Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
1 Ekim 2016 Cumartesi - 10:11

Kartpostal kültürüne özlem

M.COŞKUN-Sahaf Nizamettin Korucu, kartpostalların artık koleksiyoncuların, sahaf çekmecelerinin süsü olduğunu, insani duyguların unutulmuş eserleri haline geldiğini belirtti

Kartpostal kültürüne özlem

Özellikle bayramlarda uzaktakilere fotoğraflı olarak gönderilen en güzel mesaj yolu kartpostallar artık sadece bir nostalji olarak yaşıyor. Sahaf ve koleksiyoncuların süsü haline gelen kartpostallar, üzerlerinde taşıdığı mesajlarla da insanlara duygusal anlar yaşatıyor. Sahaf Nizamettin Korucu, Bu gibi duygusal yönü ağır olan nostaljilerin toplum tarafından yaşatılması gerektiğini söyledi.

Kartpostalların duygu yönüne dikkat çeken Korucu, “İnsanların mutlu günlerinde birbirlerine posta yoluyla gönderdikleri kartpostallar vardı. Kendi el yazılarıyla bin bir çeşit kartpostalları, duygularını dökerek sevdiklerine gönderirlerdi. Özellikle dini bayramlarda postanelerin önü şenlik havasına bürünürdü. Her yaştan insanları kartpostal tezgâhlarında kartpostal seçtiğini görürdünüz. Her kesime hitap eden kartpostallar boyutlarına uygun zarflarla beraber satılırdı. Hemen yanı başındaki postanenden pul alınır, dil ile ıslatılarak ve zarfın üzerine yapıştırılırdı. Bu kartpostal çeşitleri tabiat manzaraları, sevgili-şehir görüntüleri ve güzel sözlerden oluşurdu. Bu arada ünlü, sevilen artist- aktrist kartpostallarını da anmadan geçmeyelim. Masraflı ve zahmetli bu aktivite insanlara değer görme ve değer verme mutluluğunu yaşatıyordu. Bayramlar yaklaştıkça bu tatlı telaş 7’den 77’ye, anneden evladına, evladından annesine, askerden nişanlısına, nişanlısından askere ve daha birçok kesim arasında harika bir iletişim aracıydı. Günümüzde bu geleneğin yaşadığını maalesef söyleyemiyoruz. İnternet ve akıllı telefon çağının insanları bu mutluluktan mahrum ettiğini söylemek durumundayız. Kartpostallar artık sahafların oyma ceviz işlemeli küçük çekmecelerin süsü oldular. Sayısı gün geçtikçe azalan koleksiyoncuların uğradığı ve yoklaması da olmasa bazılarımızın evlerinde kitap aralarında unuttuğumuz bir hatıradan öteye geçemeyecektir. Biz İnşirah Sahaf olarak bu geleneği yaşatmak için elimizden geleni yapsak da üzülerek söylemeliyim ki ilgi görmemektedir. Genç üniversite öğrencilerimizde olmasa kimsenin yüzüne bakmadığı karton fotoğraflardan öteye geçemeyecektir. Öğrenci kesiminin en çok alaka duyduğu kartpostal çeşitleri olsa da, arkalarındaki yazılar onlara hiç yaşamadıkları güzel insani duyguları yaşatmaktadır. Eskiye özlem insan emeğinin değerini anlamaktır. Bir bakıma sanatın estetiğini, edebiyatın yaşadığı mekânlardır sahaflar. Herkes karınca kararınca bu mekanlara katkıda bulunmalıdırlar.” dedi.

 
Eğitim’de Aşkale Sinerjisi
 
Büyük'ten fetva hatırlatması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EKTUD’tan Erzurum Kültürüne hizmet
Erzurum Kültür Turizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği(EKTUD) yılda ortalama ...
Kış turizmine, İhlas Medya desteği
Son yıllarda kış turizminde dünya çapında organizasyonlara ev sahipliği ...
TYB’den ‘Bir Kitap etrafında Buluşma’
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzurum Şubesi 2016-2017 faaliyetlerine ...
 
Aşıklık Geleneğine bilimsel yaklaşım
M.COŞKUN-Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar ...
Yıldırım’a Şehname ödülü
Firdevs’inin başyapıtı olan Şahnâme’sini Türkçe çeviren Atatürk Üniversitesi ...
Oltulu şampiyona çoşkulu karşılama
Rahvan At Yarışmasının birincisini Mahallesinde davul zurna ile karşıladılar.
 
Sultangazi'de Geleneksel Atlı Cirit Günleri
Bu yıl 6'ncısı düzenlenecek olan “Sultangazi Belediyesi Geleneksel Atlı ...
Tarihi Çeşmelere sahip çıkma çağrısı
M.COŞKUN-ER-VAK Başkanı Erdal Güzel Erzurum’un tarihi ve kültürel dokusunun ...
Satala Antik eserleri Erzurum Müzesinde
Roma İmparatorluğu’nun doğudaki en önemli askeri karargahının bulunduğu ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri