Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hakan Kutlu: 'Biz de yorulduk'
Hakan Kutlu: 'Biz de yorulduk'
Bakkal: ‘Oyunun hakimiyeti bizdeydi’
Bakkal: ‘Oyunun hakimiyeti bizdeydi’
Çığzede Yazgan Kocaeli’ne uğurlanacak
Çığzede Yazgan Kocaeli’ne uğurlanacak
Vali Çiftçi’den çığ açıklaması
Vali Çiftçi’den çığ açıklaması
Judocu ikizlerden biri hayatını kaybetti, diğeri yaralı
Judocu ikizlerden biri hayatını kaybetti, diğeri yaralı
HABERLER>EKONOMİ
14 Kasım 2023 Salı - 01:29

Erzurum Ağustos ayı Teşvik verileri açıklandı

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da 2023 yılı Ağustos ayı kaydında 18 bölgesel; 2022 Ocak – Ağustos ayları düzeyinde 87 bölgesel, 4 genel toplam 91; 2001 – 2023 yılları arasında ise 347 bölgesel, 365 genel kategoride toplam 712 yatırım teşvik belgesine kavuştu.

Erzurum Ağustos ayı Teşvik verileri açıklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2023 Ağustos dönemi iller yatırım teşvik belgesi dağılımını açıkladı. Erzurum’da 2023 yılı Ağustos ayı kaydında 18 bölgesel; 2023 Ocak – Ağustos ayları düzeyinde 87 bölgesel, 4 genel toplam 91; 2001 – 2023 yılları arasında ise 347 bölgesel, 365 genel kategoride toplam 712 yatırım teşvik belgesine kavuştu.

YATIRIM KATEGORİLERİ PAYI

DOSİAD tarafından veriler üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalara göre, Teşvikli yatırım toplamında bölgesel yatırım payı Ağustos ayı döneminde yüzde 100, Ocak – Ağustos 2023 döneminde yüzde 95,60, 2001 – 2023 yılları kapsamında yüzde 48,73 olarak kaydedildi. Genel yatırım payı ise yüzde 51.26 oldu.

ERZURUM AĞUSTOS 2023 VERİLERİ

Erzurum’da Ağustos 2023 döneminde 18 bölgesel yatırım teşvik kapsamına girdi Bölgesel kategorideki yatırımlar için nominal sabit yatırım tutarı 890, reel sabit yatırım tutarı 933 milyon TL olarak bildirildi. Bölgesel çaplı yatırımlar kapsamında 18 kişilik iş kapasitesi oluşturuldu

2023 OCAK – AĞUSTOS DÖNEMİ

Yılın Ocak – Ağustos ayları düzeyinde 87 bölgesel, 4 de genel olmak üzere 91 yatırımın teşvik belgesi aldığı açıklandı. Reel olarak Bölgesel yatırımlar için 5.5 milyar, genel yatırımlar için 263 milyon, toplam 5 milyar 859 milyon TL değerinde harcama yapıldı. Bölgesel yatırımda bin 144, genel yatırımlar kapsamında 95 kişilik istihdam kapasitesi öngörüldü.

2001 – 2022 DÖNEMİ

İlde 2001 – 2023 yılları arasında 347 bölgesel, 365 genel düzeyde toplam 712 yatırım teşvik belgesi aldı. Reel kayıtta, Bölgesel yatırımlar için 16,8 milyar, genel yatırımlar için 19,5 milyar, toplam 36,4 milyar TL tutarında yatırım harcaması kaydedildi. Bölgesel yatırımlarda 11 bin 644, genel yatırımlarla 9 bin 315, toplam 20 bin 959 kişi iş edindi.

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNE 233 MİLYAR YATIRIM

Rüzgar sektörünün nabzını tutacak “12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi” (TÜREK) bu yıl “Rüzgarın Yüzyılı” mottosuyla, Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından gelen uzmanları İstanbul’da buluşturdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Teşvik sistemimiz kapsamında Rüzgâr Enerji Santrali (RES) yatırımlarına bugüne kadar toplam 388 teşvik belgesi düzenledik. Bu kapsamda 233 milyar lirayı aşan sabit yatırımın önünü açtık.” dedi.

Bakan Kacır, “Geçen yıl yüzde 9 büyüyerek 906 Gigavat’a ulaşan dünya rüzgâr enerjisi kapasitesinin, 2030 yılında 2 Teravat'ı aşması öngörülüyor.” ifadesini kullandı.

Kacır, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) organizasyonunda, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde düzenlenen “12. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi”nde (TÜREK) konuştu. Kongrenin; yenilenebilir enerji teknolojilerinde Türkiye’nin daha güçlü bir oyuncu olmasını temin edecek, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşılması için kritik öneme sahip ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla gerçekleştirilen atılımlara katkı sağlayacağını belirten Kacır, şunları söyledi:

25 BİN İSTİHDAM

2002’de üretilen ilk yerli kanatla serüveni başlayan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Sanayi; kule, kanat ve jeneratör gibi türbin ana aksamının yerli olarak üretildiği, bugün yaklaşık 25 bin kişinin doğrudan istihdam edildiği, yıllık 1,5 milyar avroluk ciroya sahip, üretilen her 4 üründen 3’ünü 52’den fazla ülkeye ihraç eden dev bir sanayi haline dönüştü.

SEKTÖR BULUŞTU

12. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi boyunca, rüzgâr enerjisi sektöründeki son gelişmeleri yerli ve yabancı paydaşlarımızla birlikte masaya yatıracağız. Yatırım süreçlerinde sektörün karşılaştığı sorunları birlikte çözmek için kamu kurumlarımızın temsilcileri de aramızda yer alıyor. Rüzgâr enerjisi teknolojilerinde gelinen son aşamayı, bu alanda dünyanın en yetkin isimleriyle birlikte değerlendireceğiz.

İŞ BİRLİĞİ PLATFORMU

Türkiye’nin rüzgâr enerjisi alanındaki mevcut kabiliyetlerini ve gelecek projeksiyonunu hep birlikte istişare edeceğiz. Kongremizle hem dünyanın hem de ülkemizin dört bir yanından gelen katılımcılar için önemli bir iş birliği platformu oluşturuyoruz. Bu vizyoner etkinliğin; rüzgâr enerjisi ekosistemi paydaşlarına, tüm yatırımcılara ve ülkemize faydalı olmasını diliyorum.

KAPASİTE ARTIYOR

Ülkelerin yeşil enerji teknolojilerinde yatırım ve imalatta yarış halinde oldukları bir dönemden geçiyoruz. Batarya, güneş, hidrojen, rüzgar enerjisi teknolojileri gibi bir çok alanda kıyasıya bir rekabet söz konusu. Yenilenebilir enerji kaynakları içinde ise rüzgâr enerjisi önemli bir paya sahip. Geçen yıl yüzde 9 büyüyerek 906 Gigavat’a ulaşan dünya rüzgâr enerjisi kapasitesinin, 2030 yılında 2 Teravat’ı aşması öngörülüyor.

TEMİZ ENERJİ

 Bizler de küresel çapta rüzgar enerjisinden faydalanmak, ülkemizin coğrafi konumu ve iklim özellikleri bakımından rüzgar enerjisi potansiyelini değerlendirmek, temiz enerji projelerine yatırım yaparak 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefimize ulaşmak, sürdürülebilir ve yenilebilir enerji projeleriyle, enerjide ülkemizi tam bağımsız kılabilmek adına rüzgar enerjisine diğer yeşil enerji teknolojilerinde olduğu gibi çok kıymet veriyoruz. Ülkemizi, “Bölgesel Rüzgâr Enerjisi Ekipmanı Üretim Üssü” haline getirmek için çalışmalarımıza devam ediyor, rüzgâr enerjisi teknolojilerinde; girişimcilerimizi, araştırmacılarımızı, yatırımcılarımızı, sanayicilerimizi çeşitli mekanizmalarla destekliyoruz.

388 YATIRIMA TEŞVİK

Bakanlık olarak bugüne kadar; teşvik sistemimiz kapsamında Rüzgâr Enerji Santrali (RES) yatırımlarına bugüne kadar toplam 388 teşvik belgesi düzenledik. Bu kapsamda 233 milyar lirayı aşan sabit yatırımın önünü açtık. Bu yatırımlarla birlikte türbin kulesi, makine ve bağlantı ekipmanı imalatı yatırımları için ise toplam 53 teşvik belgesi ile 8 milyar liralık yatırımı hayata geçirdik.

405 MİLYON LİRALIK DESTEK

TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında rüzgâr enerjisi teknolojileri alanında 118 projeye toplam 405 milyon lira doğrudan destek sağladık. TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen Rüzgârdan Üretilen Elektriksel Güç İzleme ve Tahmin Sistemi Projesi (RİTM) ile ülkemizdeki tüm rüzgâr santrallerini anlık olarak izleme ve üretim tahminlerini sistem operatörlerine dinamik olarak sunma yetkinliğini kazandık.

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, katma değerli üretimin artırılması amacıyla Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı hayata geçirdik.  Program kapsamında, rüzgâr türbinlerinde kullanılan bağlantı ekipmanlarının, ileri döküm teknolojisi kullanılarak yerli ve milli imkânlarla üretilmesini sağlayan bir projeyi destekleyerek 425 milyon lira bütçeli yatırımın önünü açtık.

158 PROJEYE, 575 MİLYON LİRALIK FİNANSMAN

Kalkınma Ajanslarımız bölgelerinde; kara ve deniz üstü rüzgâr enerjisi fizibilite çalışmaları yürütmekte, sektöre yönelik eğitim, yol haritası, kümelenme projeleri gerçekleştirmekte. Bugüne kadar kalkınma ajanslarıyla; rüzgâr enerjisi alanında yürütülen 158 projeye 575 milyon liralık finansman sağladık.

700’DEN FAZLA AR-GE PROJESİ

 İnovasyon ekosistemimizin kurumsal altyapıları olan teknoparklarımızda yer alan 40 yenilikçi girişim, rüzgâr enerjisi alanında 700’den fazla Ar-Ge projesi yürütüyor.  Bu girişimlere, bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyar lira destek sağladık.  Ülkemizde rüzgâr enerjisi alanında 25 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi bulunmaktadır. Tabi bu kurumsal desteklerle birlikte, rüzgâr enerjisi ekipmanı imal eden 76 KOBİ’mize, 13 milyon lirayı aşan finansman desteği sağladık ve tedarik zincirine dahil ettik.

YERLİLİK

Devletimizin sağladığı tüm bu destek ve teşviklerle birlikte; yerli rüzgâr enerjisi sanayimizin gelişmesini ve üreticilerimizin Avrupa’nın önemli tedarikçileri arasında yerlerini almasını sağladık. Kule, kanat, jeneratör gibi büyük aksamlara ek olarak kule iç aksamları ile bağlantı ekipmanlarını yerli olarak üretmeyi başardık.  Bu kapsamda yerlilik oranımız yüzde 60’ı geçmiş durumda.

SEKTÖRÜN GELİŞİMİNİ HIZLANDIRACAK

Yerli rüzgâr enerjisinde üreticilerimizin, özellikle açık deniz rüzgar türbinlerinde, yetkinliklerini geliştirmeyi ve sektörde güçlü bir tedarik ağı oluşturmayı önemsiyoruz.  Sektörümüzün gelişimini hızlandıracak yeni endüstri bölgeleri kuracak ve ihracat potansiyelini harekete geçirecek Çandarlı Limanını da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla birlikte hayata geçireceğiz.

KATMA DEĞER

Ülkemizin rüzgâr enerjisi ekipmanı üretimindeki mevcut konumunu daha da ileri taşıyacak milli rüzgâr türbini markamızı çıkaracağız. Ülkemize değer katan yatırımcıları, katma değer üreten Ar-Ge projelerini kısaca bugüne kadar taş üstüne taş koyan herkesi destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz.

RÜZGAR POTANSİYELİ

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizi; yatırım, üretim, İstihdam ve İhracat ekseninde dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri olacağız. Bu iddiamızı enerjide bağımsızlığımızı tahkim ederek gerçekleştirebiliriz. Yenilenebilir enerji alanında kaynak çeşitliliği oluşturmak, enerji bağımsızlığımızda kilit rol üstleniyor. Bu doğrultuda ülkemizin hem karasal hem de deniz üstü rüzgâr potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek adına önemli adımlar attık.

4 BİNİ AŞKIN TÜRBİN

2002 yılında, rüzgâr enerjisi kurulu gücümüz sadece 19 megavattı. Şimdi ise 12 Gigavat’lık rüzgâr gücü ile dünyada 12, Avrupa’da 5’inci sıradayız. 100’ün üzerinde yerli ve yabancı yatırımcıyla birlikte inşa ettiğimiz 280 santraldeki 4 bini aşkın türbin ile ülkemizin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 11’ini rüzgârdan sağlıyoruz.  Rüzgâr enerjisi alanında gerçekleştirdiğimiz ve planladığımız atılımlarla, 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerimize ulaşacak, üretimin kalbi enerji sektöründe her geçen gün bağımsız olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz.

 

 
Erzurumspor 4. tur maçını 6 Aralıkta oynayacak
 
‘Sarmal Operasyonu’nda 4 tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB ödemeler dengesi verilerini açıkladı
Eylül ayında cari işlemler hesabı 1 milyar 876 milyon dolar açık verdi. ...
Yumaklı Tarım Politikasını paylaştı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlığının bütçe sunumunu yaptı.
Uraloğlu: '21 yılda 194 milyar dolar yatırım yaptık'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Son 21 yılda ülkemiz ...
 
ETSO GGK ve KGK proje gündemiyle toplandı
TOBB Erzurum İl Genç Girişimciler Kurulu (GGK) ve TOBB Erzurum İl Kadın ...
MTA Erzurum maden değerlerini paylaştı
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün ülkemizdeki maden potansiyelleri ...
'Türkiye e-İhracat Platformu' hayata geçiriliyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da gerçekleştirilen E-İhracat Zirvesi'nde ...
 
Işıkhan’dan kamuda sosyal diyalog değerlendirmesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur konfederasyonlarının ...
Oral: Atatürk Türkiye’nin ufkunu açmıştır
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, "10 Kasım Atatürk'ü ...
Erzurum’da 10 ayda 21 sektör ihracat yaptı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Ekim ayında 16, ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri