DİLEK BAYRAK-ERZURUM GAZETESİ-Uluslararası Doğu Anadolu Güney Kafkasya Kültürleri Sempozyumu başlıyor. Atatürk üniversitesi, ESRUC ve EASC işbirliğiyle gerçekleştirilen sempozyum 10-13 ekim tarihleri arasında üç gün sürecek. Sempozyumda bölgenin arkeolojik geçmişi ele alınacak.
Bölgenin en köklü eğitim kurumlarından biri olan ve bölge arkeolojisinin gelişmesinde öncü rolü bulunan Atatürk Üniversitesi ve liderliğini yaptığı Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Birliği Konsorsiyumu (ESRUC) geniş çaplı bir uluslar arası sempozyum ile bu arkeolojik geçmişi mercek altına yatırmayı planlıyor.
SEMPOZYUM’UN İÇERİĞİ
Atatürk üniversitesi Rektörlüğü tarafından sempozyum hakkında yapılan açıklamada,
Kafkas Dağlarının Güneyi ve Güneydoğu Toroslar’ın kuzeyinde kalan dağlık ve yüksek toprakların Yakındoğu’nun en önemli kültür bölgelerinden biri olan “Doğu Anadolu-Güney Kafkasya Kültür Bölgesi”ni oluşturduğu kaydedelerek, “Coğrafi ve kültürel açıdan büyük bir ortaklığı paylaşan bu bölge aynı zamanda Yakındoğu’nun geniş Asya dünyasına açılan kapısıdır. Bu coğrafya aynı zamanda büyük Yakındoğu Uygarlıklarına hayat veren dört büyük akarsu Fırat, Dicle, Aras, Çoruh ve Kura nehirlerinin de kaynak topraklarıdır. Fırat’tan Hazar’a, Kafkasya’dan Mezopotamya’ya uzanan bu geniş topraklarda insanoğlunun binlerce yıllık kültürel gelişimine yönelik arkeolojik araştırmalar yüz yılı aşkın bir geçmişe sahiptir.” denildi.
AVRASYA AÇILIMI
10-13 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Uluslar arası Doğu Anadolu – Güney Kafkasya Kültürleri” başlıklı sempozyum kapsamında sadece bölge arkeolojisi değil onunla iç içe geçmiş bu geniş coğrafyanın Eski Çağ Tarihi, Sanat Tarihi ve Etnoarkeolojisi de ayrı seksiyonlarda detaylı bir biçimde ele alınacak. Sempozyum coğrafi açıdan Türkiye’nin doğusuyla birlikte bugünkü Transkafkasya Ülkeleri olan Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan’ı ve İran’ı kapsıyor. Sempozyumun kronolojik açıdan içerdiği zaman dilimi ise bölge üzerinde insanlığın ilk izlerinin görülmeye başladığı Paleolitik Çağlardan Orta Çağ sonuna kadar olan süreç olarak tasarlandı.
Sempozyumun sunum ve yayın dili Türkçe ve İngilizce olacak. Ayrıca sunum anında simültane çeviri hizmeti verilecek.