Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu yayımlandı
2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu yayımlandı
TOKİ 1,5 milyon konuta ulaştı
TOKİ 1,5 milyon konuta ulaştı
TİKA’dan Türk Dünyasına hizmet
TİKA’dan Türk Dünyasına hizmet
Erdoğan’dan 2024 değerlendirmesi
Erdoğan’dan 2024 değerlendirmesi
Erdoğan: 'Birbirimize daha sıkı kenetleneceğiz'
Erdoğan: 'Birbirimize daha sıkı kenetleneceğiz'
HABERLER>EKONOMİ
17 Ekim 2011 Pazartesi - 02:00

MMO uyardı..!

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, kışın soba felaketleri yaşanmaması için gerekli tedbirlerin şimdiden alınması çağrısında bulundu. Ekim 2005 Mayıs 2006 tarihleri arasında 164 kişinin soba gazı yüzünden zehirlendiğini, 646 kişinin ise zehirlendiğini hatırlatan Yalçın, alınacak çok basit önlemlerle bu tehlikenin bertaraf edileceğini bildirdi.

MMO uyardı..!

ERZURUM (İHA) - Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, kışın soba felaketleri yaşanmaması için gerekli tedbirlerin şimdiden alınması çağrısında bulundu.
Ekim 2005 Mayıs 2006 tarihleri arasında 164 kişinin soba gazı yüzünden zehirlendiğini, 646 kişinin ise zehirlendiğini hatırlatan Yalçın, alınacak çok basit önlemlerle bu tehlikenin bertaraf edileceğini bildirdi.
BU KIŞ ZEHİRLENME YAŞANMASIN
MMO İl Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, “Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce insanımız soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır. Hidrokarbon içeren kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların soba ile baca veya şofben ile baca bağlantısı içindeki yanlış kullanımı özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı kış aylarında artmaktadır. İçinde bulunduğumuz kış aylarında da zehirlenme ve ölümler yaşanmaktadır. 2005 kış döneminde 164 vatandaşımız hayatını kaybetti, 646 vatandaşımız ise zehirlenmiştir. Zehirlenmelerin en çok yaşandığı aylar ise havaların iyice soğuduğu Ocak, Şubat, Mart aylarıdır. 2005-2006 yılı soba ve şofbenden zehirlenen vatandaşlarımızın sayıları aşağıdaki tabloda yer almaktadır” dedi.
Ülkemizde havaların kış mevsimine göre daha ılık geçmesine rağmen 25 Ocak 2007 tarihine kadar, soba ve şofben zehirlenmelerinde 54 kişinin hayatını kaybettiğini, 392 vatandaşın ise, zehirlenerek tedavi altına alındığını söyleyen Bahadır Yaçın, “Kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbon monoksitten kaynaklanan zehirlenmelerin özellikle uykuda iken farkına varılmasının güçlüğü bu zehirlenmeye karşı önlemler konusunda daha bilinçli olunmasını gerektirmektedir.”
MMO İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Yalçın, gaz zehirlenmelerine karşı alınması gereken tedbirleri ise, şöyle sıraladı:
KÖMÜRLÜ SOBALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Soba aşırı doldurulmamalıdır, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt yada karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtların konulmaması, konulacak yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir. Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır. Özellikle alçak basınçlı havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalarınız standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakmayın. Kullandığınız yakıtın standartlara uygunluğunu kontrol edin. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür almayın. Kullandığınız her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edin. Mümkünse cihaz alırken cihazı çalışır halde görmeye gayret edin. Alacağınız cihazın kapasitesinin, kullanacağınız mekana uygunluğunu, inceleyerek karar verin. Binaların yangından korunması yönetmeliklerine mutlaka uyun.
ŞOFBEN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına vb. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalıdır. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi sonucunda karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Mümkünse şofben banyo dışına kurulmalıdır. Şofbenin montajı, mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofben bacası mümkünse müstakil baca olmalıdır. Eğer şönt baca kullanılacaksa, dairemize ait baca ana bacaya üst kattaki baca seviyesinden bağlanmalıdır ve bacamız mutlaka standartlara uygun olmalıdır. Kesinlikle tek kolonlu bacaya birden fazla bağlantı yapılmamalıdır. Baca bağlantısı eğimli olmalıdır. Bacayla duvar arasında tam bir sızdırmazlık olmalıdır. Şofben borusu yatay mesafesi 2.5 m den az olmalıdır ve baca bağlantısı zemine göre %3 eğimle yapılmalıdır. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalıdır. Şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir mekana takılmalıdır. Eğer bacalı uygulamalar yapılacaksa cihaz için gerekli olan yanma havasının temini için banyo kapısı havalandırma menfezleri yapılmalıdır. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde; öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, karşılıklı pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi hızla aranmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Cihazımız hermetik olsa dahi banyo kapısı havalandırma menfezleri gereklidir.
BACALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Pencere veya duvar delinerek yapılan bacalar çabuk soğuduğu için yalıtılması gerekir. Aksi halde soğuyan baca gazı içindeki su buharı yoğunlaşır ve baca çekişi azalır. Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 cm. olmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada mutlaka delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmalıdır. Yangın emniyeti için bacalar çatının mahyasından en az 50-80 cm. yükseklikte olmalıdır. İdeal yanma için etkili baca yüksekliği en az 3.5 metre, en fazla 5 metre olmalıdır. Uzun bacalı binalarda, yoğuşmayı önlemek için baca malzemesi olarak taş, tuğla veya paslanmaz çelik kullanılması uygundur. Bacalara, yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları vb maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalıdır. Binanın çevresinde yüksek yapılar veya ağaç gibi engeller mevcutsa rüzgarlı havalarda hava akışı yüksekten alçağa doğru olacağından böyle durumlarda sık sık baca tepmesi meydana gelir, bunun önüne geçebilmek için bina bacası ile yüksek engel arasındaki mesafe en az 6 m olmalıdır. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacalarınızın en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1.metre daha yüksek olmasını sağlayın, baca şapkası takmayı ihmal etmeyin. Bacanızı standartlara uygun yaptırın. Baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırın. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada mutlaka delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına dikkat edin.
Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalarınızı, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullandığınız takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtları (sıvı ve gaz gibi) kullandığınız takdirde 3 ayda bir temizlettirin.

 
A.Ü Öğrencilerinden ulaşım tepkisi
 
Şahmaroğlu vefat etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MÜSİAD önerileri hayata geçiyor
MÜSİAD’ın Erzurum’da gerçekleştirdiği Gümrük Zirvesi ilk sonuçlarını vermeye ...
Gazeller ocak tüttürüyor
Erzurum’un Tortum ilçesinde kara kışın yüzünü göstermesine az bir süre ...
DATAE damızlık hayvan satacak
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) damızlık hayvan satışı yapacak.
 
Erzurum için yeni fırsat
Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin kırsal ve tarımsal yapısına uyumunu sağlamak ...
ERGİAD’dan Dünya’ya Gıda Köprüsü
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD), TUSKON tarafından düzenlenecek ...
Akademisyenlere kriz yorumu göndermesi
Merkez Bankası (MB) Başkan Yardımcısı Dr. M. İbrahim Turhan, Türkiye'nin ...
 
Doğulu besiciler kurban seyahatinde
Kurban Bayramına 23 gün kala İzmit'te kurban pazarları kuruldu.
Kurbanlıklar testten geçecek
Kurban Bayramı'nda gebe hayvanların kesilmesini önlemek için kurbanlıklara ...
ETB’den bankacılık atılımı
İş Bankası Erzurum Bölge Müdürü Burhan Ekinci beraberinde Gürcükapı Erzurum ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri