Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
HABERLER>EKONOMİ
13 Şubat 2020 Perşembe - 09:04

Markalaşmada rekor

Türkiye'de fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında önemli hamleler yapıldığını belirten Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, "2019 verileri incelendiğinde patent, faydalı model, marka ve tasarım alanlarında son 35 yılın zirvesinin görüldüğü anlaşılıyor." dedi.

Markalaşmada rekor

Türkiye'de fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında önemli hamleler yapıldığını belirten Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, "2019 verileri incelendiğinde patent, faydalı model, marka ve tasarım alanlarında son 35 yılın zirvesinin görüldüğü anlaşılıyor." dedi.

Teknolojik rekabet ülkelerin fikri ve sınai mülkiyet hakları alanına daha fazla yatırım yapmasını sağlıyor. Özellikle 2019’daki veriler incelendiğinde Türkiye’nin sınai mülkiyet hakları alanında yakalamış olduğu yükseliş dikkat çekti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Akbulut, "Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre, 2019 yılında yerli olarak 19 bin 916 patent başvurusu gerçekleştirilmiş durumda. Yani 2018’e göre patent başvurularında yüzde 7,6’lık gibi bir artış söz konusu. Diğer taraftan verilerde öne çıkan diğer bir detay ise 1995’ten bu yana patent başvurularında en yüksek rakamlara erişilmiş olması. Ayrıca halen patent başvuru sayılarının yüzde 40’ı yerli iken yüzde 60lık oranı ise yabancı başvurulardan oluşturuyor. Bu bizim dünya pazarların da rekabet üstünlüğümüzü sağlamak ve piyasalarda ki liderliği ele geçirebilmek için daha fazla gayret göstermemiz gerektiğini ortaya koyuyor." bilgisini verdi.

Özellikle patent başvuru sayılarındaki artışta etkili olan en önemli unsurun, teknolojik gelişmeler olduğunu anlatan Akbulut, "1990'lı yıllarda şirketlerin toplam aktifleri içerisinde yüzde 70’lik bir paya sahip olan fikri ve sınai mülkiyet haklarının değeri günümüzde yüzde 90’lara kadar ulaştı. Bu durumun ülkeler içinde geçerli olduğu görülüyor. Nitekim Türkiye’nin sınai mülkiyet hakları alanında yakaladığı ivme bunun önemli bir göstergesi." şeklinde konuştu.

İSTANBUL EN FAZLA BAŞVURU YAPAN KENT

Patent başvurularının illere yönelik dağılımında ise İstanbul ve Ankara’nın önemli bir konumda yer aldığını anlatan Akbulut, İstanbul’da 2018 yılında 3 bin 342 olan patent başvuru sayısının, 2019’da 3 bin 356 ‘ya yükseldiğini kaydetti.

Ankara’da ise 2018 yılında 931 patent başvurusuna karşılık 2019’da 985 patent başvurusunun yapıldığını söyleyen Akbulut, "AR-GE ve teknoloji merkezleri ile sanayicilere tanınan patentli ürünlerle ticaret yapmanın sağladığı teşvik avantajları ve vergi indirimleri gibi konuların fikri ve sınai haklar alanındaki bilinçlenme ile birlikte fırsatların tabana daha fazla yayılması sunucunda mevcut rakamların 2020 sonunda hızla artacağı ön görülüyor." dedi.

AĞRI VE ARDAHAN '0' ÇEKTİ

Bazı kentlerde patent başvurusunun yapılmadığına da değinen Akbulut şunları kaydetti: "Özellikle patent başvurularının yapıldığı iller ele alındığı zaman Ağrı ve Ardahan kentlerinden patent başvurusunun yapılmadığı anlaşılıyor. Artvin, Tunceli, Bayburt, Şırnak, Bartın illerinde ise 1’er başvurunun yapıldığı görülüyor. Mevcut illerdeki sanayi potansiyelinin ürünlerin ticarileştirilmesi sürecine yansımaması ise dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor. Mevcut illerin toplam nüfusu ise 1,7 milyon dolayında Özellikle toplumsal kalkınma konusunda belirli dengelerin sağlanması alanında fikri ve sınai mülkiyet hakları konusu önemli bir yere sahip."

134 BİN 353 MARKA BAŞVURU YAPILDI

Marka başvurularında tarihi zirvelerin görüldüğünün altını çizen Akbulut, "Fikri ve sınai mülkiyet haklarında önemli bir faaliyet koluna sahip olan ‘marka başvuruları’ alanında ise önemli bir ivme yakalandı. Bu kapsamda 2019 yılında 134 bin 353 marka başvurusu yapılmışken 2018’e göre yaklaşık 11,95’lik bir artış yakalandı. Özellikle ihracat alanında markaların tescil edilmemesi neticesinde ‘gümrüklerde ithalat ve ihracatın durdurulması’ gibi yaptırımların öneminin son dönemde anlaşılması marka başvurularının artışında temel unsurlar arasında yer alıyor." diye konuştu.

Markalaşma alanındaki ivmeyi tetikleyen diğer bir gelişmenin ‘Turquality Markalaşma Programı' olduğunu kaydeden Akbulut, bu bağlama birçok firma markalaşma konusunda ciddi hamleler yaptığını ifade etti.

"TASARIM BAŞVURU SAYILARINDA YÜZDE 9,8’LİK ARTIŞ VAR"

2019 yılı genelinde toplamda 46 bin 188 tasarım başvurusu yapıldığını dile getiren Akbulut, "Bu rakam 2018 yılında 42 bin 345 olarak kayıtlara geçmişti. Başvuru yapılan iller bazında ise İstanbul 2019’da 17 bin 179 başvuru gerçekleştirmiş durumda. Totalde ise illerin yaptığı tasarım başvuru sayısı ise 39 bin 178 olarak yer alıyor. Yani İstanbul bütün illerin yapmış olduğu toplam başvurunun yaklaşık yüzde 43’lük kısmını tek başına gerçekleştirmiş durumda." dedi.

2023 hedefleri kapsamında sınai mülkiyet hakların da önem kazandığına değinen Akbulut, sözlerini şöyle tamamladı: "Ürünlerin katma değerinin artması ve korunması hususunda fikri ve mülkiyet haklar önemli bir yere sahipken bu konuda tabandan tavana yayılacak bilinçlenmede ‘milli teknoloji hamlesi’ doğrultusunda önemli bir yerde bulunuyor. Kamu-Üniversite-STK-Sanayi iş birlikleriyle elde edilecek kazanımların kısa ve orta vadede ekonomik kalkınmanın 'dinamosu' olması bekleniyor."

 
Yargı Reformunda 37 hedef gerçekleştirildi
 
‘Sınırların ötesine kadar kovalayacağız’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İspir’de sanayi için iş birliği
İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun, sanayi esnafı ile gerçekleştirdiği ...
KUDAKA’dan 8.2 milyonluk proje
Erzurum İş Geliştirme Merkezi Projesinin sözleşmesi imzalandı. Toplam ...
FİNTÜRK 2019 Erzurum verileri yayımlandı
ÖZEL - BDDK, Finansal Türkiye Haritası (FİN-TÜRK) 2019 yılı Erzurum verilerini ...
 
Erzurum’da ortanca yaş 28.0’e yükseldi
ÖZEL - Erzurum’da ortanca yaş erkeklerde 27.7, kadınlarda ise 28.3, toplamda ...
Soğuk ve kar besicileri zora soktu
Bingöl'ün köylerinde hayvancılıkla uğraşanlar, son günlerde etkili olan ...
Erzurum’da 18 yılda 417 teşvikli yatırım
ÖZEL - Erzurum’da 2019 yılı aralık ayında 3 bölgesel, 2 genel ölçekli ...
 
DHMİ Erzurum verilerini paylaştı
ÖZEL-Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 2020 yılı ...
Gelir İdaresi Erzurum verilerini açıkladı
ÖZEL - Hazine ve Maliye Bakanlığı 2020 ocak dönemi Faal Vergi Mükellefleri ...
Bakan Ersoy’a Erzurum ile ilgili turizm sunumu
Erzurum Valisi Okay Memiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri