Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ Kalite Koordinatörlüğü’nde görev değişimi
ETÜ Kalite Koordinatörlüğü’nde görev değişimi
Âşık Rûhânî eserleriyle anıldı
Âşık Rûhânî eserleriyle anıldı
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
HABERLER>EKONOMİ
29 Eylül 2011 Perşembe - 08:41

Ekmekteki kayıp ekonomi

Yılda yaklaşık 7 milyar dolar para ödeyen Türk halkının israf ettiği ekmeğin ekonomik büyüklüğünün yıllık 700 milyon doları bulduğu bildirildi.

Ekmekteki kayıp ekonomi

ERZURUM (İHA) - Yılda yaklaşık 7 milyar dolar para ödeyen Türk halkının israf ettiği ekmeğin ekonomik büyüklüğünün yıllık 700 milyon doları bulduğu bildirildi.
Türkiye Fırıncılar Odası tarafından hazırlanan ‘Ekmekteki Kayıp Ekonomi’ raporu sofraların değişmez besini olan ekmeğe karşı farkında olmadan yapılan 'saygısızlığı' gözler önüne serdi. Rapora göre her 10 ekmeğin dokuzu mideye gidiyor, biri ise israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar para ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü ise yıllık 700 milyon doları buluyor. Ülkemizde günlük ekmek üretimi yaklaşık 120 milyon adedi bulduğuna yer verilen raporda, buna göre Türkiye'de her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin yüzde 16'sını evlerde olmak üzere, yaklaşık 40 milyar adetini tüketiyor, 4 milyar adeti de israf ediliyor. Günlük kayıp rakamı 1.9 milyon doları aşıyor. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına ekmek tüketimi yıllık 40-50 kilogram arasında değişirken, Türkiye'de ise bu ülkelere kıyasla kişi başına 3-4 kat daha fazla ekmek tüketiliyor.
Ekmeğin çöpe atılmasında en önemli faktör bayatlama. Bayatlayan ekmeğin yüzde 6'sı direkt çöpe atılıyor, yüzde 35'i ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ekmek israfının yüzde 70'ini lokanta, restorant, yemekhaneler gibi toplu yemek tüketim yerlerindeki israf oluşturuyor. Ekmekteki israfa özellikle büyük kentlerde mevcut fırın sayısı ve kapasitesinin ihtiyaçtan çok fazla olması, rekabet sebebiyle tüketim miktarından fazla üretim yapılması ve tüketicinin ihtiyacından fazlasını satın alması neden oluyor.
ARAŞTIRMA SONUCU
Yapılan araştırmalara göre, Türk halkı günlük enerjisinin yüzde 44'ünü sadece ekmekten, yüzde 58'ini ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlıyor. Gelir seviyesi yükseldikçe ekmek israfı da artıyor. Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla ancak, israf az oluyor. Gelir düzeyi arttıkca ekmek tüketimi azalıyor, ancak israf artıyor. Kişi başına ekmek tüketimi köy ve kentlere göre de değişiyor. Kentte yaşayan halka günde 1.25, kırsal kesimde yaşayanlara ise günde 1.5 ekmek düşüyor.
Hanehalkının sayısının artması ile tüketilen ekmek sayısı arasında da doğru bir ilişki bulunuyor. Türkiye’de düşük gelir gruplarındaki hanelere bir bireyin eklenmesi, buna karşılık toplam gelirin sabit kalması durumunda aile ekmek harcamasını artırıyor. Hane halkları üzerinde yapılan ölçümlerde geliri artan ailelerin ekmek tüketimleri de yüzde 56 oranında artıyor. Ekmek tüketimleri yaşa bağlı olarak da değişiyor. İnsanların yaşı arttıkça ekmek tüketimleri de kiloları da artıyor.
Diğer yandan gecekonduda oturanların ekmek tüketimleri lüks semtlerde yaşayanları ikiye katlıyor. Orta direk aileler, yüksek ve en zengin harcama grubunda yer alan ailelere göre daha çok ekmek tüketiyor. Araştırmalara göre, Türk insanı ekmeği saklamayı bilmiyor. Türk halkının yüzde 48'i ekmeği en fazla poşette saklıyor. Bunu sırayla yüzde 25.3 ile plastik kap, yüzde 12.2 ile buzdolabı, yüzde 9.97 ile ekmek dolabı, yüzde 4.6 ile diğer yöntemler izliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere ekmeği uzun süre saklamanın en etkili yolu olan buzdolabı halk arasında çok yaygın değil. Saklamayı bilmediğimiz gibi, ne olur ne olmaz diyerek ihtiyaçtan fazla ekmek alınıyor.

 
TDP Şehit Ailelerinin gönlünü aldı
 
Kaymakam Almalı görevine başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu’da bankacılık başarısı
Halk Bankası Oltu Şubesi 'Mavi Yıldız' Kalite Ödülü Aldı. Halk Bankası ...
MÜSİAD Gümrük Gerçeği’ni paylaştı
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanlığınca gümrüklerle ilgili bir rapor hazırlanarak ...
KUDAKA’nın kredisi yüksek
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin yer aldığı KUDAKA Bölgesinde bu ...
 
Yol-İş yargıya gidiyor
Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Daşkaya, İl Özel İdaresi’nde ...
Organik tarımda yeni açılım
Organik Tahıl Üreticileri Birliği (OTÜB) tarafından, Doğu Anadolu tarımında ...
25 yaş üzeri traktörler hurdaya çıkıyor
Başbakan Erdoğan, yaşı 25 ve üzeri olan traktörlerin hurdaya çıkarılması ...
 
ERKÖYDER’de Yavuz dönemi
Erzurum Köyler Kalkındırma Derneği (ERKÖYDER), bölge köylerinin sorunlarına ...
Tonlarca karpuz tarlada kaldı
Muş'ta bu yıl rekolte rekoru kıran karpuz tarlada kaldı. Güneydoğu Anadolu ...
Deriner 2012’ye hazırlanıyor
Erzurum ve Bayburt sınırındaki Mescitli Dağları'ndan doğan, 6 bin 824 ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri