Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EĞİTİM
18 Nisan 2013 Perşembe - 12:09

Bakü'de büyük buluşma

Atatürk Üniversitesi’nin yer aldığı, Başkanlığını ve Sekretaryasını Ardahan Üniversitesi’nin yürüttüğü Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) III. Olağan Kongresi için geri sayım başladı.

Bakü de büyük buluşma

Atatürk Üniversitesi’nin yer aldığı, Başkanlığını ve Sekretaryasını Ardahan Üniversitesi’nin yürüttüğü Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) III. Olağan Kongresi için geri sayım başladı. 2009 yılında Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yedi kurucu üniversitenin imzasıyla hayat bulan ve kısa sürede üye sayısını 42’ye çıkaran Birlik, III. Olağan Kongresi’ni Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de yapmaya hazırlanıyor. 20-21 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongrede, Kazakistan, Kıbrıs, Moldova, Ukrayna gibi ülkelerden yeni üye üniversitelerin Birliğe katılmasıyla KÜNİB’in üye sayısı 50'yi aşacak. Ayrıca III. Olağan Kongre’de, Birliğin bir gelecek projeksiyonu olarak, etkisi, önemi ve hedefleri ile ilgili bir panel de gerçekleştirilecek.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) ve KÜNİB Başkanlığını yürüten Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle organize edilen KÜNİB III. Olağan Kongresi’ne; Türkiye’den, Gürcistan'dan, Kırgızistan'dan, Moldova'dan, Kazakistan'dan, Ukrayna'dan, İran'dan, Amerika Birleşik Devletleri'nden, Kıbrıs'tan ve başka birçok ülkeden üye üniversiteler, devlet adamları, rektörler, akademisyenler ve bürokratlar katılacak. Kongreye Türkiye'den Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Azerbaycan Tahsil Nazırı Prof. Dr. Misir J. Merdanov, Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı Giorgi Margvelaşvili, Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Gökhan Çetinsaya, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, KÜNİB III. Olağan Kongresi’ne onur konuğu olarak katılacak. Ayrıca bu tarihi kongreye Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve KÜNİB’e üye üniversitelerin rektörleri başta olmak üzere; çeşitli ülkelerin üniversite rektörleri, çok sayıda devlet adamı, akademisyen ve gazeteci de teşrif edecek.
KÜNİB III. Olağan Kongresi'ne ulusal ve uluslararası alandan katılacak olan birçok üst düzey isim, burada Kafkasya Üniversiteler Birliği’ni ve Birlik’in geleceğe dair projeksiyonunu ele alacak. Ayrıca Kafkasya Bölgesi ve dünya çapındaki çeşitli konular masaya yatırılacak. Üst düzey protokol üyelerinin konuşma yapacağı kongre programında; eğitim, kültür, sanat, teknoloji, tarih, siyaset, folklor vb. birtakım alanlarla ilgili iki önemli panel de gerçekleştirilecek. Öte yandan KÜNİB III. Olağan Kongresi, yepyeni gelişmelere sahne olacak. Kongre’de Kazakistan, Kıbrıs, Moldova, Ukrayna gibi ülkelerden üniversiteler Birlik’e katılacak. Böylelikle III. Olağan Kongre’yle birlikte KÜNİB’in üye sayısı 50’nin üstüne çıkacak.
DÜNDEN BUGÜNE KAFKASYA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ
Işığa yolculukta bir durak olan Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), 2009 yılında Ardahan Üniversitesi öncülüğünde ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığı’nın destekleriyle kuruldu. 7 üniversite rektörünün kurucu üyeliğiyle (Ardahan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Kars Kafkas Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Akhaltsikhe Devlet Üniversitesi, Nahçıvan Devlet Üniversitesi) hayata geçen ve kısa sürede üye sayısını 42’ye çıkaran KÜNİB, her geçen gün güçlenerek yoluna devam etti.
Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), Kafkasya coğrafyasındaki paydaş ülkelerin sahip oldukları ortak mirastan yola çıkarak, bu ülkelerdeki üniversiteler aracılığıyla geleceğe ışık tutacak bir vizyon belirlemek ve dil, kültür, sanat, tarih, ekonomi, eğitim gibi alanlarda ortak bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla önemli adımlar attı.
KÜNİB OLAĞAN KONGRELERİ TARİHİ GELİŞMELERE SAHNE OLDU
Özellikle KÜNİB’e üye üniversitelerin bulunduğu farklı ülkelerde her yıl gerçekleştirilen Olağan Kongreler, birlik açısından birer dönüm noktası oldu. Bu noktada Birlik, ilk Olağan Kongresi’ni 2011 yılında gerçekleştirdi. Ardahan Üniversitesi ev sahipliğinde, Ardahan Üniversitesi ile Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle yapılan bu büyük kongrenin ilk ayağına dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başta olmak üzere, Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Yunus Emre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Adnan Tekşen, yurt içinden ve bölge ülkelerinden 19 üniversite rektörü ve çok sayıda akademisyen katıldı. Kongrede Korkmaz, “Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasının yüzüne sinen anlamın maddi ve manevi anlamdaki bilgisine erişerek bu bölgenin değerlerini dünyaya açmalıyız” diyerek, Birlik’in sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel alanda kalıcı açılımların aktörlüğünü yapacağının sinyalini verdi. Kongreye katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ise, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin ilk kongresinin üniversitelerin birleşmesine katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) II. Olağan Kongresi ise, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, beraberindeki YÖK üyeleri ve 8 ülkeden 42 üniversite rektörünün katılımlarıyla Batum’da gerçekleştirildi. KÜNİB’in II. Olağan Kongresi’ne Acara Özerk Bölgesi Hükümeti ve Batum Şota Rustaveli Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Başarıyla geçen kongrede 42 üniversite rektörü Kafkasya Üniversiteler Birliği protokolünü törenle imzaladı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, kongrede Kafkasya Üniversiteler Birliği’ne her türlü desteğin verileceğini söyledi.
KÜNİB’in her iki kongresi tarihi gelişmelere sahne oldu. KÜNİB’in 2011 yılında Ardahan’da yapılan I. Olağan Kongresi’nde üye üniversite sayısı 19’a, 2012 Yılı Mayıs ayında Gürcistan’ın Batum şehrinde gerçekleştirilen II. Olağan Kongresi’nde ise 42’ye yükseldi.
KÜNİB’İN GİRİŞİMLERİ, KAFKASYA BÖLGESİ’Nİ AŞARAK ABD’YE KADAR ULAŞTI
Kongreler dışında Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB’in genişleyip büyüyerek bölgesel ve küresel çapta söz sahibi bir Birlik haline gelmesi için, dünyadaki çeşitli ülkelerin üniversiteleriyle birtakım temaslarda bulundu. Bu temaslar, KÜNİB’in tanıtılması ve geliştirilmesi açısından verimli oldu. Ayrıca bu sayede KÜNİB’e yönelik ilgi daha çok arttı. Çünkü KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz’ın ziyaret ettiği birçok üniversite KÜNİB’e katılım protokolünü imzalayarak Birlik’in gücüne güç kattı. Ayrıca bu girişimler; KÜNİB’e üye üniversiteler arasında ortak bilimsel araştırmaların yapılması, karşılıklı bilgi ve deneyimlerin paylaşılması, akademik konferans ve seminerlerin düzenlenmesi, ortak diploma verilmesi, ortak programların uygulanması, öğrenci-öğretim üyesi değişim programlarının uygulanması gibi hususlarda çeşitli protokollerin imzalanmasıyla sonuçlandı.
KÜNİB Başkanı ve beraberindeki heyetin temaslarıyla Birlik’in adımları, Kafkasya Bölgesi’nin dışına kadar uzandı. Bu bağlamda KÜNİB Başkanı ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Korkmaz ve beraberindeki heyet, dünyadaki bütün üniversiteler sıralamasında uzun yıllardır birinci sıradaki yerini koruyan Harvard Üniversitesi’ni, Texas’ın San Antonio şehrindeki 131 yıllık Incarnate Word Üniversitesi’ni (IWU), 100 yıllık Rice Üniversitesi’ni sırayla ziyaret etti.
“Erasmus Değişim Programı”na Alternatif Bir Program Olan “Mevlana Değişim Programı” Hayata Geçirildi
Bu çerçevede yapılan çalışmalar yanında, üye üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarını işletebilmek için, 2011 yılında YÖK Başkanlığı tarafından “Mevlana Değişim Programı Protokolü” de hazırlandı. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Gürcistan’ın Batum şehrinde yapılan KÜNİB II. Olağan Kongre’sinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından ‘önemli bir açılım’ olarak nitelenen ve Avrupa’daki Erasmus Değişim Programı’na alternatif bir değişim programı olarak gösterilen ‘Mevlana Değişim Programı’ kapsamında, üniversiteler arasında öğrenci ve akademisyen değişimleri ilk olarak 2011-2012 eğitim-öğretim döneminde başlatıldı. Birliğin geleceğini yakından ilgilendiren projelerden biri olan ‘Mevlana Değişim Programı’, KÜNİB’in öncülüğünü yapan Ardahan Üniversitesi ve Birliğe üye üniversiteler tarafından emin adımlarla yürütülüyor.
KAFKASYALI GENÇLER, “KAFKASYA’YA GENÇ BAKIŞLAR SEMPOZYUMU”NDA BİR ARAYA GELDİ
KÜNİB; Kafkasyalı öğrenciler arasında kültürel iletişimi arttırma, bölgenin geleceği hakkında fikir alışverişinde bulunma ve öğrencilerin geleceklerini birlikte planlamalarına fırsat verme amaçları çerçevesinde de çalışıyor. Bu bağlamda Kafkasya Üniversiteler Birliği, Nahçıvan’da I. Gençlik Kurultayı’nı organize etti. “Kafkasya’ya Genç Bakışlar Sempozyumu” adını taşıyan kurultaya Nahçıvan Devlet Üniversitesi ev sahipliği yaptı. 14-16 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen kurultaya Ardahan Üniversitesi (ARÜ) 12 öğrencisiyle katıldı. Dönemin YÖK Başkanı’nın da katıldığı Kurultay’da, Birliğe üye üniversitelerin öğrencileri bir araya gelerek bölgenin geleceğini konuştu. Azerbaycan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Ukrayna (Kırım), Türkiye ve Türkmenistan’dan toplam 70 üniversite öğrencisinin katıldığı ve 45 farklı konu hakkında bilgi alışverişinde bulunulduğu uluslararası sempozyuma yönelik ilgi oldukça yoğundu.
KUNİB BAŞKANI’NA AVRUPA’DAN ÖDÜL
KÜNİB'in yaptığı bu tür çalışmalar ve yürüttüğü projeler, dünya tarafından da ilgiyle karşılandı. Europe Business Assembly (EBA) tarafından, İngiltere’nin Oxford şehrinde 25-27 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılan “Oxford Liderler Zirvesi” toplantısında, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a “Yılın Rektörü” ödülünün takdim edilmesi bunun göstergelerinden biri oldu. Çünkü Rektör Korkmaz'ın “Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin kurucu ve yürütücü Başkanı sıfatıyla bölgedeki üniversiteler arasındaki işbirliğinin gelişmesi yolunda sağlamış olduğu uluslararası başarılı girişimler" bu ödülü anlamlı kılan gelişmeleri içeriyordu.
HAZAR FORUMU’NDA KÜNİB’İN PROJELERİNE BÜYÜK İLGİ
Bunlar dışında İstanbul'da 2013 Yılının Şubat Ayı'nda gerçekleştirilen Hazar Strateji Enstitüsü’nün (HASEN) düzenlediği I. Hazar Forumu'nda Kafkasya Üniversiteler Birliği de gündemdeydi. Forumda KÜNİB’in yaptığı çalışmalar istişare edildi.
KÜNİB’E ÜYE ÜNİVERSİTE SAYISI 50’Yİ AŞACAK
Öte yandan Birlik, 6-8 Mayıs 2013 tarihleri arasında Eskişehir’de “KÜNİB Türkoloji Başkanları Toplantısı” ve 20-21 Mayıs 2013 günü Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de “KÜNİB III. Olağan Kongresi”ni gerçekleştirecek. Bu organizasyonlara ulusal ve uluslararası alandan birçok üst düzey isim katılacak. Özellikle Bakü’de yapılacak KÜNİB III. Olağan Kongresi’nde; Kazakistan, Kıbrıs, Moldova, Ukrayna gibi ülkelerden çeşitli üniversiteler Birlik’e katılacak. Böylelikle III. Olağan Kongre’yle birlikte KÜNİB’in üye sayısı 50’nin üstüne çıkacak. Ayrıca KÜNİB-Harvard Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle, 2014 yılında Ardahan’da, 1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu düzenlenecek. Sempozyuma UNESCO Milli Komitesi ve Türk Dil Kurumu da destek verecek.
 

 
Doğu’da kar şoku
 
Eğitimde KÜNİB Heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Okul sporlarında yeni yaklaşım
Gençlik ve Spor Bakanlığı Okul Sporları Fiziksel Etkinlerler toplantısı ...
‘Çizgilerle Anlamlanan Hayatlar’
Köprüköy ilçesine bağlı Emreköy Ortaokulunda Sağlık Kulübünün düzenlediği ...
Öğrenciler sordu, Yaylalı cevapladı
Erzurum Teknik Üniversitesi yöneticileri tanıtım günleri etkinliği kapsamında ...
 
Pazaryolu YİBO’da Kutlu Doğum coşkusu
Kutlu doğum haftası etkinlikleri çerçevesinde Pazaryolu İlçe Müftülüğünce ...
Fen Lisesi’nde ETÜ tanıtımı
Erzurum Teknik Üniversitesi yöneticileri Tanıtım Günleri etkinliği kapsamında ...
Balık tutarak ders aldılar
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri gölde oltayla balık tutarak ders gördü.
 
20 bin öğrenci eğitim aldı
Erzurum’da 2011 UNIVERSIADE kapsamında yapılan buz salonları gençlerin ...
‘İnsan, onuruyla güzel’
“Kutlu Doğum Haftası” sebebi ile Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ...
Masa tenisçilerin şampiyonluk gururu
Erzurum Sabancı Orta Okulu Erkek Masa Tenisi Takımı, Ağrı’da Grup Şampiyonu ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri