Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Kasım 2021 Cumartesi - 04:04

Kadına Şiddete Sanatla tepki

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü münasebetiyle Atatürk Üniversitesinde devam eden etkinlikler kapsamında, Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek; Erkek İş Birliği Fotoğraf Sergisi düzenlendi.

Kadına Şiddete Sanatla tepki

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü münasebetiyle Atatürk Üniversitesinde devam eden etkinlikler kapsamında, Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek; Erkek İş Birliği Fotoğraf Sergisi düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Fuaye alanında düzenlenen sergi açılışına, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fevzi Çakmak, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer ile birlikte proje yürütücüleri Doç. Dr. Zeynep Karaman Özlü, Öğr. Gör. Ayşe Özdemir, proje ekibi, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“DÜNYA GÖRÜŞÜ ZAYIF OLAN ERKEKLERİN UYGULADIĞI KADINA ŞİDDETİ KINIYORUZ”

Açılış kurdelesini kesen Rektör Çomaklı burada yaptığı konuşmada, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününün Atatürk Üniversitesinde çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirterek şunları söyledi: “Türk ve İslam toplumlarında kadın son derece özel ve önemli bir yere sahiptir. Ancak uzun zamandır medyaya yansıyan kadına karşı şiddet haberleri ile sarsılıyoruz. Kendinden zayıf olduğuna inandığı kadına gerek kaba kuvvetiyle, gerek maddi olanaklarını kullanarak şiddet uygulama hakkına sahip olduğunu düşünen ya da yaşama, özgür olma, tercih yapabilme hakkının sadece kendisine verilmiş olduğuna inanan, zihniyeti, inancı, dünya görüşü zayıf olan erkeklerin uyguladığı bu şiddeti hem insani hem medeni hem de İslami açıdan kınıyoruz.

Günlük hayatta kullandığımız hanım kelimesinin güzel bir hikâyesi var. Bir gün Cengiz Han, tüm hanlarını toplamış, sağ yanına da eşini oturtmuş. Cengiz Han hanlarına, - "Ben Hanlar Han'ı Cengiz Han, hepinizin hanıyım", eşini göstererek; - "Bu da benim Han'ım" demiş. İşte erkeklerin "eşim" anlamına söyledikleri "hanım" kelimesi oradan geliyor. Bizim genlerimizde, geleneğimizde var olan kadını el üstünde tutma düsturu bundan sonrada devam edecek” dedi.

 “ŞİDDET, KADINLARIN ÖZ SAYGISINI, İHLALE DİRENME VE HAK ARAMA ARZUSUNU ZAYIFLATIYOR”

Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek; Erkek İş Birliği Fotoğraf Sergisi hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Ayşe Özdemir, biyolojik ve fiziksel çevrenin yanında sosyal çevrenin de sağlıklı olması durumunun bireyin en temel hakkı olduğunu belirterek, sağlıklı bir sosyal çevrenin oluşması ve sürdürülmesinin önündeki en büyük engellerden birinin bireysel ve toplumsal şiddet olduğunu söyledi.

Özdemir: “Şiddet yalnızca bedenlere zarar vermiyor, kadınların öz saygısını, ihlale direnme ve hak arama arzusunu zayıflatıyor veya yok ediyor. 25 Kasım; dünyanın neresinde olursa olsun kadınlara uygulanan sömürüye, ayrımcılığa, baskıya karşı yürütülen, kadın haklarının kazanılmasında verilen direnişin simgeleştiği bir gündür. Kadim Türk geleneğinde kadının yeri ve statüsü erkek ile aynıdır. Süre gelen yüzyıllarda bu yaklaşım değişim göstermiş olsa da kanımızda gelen bu hassasiyeti tekrar Türk toplumuna empoze edebilmek için bu sergiyi değerli halkımıza arz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Proje araştırmasını Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri Beyza Acar, Beyda Özer, Halime Şule Armutcu, İrem Tiryaki ve Gökhan İncekaya’nın yaptığı, 25 adet fotoğraftan oluşan sergi 30 Kasım’a kadar kapılarını açık tutacak.

 

 
Kadına şiddete bilimsel tepki
 
MÜSİAD’da Kadına Şiddetle Mücadele gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBB şehir tiyatrosu ‘Evhami’yi sahneledi
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nca sahneye konan “Evhami” adlı ...
Sekmen: ‘Medeniyetlerin sözü şiirle yücelmiştir’
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "İbrahim Sadri ile ...
ASH’den El Sanatları Sergisi
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce Kadına Yönelik Şiddete Karşı ...
 
Görmez, İslam’da Bilgi – Ahlak ilişkisini anlattı
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından, önceki dönem Diyanet ...
 Sanat aşkı engel tanımıyor
Erzurum GSİM Palandöken Gençlik Merkezi özel öğrencisi olan Senanur Çelebi’nin ...
Öğretmenlerden anlamlı klip
Erzurum’da özel bir okulda görev yapan 30 öğretmen, 24 Kasım Öğretmenler ...
 
Depremzede çocuklara tiyatrolu moral
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yakutiye Gençlik Merkezi, Köprüköy ...
İl Halk Kütüphanesinde okuyucu rekoru
İsmail Saib Sencer İl Halk Kütüphanesi okuyucu rekoru kırdı. Bir haftada ...
İbrahim Hakkı’yı anlattılar, ödül kazandılar
Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri