinin içtenlikle sahiplik duygusu beslediği bir anayasanın yazılması için müthiş bir fırsat. Önyargılardan uzak, karşılıklı saygı ve sevgi ortamında insanımızın başaramayacağı çözemeyeceği hiç bir sorun yoktur. Unutmayalımki Geleceğimiz Geçmişimizde saklı. Bu saklı hazinelerimizi raflardan indirmenin ve tozunu almanın zamanı çoktandır gelmiştir. İnşaallah milletçe bunu fırsata çeviririz. Bu çalışma platformuna Allahtan inayet ve bereket diliyorum. Allah yardımcıları olsun. Saygılarımla.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arslan konferans verdi
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Erzurum’un Karaçoban İlçesinde ...
Köprüköy'de deprem
Erzurum'un Köprüköy ilçesinde merkez üssü Sarıtaş köyü olan hafif şiddetli deprem meydana geldi.
Ulaşıma fırtına engeli
Türk Hava Yolları (THY), yarın beklenen kötü hava şartları nedeniyle önlemini ...
 
'Kardeşliği Ondan Öğrendik'
Atatürk Üniversitesi Öğrenci Konseyi, Hz. Peygamber’in dünyaya teşrifinin ...
‘Kardeşlik Allah’ın lütfudur’
Erzurum Yakutiye İlçe Müftülüğü’nce Peygamberimizin doğumunun 1441. yıl ...
Bağbaşı’nda heyelan endişesi
Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı Beldesinde yapılan HES çalışması sırasında ...
 
Boğaçayır iddiaları yalanladı
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Erzurum ziyareti sırasında 'Hadi bir ...
En fazla şehit veren 3’üncü iliz..
AK Parti Erzurum Kadın Kolları Başkanı Hilal Demir ve beraberindekiler ...
Türk Dünyası Çalıştayı tamamlandı
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Erzurum’da ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri