ERZURUM (İHA) - İstanbul Kapı olarak bilinin tarihi kapının kurtarılması amacıyla Yakutiye Belediyesi tarafından hazırlanan proje, bir tarihi eserin daha ayakta kalmasını sağlayacak. 1876 yılında yapıldığı bilinen İstanbul Kapı, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir isimli eserine de kon olmuştu. Ali Korkut, kötü çevre koşulları, duyarsız insanların tahrip ettiği bu nadide eserin Erzurum’a kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.
KORKUT’UN AÇIKLAMASI
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, bir tarihi eser için daha proje uygulamasına başlıyor. İstanbul Kapı için hazırlanan proje KUDAKA tarafından kabul edilerek finans desteği sağlanacak. İstanbul Kapı olarak bilinen yapının Osmanlı Dönemi eseri olduğunu belirten Ali Korkut, “Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında, şehrin güvenliği amacıyla yaptırılmıştır. Projenin genel amacı; Erzurum’un Yakutiye ilçesinde turizme yönelik altyapının geliştirilmesiyle bölgenin refah ve gelir seviyesinin artırılmasına katkı sağlamaktır. Ahmet Hamdi Tanpınar, Erzurum için 'dört kapılı şehir' diyor, meşhur 'Beş Şehir'inde. Eski çağlarda ve Ortaçağ ile Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Erzurum'u düşman işgaline karşı koruyan surlar toprak tabyalar ile şehre 4 ana yönden giriş ve çıkışları sağlayan kapılar, tarih boyunca düşman yağmasından korunmasına rağmen ayakta kalabilmiş.
Ancak kötü çevre koşulları, en önemlisi insan tarafından verilen zararlar daha çok etkili olmuş. İçerisinde yangın çıkarılmış, taşlarda yanma ve duman izleri gözle görülüyor. Burayı güzel bir proje ile kazandıracağız. İstanbul Kapı Rekreasyonla Cazibe Merkezine Dönüşecek ve bir eser daha yok olmaktan kurtarılacak” dedi. Ali Korkut, Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Erzurum’un, bünyesinde yüzlerce tarihi mekan ve eseri barındırdığını belirterek, kış turizmine kültür turizminin eklenmesinin şart olduğunu söyledi. Ali Korkut, belediye başkanı olarak ve tarihi eser uzmanı olarak kendisini borçlu hissettiğini belirterek “İstanbul Kapı Rekreasyonla Cazibe Merkezine Dönüşüyor isimli proje ile bir kültür varlığımızı restore ve çevre düzenlemesiyle şehrimize kazandıracağız. Erzurum’un kapılarını bir bütünlük içerisinde sunulabilir, turist çekebilir noktaya getirmeliyiz. Yakutiye Medresesi çevresi ve devam eden Üç Kümbetler Projemiz gibi, birçok tarihi eserle ilgili projelerimiz var. Ancak bunlar için zaman ve maddi güce ihtiyacımız var. Her yıl birkaç tarihi eserle ilgili çalışma yapabilirsek, Erzurum açısından ve tarihe saygı olarak önemli işler yapmış olacağız” ded