Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Yazgan'a son veda
Yazgan'a son veda
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
HABERLER>TÜRKİYE
10 Ekim 2022 Pazartesi - 07:22

Erdoğan sanatçılara seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Türkiye yüzyılı olarak sembolleştirdiğimiz bu yeni dönemin inşasında akademisyenler ve bilim adamlarıyla birlikte sanatçılarımızın öncü rol oynamasını bekliyoruz” dedi.

Erdoğan sanatçılara seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 senesine sanatçısıyla, siyasetçisiyle, kadını, erkeği, genci yaşlısıyla 85 milyon olarak tam bir dayanışma içinde girmeyi hedefliyoruz. Türkiye yüzyılı olarak sembolleştirdiğimiz bu yeni dönemin inşasında akademisyenler ve bilim adamlarıyla birlikte sanatçılarımızın öncü rol oynamasını bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin açılış törenine katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin üniversiteye, şehre ve tüm sanatsevelere hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün sadece İstanbul’umuzu kendi alanında marka ve cazibe merkezi olacak bir eserle buluşturmanın sevincini yaşamıyoruz. Bugün bu güzel binada aynı zamanda Türkiye’nin modern sanat birikimini yeniden ihya etmenin gururunu da yüreğimizde hissediyoruz” ifadesini kullandı.

Müzeyi İstanbul’a ve ülkeye kazandıran Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin yöneticilerini, mimarından işçisine herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeye verdikleri güçlü destek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı da ayrıca kutladığını belirtti.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin, Cumhuriyet tarihinin en köklü yapıları arasında yer aldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzenin kuruluşunun bizzat Gazi Mustafa Kemal’in talimatları doğrultusunda, 1937 yılında Dolmabahçe Veliaht Dairesi’nde gerçekleştirildiğini, Veliaht Dairesi’nin, uzun yıllar boyunca müze vasfıyla görevini layıkıyla yerine getirdiğini kaydetti.

Gerek kullanımdan, gerekse zamanla oluşan yıpranmadan dolayı binanın yetersiz kalmaya başladığını, binanın elverişsiz şartlarından dolayı müzede yer alan birbirinden kıymetli eserlerin zarar gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011 yılında, müzenin bu sorunu dikkatlerine ilk getirildiğinde gerekli talimatları vererek, koleksiyonun Tophane’ye taşınmasını sağladıklarını bildirdi. Ardından aynı yıl antreponun çağdaş bir müze binasına dönüştürülmesi için çalışmaları başlattıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çalışmayı da uluslararası birçok prestijli ödülün sahibi Emre Arolat ile ile beraber yürüttüklerini kaydetti.

“İSTANBUL RESİM VE HEYKEL MÜZESİ, HER AÇIDAN ŞEHRİMİZE YAKIŞAN MUHTEŞEM BİR ESER OLDU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm aşamalarını bizzat takip ettiğimiz, yakından ilgilendiğimiz İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin inşaatını, hamdolsun, geçen yıl tamamladık. Ayrıca inşaat sürecinde yıpranan, zarar gören eserlerin hepsini de elden geçirerek, restorasyonlarını gerçekleştirdik. Modern tasarımı, merkezi konumu, en üst standartlardaki güvenlik donanımı ve estetik özellikleriyle İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, her açıdan şehrimize yakışan muhteşem bir eser oldu. Buraya ülkemizin ‘çağdaş sanat hafızası’ desek, herhalde yanlış bir tespitte bulunmuş olmayız. Diğer pek çok vasfının yanı sıra müzemiz; resim, heykel, seramik ve hat örnekleriyle Türkiye’nin en büyük sanat koleksiyonuna sahiptir.”

“İNSANLIK TARİHİNİN EN KÖKLÜ MEDENİYETLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ”

1937’deki ilk sergide sadece 320 eser varken, bugün İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin koleksiyonunun 10 binin üzerine çıktığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müzemizde toplam 806 sanatçının 10 bin 666 eseri bulunuyor. Bugün sanatseverlerle buluşturduğumuz açılış kolleksiyonunda ise 277 sanatçımızın 749 eserine yer veriliyor” bilgisini paylaştı.

“Gerek binasıyla gerekse koleksiyonuyla İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin önümüzdeki dönemde sadece İstanbulluların değil ülkemizin en önemli sanat destinasyonlarından biri olacağına inanıyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, eserin İstanbul'a, üniversiteye, kültür ve sanat camiasına kazandırılmasına vesile olan herkese tekrar teşekkür ederek, "Binlerce yıldır insanlık tarihinin en köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir ülkede yaşıyoruz. İstanbul'un yanı sıra Hatay'dan Kayseri'ye, Ürgüp'ten Bursa'ya, Efes'ten Hattuşaş'a kadar ülkemizin dört bir tarafında farklı medeniyetlere beşiklik yapmış ören yerlerimiz, şehirlerimiz var" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nereye giderlerse gitsinler, Türkiye'nin her köşesinden adeta tarih fışkırdığını, 81 vilayetin hemen hepsinin, farklı bir kültürün eserleriyle ilmek ilmek dokunmuş birer açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini kendine meftun bıraktığını söyledi.

Şüphesiz bu güzelliklere sahip olmak kadar, onu emanet görüp kıymetini bilmenin, korumanın, geleceğe en güzel şekilde bırakmanın da önem arz ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke olarak bir dönem bu noktada iyi bir imtihan verildiğinin söylenemeyeceğini ifade etti.

Tarihiyle, medeniyetiyle, kültürüyle, kadim değerleriyle milletin bağını koparmak isteyenlerin eşsiz kültür varlıklarının kıymetini de bilemediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hatta kimi zaman sadece ihmalkarlıkla, sadece imkanların kısıtlı olmasıyla açıklanamayacak türde husumet dolu adımlar attılar. Devlet idaresinde makbul, makbul olmayan vatandaş ayrımına gidenler benzer bir tavrı sanat dallarımıza yönelik de sergilediler. Örneğin ecdadın bize bıraktığı miras, milletimizin bir zenginliği olarak değil, tasfiye edilmesi gereken bir yük olarak görüldü. Bu zihniyetin elinde Türkiye, modern sanat dallarında hak ettiği seviyelere gelemediği gibi geleneksel sanat dallarında da çok ciddi irtifa kaybetti" diye konuştu.

"SANATÇILARIMIZ ARASINDA AYRIM YAPMADAN BAŞARIYI DESTEKLEMENİN ÇABASI İÇİNDE OLDUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kültür ve sanat hayatını çoraklaştıran bu jakoben anlayışı 2002'de göreve geldiklerinde tamamen rafa kaldırdıklarına işaret ederek, şöyle devam etti: "Sanat dalları ve sanatçılarımız arasında ayrım yapmadan güzeli, kaliteyi ve başarıyı desteklemenin çabası içinde olduk. Geleneksel sanat dallarımızın üzerindeki ölü toprağını kaldırırken modern sanat dallarını da asla geri plana itmedik. Ülkemizin kültür ve sanat hayatına zenginlik katacak, bu alanda çeşitliliği artıracak her türlü esere, her türlü projeye, nitelikli her türlü çalışmaya samimiyetle sahip çıktık. Son 20 yılda toplam 164 müzenin onarım, restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmalarını yaparak tamamen yeniledik. Ülkemiz genelinde 56 müzeyi ilk kez ziyarete açarken 18 müzemizi de yeni inşa edilen binalarında milletimizle buluşturduk. Mesela koleksiyonuyla dünyanın sayılı örnekleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni restore ettik. Ülkemizin en önemli kültür yatırımlarından olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasını 2 yıl önce, yeniden inşa edilen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'ni ise geçen yıl 29 Ekim'de hizmete açtık. Göreve geldiğimizde desteklenen özel tiyatro sayısı sadece 59 iken bugün bu rakam 428'i buldu. Devlet opera ve balesi temsil sayısı 584'ten 707'ye çıktı. Yine bu dönemde, 33'ü fotoğraf sergisi olmak üzere yurt içinde 184, yurt dışında 79 adet kültür varlığı sergisi düzenledik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye sınırları içinde tüm bu başarılı adımları atarken yurt dışındaki kültürel varlıklarını da asla ihmal etmediklerini, ilgili kurumlar vasıtasıyla nerede bir ata yadigarı eser varsa bulduklarını, ihya ettiklerini ve sahip çıktıklarını aktardı.

Türkiye'den yurt dışına kaçırılan eserlerin tekrar vatanına dönmesi için mücadele verdiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları hukuki ve diplomatik çalışmalar neticesinde şimdiye kadar 9 bin 34 eseri yeniden ait olduğu topraklara kavuşturduklarını dile getirdi.

“SANATI TEKELLEŞTİREN ÇARPIK BAKIŞ AÇILARINI REDDEDİYORUZ”

Kalabalık etkinliklere salgın şartlarının müsaade etmediği o zor günlerde, sanatçıları kendi kaderlerine terk etmediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sinemadan müziğe, tiyatrodan yayıncılara kadar hemen her sektöre sağladıkları destek ve teşviklerle sanat camiasının yanında olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanat anlayışlarının, Türkiye'nin yerli ve millî değerlerini göz ardı etmeden, evrenseli kucaklamak üzerine kurulu olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Siyasette, diplomaside, eğitimde olduğu kadar sanatta da bir ayağımızı bu topraklara basıyor, diğeriyle de tüm dünyayı kuşatmaya çalışıyoruz. Hiçbir komplekse kapılmadan insanlığın ortak birikiminden azami derecede istifadenin gayretindeyiz. Sanatı tekelleştiren, sanatçıları toplumun karşısında konumlandıran çarpık bakış açılarını reddediyoruz. Sanatçıyı bağrından çıktığı milletin bir ferdi, sorumlu bir üyesi görmek yerine, adeta onu mürebbiyesi gibi gösterme peşinde koşanlar, altını çizerek söylüyorum, kesinlikle iyi niyetli değillerdir. Bu tür ötekileştirici hatta düşmanlaştırıcı yaklaşımların kimseye faydası dokunmadığı gibi kaybedeni ise sanatçılarla birlikte topyekun milletimiz olmaktadır."

“MÜESSİF ADLİ VAKALAR ÜZERİNDEN KAMU GÖREVLİLERİNİN HEDEF GÖSTERİLMESİNİ YANLIŞ BULUYORUZ”

Eski Türkiye'ye ait bu tür arızi durumların artık tamamen geride bırakılması gerektiğini düşündüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Aynı şekilde kimi müessif adli vakalar üzerinden kamu kurumlarının, kamu görevlilerinin hedef gösterilmesini de yanlış buluyoruz. Hunharca katledilen müzisyen bir kardeşimizin acısını istismar etmek, bunu siyasetin malzemesi hâline getirmek, böyle elim bir hadise üstünden farklı hesaplar görmek ne ahlakidir, ne insanidir, ne de vicdanidir. Bu her şeyden önce babasını kaybeden kız çocuğumuza, genç yaşta evladını toprağa veren ailesine, hayat arkadaşına veda eden sevgili eşine yapılmış bir zulümdür. Milletçe hepimizin yüreğini dağlayan hadiseler karşısında elbette tepkimizi göstereceğiz, faillerin hak ettikleri cezayı alması için meselenin takipçisi olacağız. Ama bunu yaparken maktulün sevdiklerini yaralayan, acılarını daha da derinleştiren fevriliklerden de uzak duracağız. Bu konuda sanatçısından, gazetecisine, siyasetçisinden sokaktaki vatandaşına kadar hepimize önemli sorumluluklar düşüyor."

Cumhuriyetin 100. yılını kutlayacakları 2023 yılına sanatçısıyla, siyasetçisiyle, kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla 85 milyon olarak, tam bir dayanışma içinde girmeyi hedeflediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı" diye sembolleştirdikleri bu yeni dönemin inşasında akademisyenlerle bilim adamlarıyla birlikte sanatçıların da öncü rol oynamasını beklediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin ülkeye ve şehre hayırlı olmasını dileyerek, burada görev yapacaklara başarılar temenni etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bu güzel eserin İstanbul'a ve sanat dünyasına kazandırılmasındaki çabalarından dolayı teşekkür etti.

MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci program sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye takdim etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra kurdele keserek müzeyi gezdi.

 
‘Bizim Elhamdülillah böyle bir derdimiz yok’
 
Ortaöğretimde okullaşma yüzde 95,06'ya yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Bizim Elhamdülillah böyle bir derdimiz yok’
Erdoğan, ‘Enerji ve emtia kriziyle başlayan sorunlar sebebiyle gelişmiş ...
Şentop G-20’de BTE’yi örnek verdi
Şentop, ‘Ülkemizin Avrupa’ya entegre elektrik piyasası, büyük Bakü-Tiflis-Ceyhan ...
‘Gençlere olan güvenimizi gösterdik’
Erdoğan “Tüm karar alma süreçlerine gençleri dahil ettik. Muhalefet gençleri ...
 
‘Bayrağımız güven ve adaleti temsil ediyor’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Türkiye denilince, akla ekonomisi, savunması, ...
Bizim milletimize sözümüz var
Erdoğan: “Birileri ülkenin ve milletin geleceğini, imkanlarını, menfaatlerini ...
‘Türkiye yüzyılını hep birlikte inşa edeceğiz’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel gelişmelerin etkisi ile bir ...
 
‘Yeni nesillere güçlü bir altyapı bırakıyoruz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pendik-Sabiha Gökçen Metro Hattı Açılış Töreni’nde ...
‘İstikametimizi çiziyoruz, yolumuza devam ediyoruz ‘
Erdoğan, ‘‘Biz kimin ne dediğine, kimin ne istediğine değil, milletimizin ...
‘Oyunların her birini ayrı ayrı bozduk’
Erdoğan, ‘Bizi siyasi istikrarsızlığa, sosyal kaosa, terör bataklığına, ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri