Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>TÜRKİYE
18 Eylül 2019 Çarşamba - 01:00

Menderes’e vefa

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “17 Eylül 1961’de Adnan Menderes ve arkadaşları Türk demokrasisi ile beraber bir cinayete kurban gitmiştir” dedi.

Menderes’e vefa

Eski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 58’inci yılında Topkapı’daki Anıt Mezarda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “17 Eylül 1961’de Adnan Menderes ve arkadaşları Türk demokrasisi ile beraber bir cinayete kurban gitmiştir” dedi.

Eski Başbakan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idam edilişlerinin 58'inci yılın olması nedeniyle Topkapı'daki Anıt Mezarda anma töreni düzenlendi. Törene, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Adnan Menderes'in gelini Ümran Menderes ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dualarla başladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuşmasında, “17 Eylül 1961’de Adnan Menderes ve arkadaşları Türk demokrasisi ile beraber bir cinayete kurban gitmiştir. Toplumun istisnasız tüm kesimleri, bu meseleyi böyle ifade edecek cesarete sahip olduğu zaman, bilmeliyiz ki hiç kimse Türk demokrasisine, milletin iradesine, böyle bir taarruza bir daha meyil edemeyecektir. Etse bile milletimiz izin vermeyecektir. Eğer bu millet 15 Temmuz gecesi, darbecilerin uçaklarına, tanklarına karşı meydanlara inmiş, şehit olmuş, gazi olmuş, ülkenin istikrarına ve demokrasisine sahip çıkmışsa işte bunun sebebi şurada her yıl yaptığımız buluşmalar, darbecilere okuduğumuz lanetler, darbeye karşı oluşturduğumuz ortak demokrasi bilinci ve teyakkuzudur. En önemlisi de 1960’da bu darbeyi o gün engelleyemeyen bu milletin ahıdır” ifadelerini kullandı.

“SON İKİ YILDA YURT İÇİ TERÖRİST MEVCUDU YÜZDE 78 ORANINDA AZALMIŞTIR”

Bugün için yarından fedakar eden bir anlayışa sahip olmadığını ifade eden Bakan Soylu, “Bir yandan 40 yıllık PKK terörüyle mücadele ediyoruz ve Allah’ın izniyle neredeyse bitirme noktasına geldik. Kesintisiz operasyon yapıyoruz. Bir yandan içeride jandarmamız ve jandarmamız tarafından gerçekleştirilen kıran operasyonları, diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen terör operasyonları, diğer yandan ‘Pençe Harekatı’ bu ceraati Türkiye’nin bağrından çekip alıyoruz. Son iki yılda yurt içi terörist mevcudu yüzde 78 oranında azalmış ve 600’ün altına düşmüştür” dedi.

“Darbeciler milletimizin vicdanında müebbet hüküm giydi”

Bakan Soylu’nun ardından konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Adnan Menderes, ‘Yeter, söz milletindir’ diyerek büyük bir demokrasi mücadelesi başlattı. 10 yıl boyunca milletimize başbakan olarak hizmet etti. Yollar, köprüler, barajlar yaptı. Milletimizin değerlerine hürmetkar ve sahip çıkan mümtaz bir şahsiyetti. Eser ve hizmetleriyle milletimizin gönlünde silinmez bir yer edindi. Darbeciler ise hak ettikleri gibi milletimizin vicdanında müebbet hüküm giydi. Menderes ve arkadaşlarını yargılayanlar görülmemiş bir hukuksuzluğa imza attı. Onu ve iki arkadaşını bir seher vakti idam sehpasına çıkardılar. Aslında o gün milletin iradesini darağacına çektiler” dedi.

“ÖLÜME GİDERKEN BİLE İLKELERİNİ DÜŞÜNÜYORLARDI”

Adnan Menderes'in gelini Ümran Menderes ise “27 Mayıs 1960 tarihinde Türkiye'nin demokrasisine ağır bir darbe yapılmıştır. Demokrasi katledilmiştir. Halk iradesinin yok sayılması siyasi tarihimizde kara bir leke olarak yerini almıştır. Keşke bunlar hiç yaşanmasaydı. Akıl almaz işkencelere, hakaretlere maruz kaldılar. Buna rağmen ölüme giderken bile ilkelerini düşünüyorlardı. Darbeler, kalkışmalar hiç olmamalıydı. Ülkemize çok pahalıya mal oldu. Hizmetler durdu. Çok iyi yetişmiş politikacılar, politikadan uzaklaştırıldı. Başvekilimiz ve diğer vekillerimiz düzmece bir mahkeme tarafından idama mahkum edildiler. Neticede akılda kalan 'köpek' ve 'bebek' davası oldu” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Bakan Soylu ve beraberindekiler, Adnan Menderes'in mezarını ziyaret etti. Merhum Başbakan Menderes'in kabrine karanfil bıraktı. Daha sonra Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in kabrini de ziyaret ederek dua etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adnan Menderes'in anıt mezarı ziyareti sonrası 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kabrini de ziyaret ederek dua okudu.

 
Türkiye Filistinli kardeşlerinin yanında
 
TBMM 27. Dönem 3. Yasama yılına hazırlanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye Filistinli kardeşlerinin yanında
Ersoy, Türkiye'nin her zaman Filistinli kardeşlerinin yanında olduğunu ...
Azerbaycan-Türkiye İş Forumunda BTE gündemi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ‘Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz hattı, ...
‘İki devlet tek millet’
Azerbaycan 8. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı sona erdi. Toplantı ...
 
Trafik eğitiminde yeni konsept
İlleri gezerek trafik kuralları konusunda özellikle çocukları bilgilendirecek ...
“Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez”
Tunceli’de “Teröre Lanet Yürüyüşü” düzenlendi.
Alparslan’ın torunlarından hainleri telin
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde sivillerin bulunduğu aracın geçişi sırasında ...
 
Evlat nöbeti tutan annelerin sayısı artıyor
HDP Diyarbakır il binası önünde oturma eylemi 12. gününde de sürerken, ...
’12 Eylül demokrasi tarihimizde kara bir leke’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Üzerinden 39 yıl geçmesine rağmen ...
Gül’den acılı annelere destek
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, günlerdir çocukları için HDP Diyarbakır ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri