ERZURUM (İHA) - Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Siyaset Akademisi’nde “Yerel Yönetimler” konusunu ele aldı. Yerel yönetimleri başarıya taşıyan faktörler hakkında Siyaset Akademisi katılımcılarına bilgiler aktaran Başkan Küçükler, kendi belediyecilik yaşamından ilginç örnekler de verdi. Küçükler, belediyeciliği, insanın doğumundan ölümüne kadar geçen süre boyunca duyduğu her türlü hizmet ihtiyacının giderilmesi şeklinde tarif etti.
AK Parti Siyaset Akademisi’nin hafta sonundaki konuğu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler oldu. Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde yürütülen akademi eğitimleri kapsamında katılımcılara hitap eden Başkan Küçükler, “Yerel Yönetimler” konusunu ele aldı. Küçükler, konuşmasının başında Siyaset Akademisi’nin önemine değindi. Siyasette niteliğin artırılmasının yanında ülkenin sahip olduğu sosyal ve beşeri sermayeden en üst seviyede faydalanılması amacıyla yürütülen Siyaset Akademisi eğitimlerinin, merkezi insan olan siyasete ayrı bir renk ve anlam kazandırdığını söyledi.
TEKNİK PERSONEL VE MALİ ALTYAPI
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, 2 saatlik dersi boyunca katılımcılara yerel yönetimler ve yerel yönetimlere başarıya ulaştıran faktörler hakkında bilgiler verdi. Başkan Küçükler, belediyelerin, halka en yakın hizmet birimleri olduğuna vurgu yaparak, “İnsan demek ihtiyaç demek, ihtiyaçların giderilmesi ise, hizmet demek. Bu çerçevede belediyecilik, insanın doğumundan ölümüne kadar geçen süre içerisinde duyulan her türlü hizmet ihtiyacının giderilmesi demek. Belediyeciliğin kapsamı böylesine geniş olunca, sorumlulukta haliyle çok büyük oluyor. Vatandaşın karşısında her daim belediyeler oluyor, her türlü istekle, şikayetle ve beklentiyle doğal olarak da belediyeler karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.
PERSONEL FAKTÖRÜ
Yerel yönetimleri başarıya ulaştıran en önemli faktörlerin başında ‘personel’ ve ‘mali altyapı’nın geldiğini ifade eden Başkan Küçükler, “Personeliniz teknik manada alanında uzman olabilir, ancak bu potansiyelin harekete geçirilmesi noktasında mali altyapı da bir o kadar önemlidir. Tam tersini düşünecek olursak; paranız olabilir, ancak nitelikli ekip ve personelden yoksun olmak da, sıkıntıdır. Her iki açıdan sorunsuz olmak da yeterli değil; bu kez de karşınıza hem beşeri, hem de mali sermayeyi yönetmek gibi çok önemli bir sorumluluk gerekiyor. Yani sahip olmanıza rağmen teknik kadrodan faydalanamıyorsanız ve finans yönetiminde sıkıntınız varsa, ikisine birden sahip olmakla olmamak arasında zaten bir fark kalmıyor” şeklinde konuştu.
YEREL YÖNETİMLER ASIL KİMLİKLERİNE AK PARTİ DÖNEMİNDE KAVUŞTU…
Siyaset Akademisi öğrencileriyle belediyeciliğin tarihi sürecine ilişkin bilgileri de paylaşan Başkan Küçükler, açık ve kapalı toplumlardaki belediyecilik anlayışını da değerlendirdi. 20 yıl öncesine kadar belediyeciliğin sadece asfalt ve kaldırım yapmaktan ibaret olduğunu vurgulayan Küçükler, belediyecilik hizmetlerinin Özal döneminde farklı bir boyuta taşındığına işaret ederek, AK Parti ile birlikte yerel yönetimlerin asıl kimliğine kavuşturulduğunu belirtti. Bununla birlikte batıdaki belediyecilik algısıyla doğudaki belediyecilik algısı arasında çok büyük farklar bulunduğunun altını çizen Küçükler, “Bu durumu açık ve kapalı toplum belediyeciliği şeklinde ele almak gerekir ki, başarıya giden yolda bu hususlar da büyük önem taşımaktadır. Kapalı toplumlarda belediyecilik hizmeti üretmek kadar, üretilen hizmeti sunmak ve anlatmak da zordur. Fakat açık toplumlarda böyle bir sıkıntıdan bahsetmek mümkün değildir. Yani bir hizmeti batıda verirken 10 efor harcıyorsanız, aynı çap ve evsaftaki hizmeti doğuda vermek için 20 efor harcıyorsunuz. Burada fazladan harcanılan efor, aslında üretilen o hizmetin takdimi, izahı ve kabulünü sağlayabilmek için sarf ediliyor. Bunu Erzurum’da biz de yaşadık, kaldı ki, doğudaki belediyelerin tamamında bu durumdan bahsetmek mümkün” diye konuştu.
Dersin sonunda Siyaset Akademisi öğrencilerinin sorularını yanıtlayan Küçükler, Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler de verdi.