Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
GSİM’de proje gündemi
GSİM’de proje gündemi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
31 Mart 2012 Cumartesi - 16:15

Erzurum Yazma Eser hazinesi

Yazma Eserler Kütüphanesi İl Müdürü Selahattin Durgun, kentin tarihi hafızası olan yazma ve nadir eserlerin, çalışmaların tamamlanmasının ardından araştırmacıların hizmetine açılacağını söyledi.

Erzurum Yazma Eser hazinesi

BURAK KÖSE (İHA) - Yazma Eserler Kütüphanesi İl Müdürü Selahattin Durgun, kentin tarihi hafızası olan yazma ve nadir eserlerin, çalışmaların tamamlanmasının ardından araştırmacıların hizmetine açılacağını söyledi.
Ülke genelinde açılan 17 Yazma Eserler Kütüphanesi’nden birinin de Erzurum’da kurulduğunu belirten Selahattin Durgun, hali hazırda yaklaşık bin adet yazma ve 5 binin üzerinde nadir basma eserin bulunduğunu kaydetti.
Kültürel mirasın önemli ürünleri olan el yazması ve nadir eserlerin tarih, din, dil, felsefe, coğrafya, astroloji ve fen bilimleri gibi çeşitli konularda, yazıldığı dönem ve yere ait temel bilgileri bünyesinde toplayan bilim ve sanat dünyasının ilk elden kaynakları niteliğinde olduğunu ifade eden Durgun, “Ülkemizde en eskileri 10’uncu yüzyıla kadar tarihlendirilebilen yazma ve nadir eserler, yaklaşık 900 yıllık bir tarihin sayfalarını gözler önüne sermektedirler. Çoğunlukla Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğu dönemlerinde meydana getirilen yazmalardan; Osmanlı İmparatorluğu’nun Asya’nın iç kesimlerinden Orta Avrupa’ya; Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’nın en güney uçlarından, Ural Dağları’na kadar uzanan geniş coğrafyasında kullanılan dillerin etkisi görülmektedir. Mecellede şöyle bir kural geçmektedir: “Usule hâkim olamayan, esasa mahkum olur” düsturundan yola çıkarak çıtayı daima yüksek tutmak, tarihi vesikaları dış güçlerin olumsuz beyanlarına karşılık doğru bir şekilde izaha mümkün kılmak başlıca hedefimizdir. İlimizde mevcut ve koruma altında bulunan eserleri yönetmeliklerde belirtilen kurallar çerçevesinde kullanıcıların hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra koleksiyonu zenginleştirerek eserlere ilişkin bilimsel çalışmaları derlemek ve zenginleştirmek; eserlerin Yazma Eserler Kurumu Başkanlığınca belirlenen ilkeler çerçevesinde kataloglama, sınıflama ve bibliyografya çalışmalarını yürüterek veri tabanlarını oluşturup hizmete hazır hale getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
YAZMA ESERLER İNCELEMESİ
Kentte birçok insanın elinde yazma eserler bulunduğunu aktaran Durgun, “İl merkezi ve ilçelerden yazma ve nadir basma eserler getiriliyor. Bunları inceleyip şahıslara yazmalar hakkında bilgi veriyoruz. Eserlerin, Yazma Eserler Müdürlüğü’ne kazandırılması ile ilgili olarak Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda bu eserleri bağış veya Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı komisyonunun belirleyeceği ücret karşılığı alma durumu söz konusu” dedi.
Yazma Eserler Kütüphane Müdürlüğü’nün yeri konusundaki çalışmanın devam ettiğini dile getiren Durgun, “Birkaç alternatif üzerinde duruyoruz. Bu yerlerle ilgili olarak Genel Müdürlük ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Başkanlığımızın da görüşleri doğrultusunda en yakın zamanda binamızı temin edip yazma ve nadir basmalarımızı yeni binaya taşıyarak hizmetimize burada devam edeceğiz” dedi.

 
Reçete davasında zaman aşımı
 
Anneler sağlık için yarıştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuk Tiyatro Günleri başlıyor
Palandöken Gençlik Merkezi Müdürlüğü tarafından sahneye konacak olan “Kırk ...
Palandöken ‘Beyazşehir’de
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, düzenlenen basın toplantısında ...
Bilgi Kulübü’nden örnek etkinlik
Atatürk Üniversite Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin kurduğu “Bilgi Kulübünün” ...
 
Yöresel kültürler Kocaeli'de buluşacak
Genç Kocaelililer Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ...
İ.Hakkı Camisi tadilatta
Pasinler ilçesinde Hasankaleli İbrahim Hakkı Hazretleri adına 1976 yılında ...
70’lik Dedenin sanat aşkı
Oltu İlçesinde yaşayan 70 yaşında ki İbrahim Bayındır 4 oğlu ile birlikte ...
 
37 ülke Ataşesi Erzurum’da
Türkiye'de görev yapan 37 yabancı ülkenin Ataşeleri aileleriyle birlikte ...
Manisa’daki dadaşlara övgü
Akhisar Erzurumlular ve Erzurum'u Sevenler, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ...
Pazaryolu’nda 1001 hatim coşkusu
Pazaryolu İlçe Müftülüğünce bu yıl ilki düzenlenen 1001 Hatim Programı, ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri