DURSUN MURAT AYDIN
ERZURUM (İHA) - Erzurum’un Oltu ilçesinde faaliyet gösteren “Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği” tarafından hazırlanıp, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunulan ve kabul edilerek uygulanmasına başlanan “Sözlü Kültür Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz” projesi kapsamında bir derleme kitabı yayınlandı.
Proje koordinatörü ve aynı zamanda kitabı yayına hazırlayan uzman edebiyat öğretmeni Temel Vural kaybolan kültürümüze sahip çıkma adına bu kitabı hazırladığını belirterek, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın, 2010 yılından itibaren başlattığı “Derneklere Yardım Programı” kapsamında Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği olarak biz de bir proje hazırlayıp Mayıs 2011 döneminde Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduk. Kabul edilen “Sözlü Kültür Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz” adlı projemizle ilgili sözleşme 19 Temmuz 2011’de imzalandı. Projenin uygulanmasına ise 1 Eylül 2011’de başlandı. Proje kapsamında bugüne kadar bir takım faaliyet gerçekleştirdik. Bu faaliyetlerden biri de “Oltu Havzası Sözlü Kültüründen Derlemeler” adlı kitabın yayına hazırlanarak basımının gerçekleştirilmesi oldu” dedi.
Bir derleme kitabı olan söz konusu çalışmanın dernek bünyesinde sürdürdükleri birkaç yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu anlatan Vural, “302 sayfalık kitapta, yöremizden derlediğimiz maniler, ninniler, yöresel türküler, atasözleri, deyimler, dualar, beddualara, efsaneler, halk bilmeceleri ve fıkralar yer almakta. Âşık edebiyatı bölümünde ise yöremiz halk âşıklarına ait atışmalar ve yine yöremiz halk âşıklarından seçtiğimiz bir kısım şiirler bulunmaktadır. Kitaptaki metinlerin çok az bir bölümü yazılı kaynaklardan alındı. Metinlerin önemli bir kısmı bizzat bizim derlemelerimizle yazıya aktarılmış oldu. Böylece unutulmuş veya unutulmaya terk edilmiş kültür değerlerimizi gelecek nesillere taşıma konusunda bir katkıda bulunmaya çalıştık. Kitap, içeriği ve hacmi itibariyle bildiğim kadarıyla Oltu Havzası’nda bir ilk olma özelliği de taşıyor. 2000 adet basılan kitap, öğrencilerimiz öncelikli olmak üzere, okul kütüphanelerine ve halka ücretsiz olarak dağıtıldı.
Yayınlanan bu kitap dışında, proje kapsamında, bugüne kadar dernek binamızda, proje ofisi ve ofis donanımı gerçekleştirildi. Ayrıca, âşıklarımızın âşıklık geleneğini icra edecekleri, yöresel ve geleneksel kültürü yansıtan bir âşıklar sekisi yapıldı. 2012 yılının Ağustos ayında tamamlanacak olan projenin bundan sonraki bölümünde yine yöresel kültürümüzle ilgili bir kitap hazırlıyoruz. “Sümmani’den Günümüze Oltu Havzası Halk Şairleri” adlı bu çalışmamızda ise yöremizde daha önceki yıllarda yaşamış ve halen geleneği sürdüren halk âşıklarımızı ve yöremiz şairlerini işleyeceğiz. Basımı gerçekleştirilecek olan bu kitap da okul kütüphanelerimize, öğrencilerimize ve yöre halkına dağıtılacak. Yine proje kapsamında olmak üzere ofis donanımının kalan eksiklerini tamamlayacağız” diye konuştu.