Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
HABERLER>BÖLGEDEN
14 Mayıs 2019 Salı - 17:52

Kabe ve Beyaz Saray'da kullanılmıştı

Türkiye'de sadece Elazığ'da çıkan ve daha önce Kabe ile Beyaz Saray gibi bir çok yerde kullanılan vişne mermeri, dünyada ilk defa tespih haline getirildi.

Kabe ve Beyaz Saray da kullanılmıştı

Türkiye'de sadece Elazığ'da çıkan ve daha önce Kabe ile Beyaz Saray gibi bir çok yerde kullanılan vişne mermeri, dünyada ilk defa tespih haline getirildi. Bir başka örneği bulunmayan ve değeri 10 bin dolar olan tespihin sergilenmek üzere Katar'a götürüleceği belirtildi.

Elazığlı tespih işleme ustası Osman Kiraz, dünyada nadir Türkiye'de ise sadece Elazığ’da çıkan Vişne mermerinden 12 gün süren çalışma sonrasında 102 gram ağırlığında tespih yaptı. Özel ve tek olması nedeniyle 10 bin dolarlık ürün ortaya çıkartan Kiraz, tespihi Katar'da sergilemek üzere alan Kadir Başkan ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan'ın katılımıyla yapılan çalışmayı anlattı.

"TESPİH ÖNCE İSTANBUL'A SONRA KATAR'A GİDECEK"

Her zaman Elazığ'ın taşı toprağının çok değerli olduğunu savunduklarını aktaran Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, "En basit ürününden en kıymetlisine kadar eğer iyi ellere geçerse, emek sarf edilirse en nadide eserlere dönüşebilir. İlimizde muazzam güzelliklerin çıkmasına vesile olunabilir. Osman Kiraz usta, hep kehribar ve kuka işledi ama Elazığ’ın çok özel bir taşı var dedi. Elazığ vişnemiz, dünyada eşi ve benzeri olmayan bir taşımız. Yüksek ustalığını işin içine katarak bir tespih haline getirdi. Biz de mermer işlemenin özellikle Elazığ vişne taşının ne kadar zor işlendiğinin bilincindeyiz. O kadar muazzam bir eser çıkardı ki kendisinin emeğine sağlık. Elazığ’ın taşına toprağına değer kattı. Bu ürün İstanbul’a oradan da Katar’a gönderilecek. Osman Kiraz ve onun gibi sanatçıların yanında olup destek olmamız ve onların sayılarının artması için çalışmalar yapmamız lazım. İnanıyorum ki Elazığ vişne taşının Katar Emirliği’nde en iyi şekliyle tanıtımı ve sunumu yapılacaktır" dedi.

"İMAMESİ 8 SAAT, TAMAMI 12 GÜN SÜRDÜ"

Çocukluğundan itibaren babasından öğrendiği bu mesleğin içinde olduğunu dile getiren tespih üreticisi Osman Kiraz ise, “18 yıldır bu işi icra ediyorum. Hamdolsun, son yıllarda dünyada tanımayan kimse kalmadı. Son yaptığım tespihin malzemesi Elazığ’ın vişne mermerinden. Sertlik derecesi çok yüksek bir malzeme. İçerisinde herhangi sentetik ürün olmadığı için işlemesi bayağı bir zor, malzeme dağılabiliyor. Bu tespih, ortalama 12 gün sürdü. Sadece imamesi yaklaşık 8 saat sürdü. Sipariş üzerine yapmadım, bu benim ilk denememdi. Elazığlı olarak memleketimizde olan bir şeyi yapmamız gerekiyordu ve yaptık” ifadelerini kullandı.

"FİYATI 10 BİN DOLAR"

Tespihi Katar'da sergilemek için alan Kadir Başkan ise, "Bu tespih sektöründe ilk kez yapılmış bir ürün. Biz de satın aldık ve Katardaki firmamızda sergileyeceğiz. Fiyatı ise ortalama 10 bin dolar olacak. Çünkü 2 haftalık bir üretimi el emeği ve işçiliği var. Dünyada başka bir örneği yok. Çok nadide ürünler arasında duruyor. Normalde sipariş üzerine çalışıyoruz ama çok nadide bir ürün olduğu için siparişlik bir ürün değil. Bu tespihi çekmek mümkün değil, izlemelik bir sanat eseri babında kullanılacak bir ürün. Ağırlığı ise 102 gram" diye konuştu.

VİŞNE MERMERİ KABE VE BEYAZ SARAY'DA KULLANILMIŞTI

Öte yandan, Türkiye'de sadece Elazığ'a çıkan Vişne Mermeri, ülke genelinde bir çok yerde olduğu gibi, yurt dışında da önemli yerlerde kullanılıyor. 6 büyük mermer ocağının bulunduğu Elazığ’dan çıkartılan vişne mermerleri daha önce de Kabe ve Beyaz Saray gibi bir çok bilinen yerde kullanılmıştı.Son olarak yeni açılan İstanbul Havalimanında da kullanılan mermer, yapılan ihracatla ülkeye büyük bir döviz girdisi sağlıyor. Şuanda Elazığ’dan çıkartılan ve bin kişiden fazla kişiye istihdam sağlayan mermerler, 4 kıta da Çin, Hindistan, Vietnam, İtalya, Suudi Arabistan, Rusya ve ABD başta olmak üzere 45 ülkeye gönderiliyor.

 
JAK Timleri görev başında
 
Doğu’dan bir kayıp olayı daha
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tekin Dayıoğlu 15 Mayıs 2019 Çarşamba 09:32

İki hafta işçilik 10 Bin Dolar, ne bu yahu, Keşke Lira cinsinden yazsaydınız, 60 Bin Lira Nerde yaşıyoruz.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekinci, “Terörle olan kararlı mücadelemiz devam edecek”
Şehit aileleri ve gazilerle bir araya gelen Bingöl Valisi Kadir Ekinci, ...
Vali Pehlivan arama çalışmalarını değerlendirdi
Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, AA Bayburt muhabiri Abdulkadir Nişancı'nın ...
Narman Peri Bacaları ziyaretçilerini bekliyor
Erzurum’un Narman ilçesinde bulunan ‘Kırmızı Periler Diyarı’ olarak da ...
 
10 günde 1097 göçmen yakalandı
Ağrı İl Emniyet Müdürlüğünce Göçmen Kaçakçılığını önlemek, bu suç faaliyeti ...
Baraj taştı, parklar su altında kaldı
Alpaslan-1 Barajı’nda su seviyesinin yükselmesi nedeniyle meydana gelen ...
Göçerlerin zorlu yayla yolculuğu başladı
Hayvancılıkla uğraşan ve bölgede göçer adı verilen hayvan besicileri, ...
 
Anadolu'nun Orhun Abideleri restore ediliyor
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı ...
Küçük öğrenciden büyük heyecan
Yapımı geçen sene biten ve bu yıl eğitim öğretim hayatına başlayan Aşkale ...
Vali Ustaoğlu, arama çalışmalarını denetledi
Kayıp gazetecinin ayakkabısı dere kenarında bulunurken Trabzon Valisi ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri