ERZURUM (İHA) - Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü müfettişleri, 2007 yılında Erzurum’daki bir otomotiv şirketinin farklı kişiler adına düzenlediği sahte noter sözleşmeleri ve sahte imzalarla 5 milyon 129 bin TL kredi vurgunu yaptığını ortaya çıkarttı. 5 yıldır süren soruşturma ‘eksik evrak’ nedeniyle tamamlanamamıştı. Erzurum Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kızılateş, son yılların en büyük vurgunu ile ilgili gerekli evrakları toplayarak iddianamesini tamamladı. 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi kabul etmesi ile birlikte üçü banka görevlisi 5 kişi hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
İDDİANAME ÜÇ KEZ İADE EDİLDİ
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2007 yılında başlatılan 24 klasörlük ‘Vurgun Dosyası’ ile ilgili hazırlanan iddianame eksik soruşturma evraklarının bekletilmesi gerekçesiyle 2008 yılında Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmeyerek iade edilmişti. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kızılateş, dava dosyasındaki eksik bilirkişi, kriminal ve ekspertiz raporları ile birlikte iddianameyi tamamlayarak 3.Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme iddianameyi bu kez kabul etti.
DOLANDIRILAN 24 KİŞİ ŞİKÂYETÇİ OLDU
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kızılateş’in hazırladığı 24 Ocak 212 tarihli ve 24 sayfalık iddianamede, Ziraat Bankası Şubelerinden sahte imzalarla adlarına otomobil kredisi çektirilen hamal, işçi, işsiz 24 kişi şikâyetçi oldu.
Hazırlanan iddianamede, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü müfettişlerinin yaptığı incelemelerde, İbrahim L. ve Selami L.’nin sahte noter satış sözleşmelerini Ziraat Bankası Erzurum Cumhuriyet Şubesi’ne ibraz ederek, Şube Müdürü ve aynı zamanda Kredi Komisyonu Başkanı olan E.D. ile kredi servisinde yetkili olan M.K aracılığı ile marka ve modeli belli olmayan otomobillere, kredi sözleşmeleri düzenledikleri, hazırlanan bu sözleşmelerde daha sonra bilinmeyen kişilere bir şekilde attırdıkları imzaları kullanmak suretiyle banka tarafından verilmemesi gereken kredileri çekerek Otomotiv Şirketi’nin hesabına aktararak Ziraat Bankası’nı 5 milyon 129 bin TL zarara uğrattıkları ifade edildi.
ÜÇÜ BANKA GÖREVLİSİ, 5 KİŞİ HAKKINDA 20 YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ
Erzurum Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ‘vurgun davası’ ile ilgili tutuksuz olarak yargılanan Selçuk L., Cengiz L., Selami L., Behzat A., İbrahim L., Banka Müdürü E.D., ile E.Ö., ve Muhsin K., hakkında, “Resmi belgede sahtecilik, banka veya kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken krediyi sağlamak amacıyla dolandırıcılık, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt kurma, başkalarına ait kimlik veya kimlik belgelerini kullanmak suretiyle dolandırıcılık’ suçlarını işledikleri gerekçesiyle 5 yıldan 20 yıla kadar değişen hapis cezası istendi. Vurgun olayı ile ilgili Z.A.,R.D.,R.A.,N.G. ve,B.Ş. hakkında takipsizlik kararı verildi.
ŞİRKET SAHİPLERİ DURUŞMAYA KATILMADI
Tutuksuz sanıklar İbrahim L., Selçuk L., Cengiz B. Ve Selami L.’nun avukatı Gökhan Büyüksoy, yaptığı savunmada müvekkillerin adreslerine talimat yazılması yönünde talepte bulunarak müvekkillerin beyanlarının alındıktan sonra, savunma yapacaklarını ifade etti. Duruşma dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.
“SAHTE EVRAKLARI BEN ORTAYA ÇIKARDIM”
Erzurum Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan Ziraat Bankası Erzurum Şubesi eski Kredi Komisyonu Başkanı E.D., ise yaptığı savunmada “Raporlarda benim kasıt ve dikkatsizliğim olmadığı belirtilmiştir. Bu sahte evrakları ben ortaya çıkardım. Ben kimsenin kimlik bilgileri ile kredi kullandırmadım. Benim tek görevim yetkim şubede kredi yetkilisi olarak sözleşmeyi tanzim etmektir. Ben kesinlikle kimsenin adına imza atmadım. Sahte evrak düzenlemedim. 24 şikâyetçinin 8’i hakkında kredi belgelerinde benim imzam yoktur. Bu kredi komitesinde de yer almamıştım.”dedi.