Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
HABERLER>EKONOMİ
6 Şubat 2024 Salı - 03:09

Ocak ayı sektörel ihracat en’leri açıklandı

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Ocak ayında 16 sektör ihracat kaydetti. İhracatta ilk sırayı Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü aldı. 2022 yılına göre 9 sektör ihracat değeri yükseldi, 3 sektörde düşüş görüldü.

Ocak ayı sektörel ihracat en’leri açıklandı

TİM 2023 Ocak ayı iller sektörel ihracat performanslarını paylaştı. Erzurum’dan bu yılın Ocak ayında 16 sektör ihracat kaydetti. İhracatta ilk sırayı Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü aldı. 2022 yılına göre 9 sektör ihracat değeri yükseldi, 3 sektörde düşüş görüldü.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPAN 5 SEKTÖR

Bu yılın Ocak – Ocak döneminde en çok değerde ihracat gerçekleştiren 5 sektör Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri, Tekstil ve Hammaddeleri ile Elektrik ve Elektronik sektörleri oldu.

SEKTÖRLERİN İHRACAT PAYI

Erzurum’da Ocak ayında en yüksek değerde ihracat gerçekleştiren sektörlerin il toplam ihracat değerindeki payı Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde yüzde 36.31, Kimyevi Maddeler ve Mamullerinde yüzde 20,03, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamullerinde yüzde 11.28, Tekstil ve Hammaddelerinde yüzde 6.71, Elektrik ve Elektronikte yüzde 6.67 olarak değerlendirildi.

ARTIŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER

2022 yılı Ocak göre en yüksek ihracat değeri artış oranı Demir ve Demirdışı metaller grubunda kaydedildi. Artış kaydeden diğer sektörler Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Otomotiv Endüstrisi, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Makine ve Aksamları, Elektrik ve Elektronik ile İklimlendirme Sanayisi grubu oldu.

ARTIŞ ORANLARI

Sektörlerdeki artış oranı, Demir ve Demir Dışı Metaller yüzde 732,4, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri yüzde 677,2, Otomotiv Endüstrisi yüzde 338,5, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri yüzde 260,9,  Kimyevi Maddeler ve Mamulleri yüzde 219,3, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri yüzde 137,2, Makine ve Aksamları yüzde 100,6, Elektrik ve Elektronik yüzde 52, İklimlendirme Sanayii yüzde 19,3 olarak açıklandı.

OCAK AYINDA 16 SEKTÖR İHRACAT YAPTI

Erzurum’dan Ocakta 16 sektör ihracat gerçekleşti. Ay içinde, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü 1.1 milyon dolar ihracat değeri ile 1 milyon eşeğini aşan tek sektör oldu. Aylık sektörel ihracat değerleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri  639,80, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller 360,54, Tekstil ve Hammaddeleri 214,82, Elektrik ve Elektronik 213,10, Demir ve Demir Dışı Metaller 141,39, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 131,91, İklimlendirme Sanayii 108,30, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri 89,52, Makine ve Aksamları 80,55, Hazırgiyim ve Konfeksiyon 21,63, Kuru Meyve ve Mamulleri 17,95, Fındık ve Mamulleri 5,34, Çelik 3,91, Otomotiv Endüstrisi 1,97, Deri ve Deri Mamulleri 0,23 bin dolar olarak açıklandı.

Türkiye 20 Milyar Dolarla En Yüksek Ocak Ayı İhracatına İmza Attı

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: "Yıla rekorla başlamamız önemli. Bu yıl 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimiz var. Ocak ayındaki performansımız bizim için büyük bir moral ve motivasyon kaynağı oldu. En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotiv, 2 milyar 780 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Otomotivi 2,3 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi." dedi.

Küresel ticaretteki daralmaya rağmen 2023 yılı ihracatını artıda kapatmayı başaran Türkiye, 2024'e de rekorla başladı. Türkiye, 20 milyar dolarla en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirdi.

Ocak ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Malatya'da açıklandı.

Mustafa Gültepe, Malatya'nın da aralarında bulunduğu 11 ilin bir yıl önce iki büyük depremle sarsıldığını hatırlattı. Depremlerin yaralarının sarılması için tüm Türkiye'nin tek yürek olduğunu anlatan Gültepe, şöyle devam etti:

“TİM olarak ihracatçı birliklerimizin katkısıyla 330'u Malatya'da olmak üzere dört ilimizde yaklaşık bin 500 konteyner ve prefabrik konuttan oluşan geçici yaşam merkezleri kurduk. Gündelik hayatın, üretimin ve ihracatın normale dönmesi için bütün gücümüzü seferber ettik. Normalleşmenin yolu çarkların dönmesinden geçiyor. Burada üretim ve ihracatın çok kritik bir rolü bulunuyor. Deprem bölgesinde dokuz bine yakın ihracatçı firmamız var. Depremden etkilenen illerimizde 2023'ü önceki yıla göre yüzde 12,6 ekside kapattık. Her şeye rağmen 19 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirilmiş olmasını önemli bir başarı olarak değerlendiriyorum. Ocak ayında afet bölgesindeki illerimizin toplam ihracatta artıya geçtiğini görüyoruz. Malatya da 35 milyon dolar ihracatla deprem öncesinin rakamını yakaladı. Bununla beraber 2023 yılında Malatya'nın ihracatı yüzde 15 düşüşle 387 milyar dolar olarak gerçekleşti. Önemli bir üretim üssü konumundaki Malatya'nın potansiyelinin daha yüksek olduğunu biliyorum ve önümüzdeki yıllarda büyük başarılara imza atacağına inanıyorum.”

REKABET GÜCÜ ZAYIFLAYAN SEKTÖRLERİN İHRACATINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

2024'e 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefiyle başladıklarını belirten Mustafa Gültepe, Ocak ayı performansının yıl sonu hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceklerinin ilk göstergesi olduğunu ifade etti. Gültepe, şunları söyledi:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Ocak ayını 20 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artıdayız. Böylece bugüne kadarki en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirmiş olduk. Yıla rekorla başlamamız önemli. Ocak ayındaki performansımız bizim için iyi bir moral ve motivasyon kaynağı oldu. Geçen ay 17 sektörümüz ihracatını arttırdı. Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 2 milyar 780 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,3 milyar dolarla kimya, 1,4 milyar dolarla hazır giyim, 1,2 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,1 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Bazı sektörlerimizde ise rekabetçiliğimizi kaybetmenin olumsuz yansımaları devam ediyor. Ocak ayında, hazır giyim, demir ve demir dışı metaller, deri, zeytin ve zeytinyağıyla, çimento, cam ve seramik en çok kayıp yaşayan sektörlerimiz oldu. Firmaların merkezini baz alan TİM verilerine göre 48 ilimiz ihracatını artırdı. En fazla ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara şeklinde sıralandı. Bin 290 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Irak, İtalya ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Euro/dolar paritesinin ihracatımıza pozitif etkisi devam ediyor. Geçen ay parite farkı ihracatımıza 112 milyon dolar katkı verdi. Birim ihracat değerimiz ise 1,48 dolar oldu.”

YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN FİNANSMANI KONUSUNDA İHRACATÇILARIMIZA MÜJDE VERECEĞİZ

Mustafa Gültepe, ihracatta büyük hedeflerine ulaşabilmesi için firmaların uygun koşullarda finansmana erişiminin büyük önem taşıdığını vurguladı. Uygun koşullarda krediye erişimin bu yıl da en önemli gündem başlıklarından birini oluşturduğunu anlatan Gültepe, “Finansman konusunda ihracatçılarımıza sunduğumuz imkânlara bu hafta bir yenisini ekledik. Ziraat Bankasıyla imzaladığımız protokolle 'İhracata Tam Destek Kredi Paketi'ni devreye aldık. Protokol kapsamında firmalarımız 5 milyon dolar veya 150 milyon TL'ye kadar uygun faizle kredi kullanabilecekler. Öte yandan, yeşil dönüşümün finansmanı konusunda da bankalarımızla görüşüyoruz. İnşallah bu konuda yakın gelecekte ihracatçılarımıza bir müjde vereceğiz” diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) işbirliğinde gerçekleştirilen "TOBB Türkiye 100 Ödül Töreni", TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

 Bakan Bolat, törende yaptığı konuşmada, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin sarstığı 11 ilde hayatını kaybeden 53 bin 573 vatandaşa Allah'tan rahmet diledi, 4 aydır Gazze'de sivilleri hedef alan katliamı gerçekleştiren İsrail saldırılarını da kınadı.

"ÜLKEMİZ TİCARETİNİN GELİŞİMİ İÇİN ÇALIŞAN İŞ İNSANLARIN ÇABASINI TAKDİR EDİYORUZ"

 Bolat, TOBB'un, 2011 yılından bu yana, sektörlerinde yenilikçi adımlar atan ve büyüme hızlarıyla öne çıkan firmaların başarılarını kutladığı belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

 "Ticaret Bakanlığı olarak iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile her konuda istişarelerimizi yapıyoruz. En hızlı büyüyen 100 firma ödülleri, firmalarımız için sadece takdir belgesi değil, aynı zamanda sizlere (iş dünyasına) rehberlik edecek, yeni kapılar açacak bir kilometre taşıdır. Bu ödül sizleri daha büyük hedeflere, daha geniş ufuklara taşıyacaktır. Sektörlerinizdeki liderliğinizi pekiştirecek, ulusal ve uluslararası arenada daha fazla tanınırlık kazanmanıza yardımcı olacaktır. İş ağlarınızı genişletmenize, yeni pazarlara adım atmanıza imkan sağlayacaktır."

Söz konusu şirketlerin, Türkiye'nin girişimci ruhunu ve ekonomik dinamizmini temsil ettiğini anlatan Bolat, "Üretim, istihdam, inovasyon ve ihracat kavramlarını dost edinen, ülkemiz ticaretinin gelişimi için çalışarak daha iyiyi hedefleyen değerli iş insanlarının çabasını ve enerjisini takdir ediyoruz." dedi.

 Törende ödüllendirilen 100 şirketin 27'sinin farklı illerden geldiğini bildiren Bolat, "En çok temsil edilen şehirler, 23 şirketle İstanbul, 19 şirketle Ankara, 9 şirketle Adana, 8 şirketle İzmir, 5 şirketle Eskişehir. Sektör dağılımına baktığımızda ise toptan ve dış ticarette 10, bilgi teknolojilerinde 9 şirket, mimarlık ve mühendislik, tekstil ürünleri imalatı ve makine ile ekipman imalatı gibi gruplar önde geliyor." diye konuştu.

 Bolat, "Türkiye Yüzyılı" hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ihracat artışını devam ettirmeyi, dengeli dış ticaret ile döviz rezervlerini artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

"BAKANLIK BÜTÇESİNİN YÜZDE 60'I İHRACAT DESTEKLERİNE AYRILIYOR"

 Milli gelirde 4 kattan fazla artış sağlandığının altını çizen Bolat, hedefin 1 trilyon 100 milyar dolar milli gelire ulaşmak olduğunu belirtti.

 Bolat, mal ihracatında 256 milyar dolara, hizmet ihracatında 100 milyar dolara ulaşıldığını hatırlatarak, "Bu rakamlar Türkiye ekonomisinin ne kadar büyüdüğünü, dışa açıldığını, milli gelirinin ve refahının yükseldiğini gösteriyor. Dolayısıyla siz iş insanlarına yeni fırsat pencereleri, yeni imkanlar sunuyor." diye konuştu.

 Türkiye'de 1980'li yıllardan itibaren şirket, ihracatçı firma ve ihracat rakamlarında yaşanan artışa dikkati çeken Bolat, ticaret siciline kayıtlı şirket ve ticari işletme sayısının 2 milyon 400 bin, esnaf sayısının da 2 milyon 200 bin olduğunu, 4,5 milyon kişinin imalat, sanayi, tarım ve ticaretle uğraştığını vurguladı.

 Bolat, 21 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarının 264 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

 Türkiye'deki yabancı firma sayısının 2002'de 5 bin olduğunu anlatan Bolat, bu sayının bugün 80 bin 500'e yükseldiğini, söz konusu firmaların ülkeye değer kattıklarını söyledi.

 Bolat, KOBİ'lerin önemli ilerleme sağladıklarına işaret ederek, "Anadolu'muzun öz sermayeyle gelişmeye çalışan KOBİ'leri, ihracata dayalı büyüme sayesinde yeni pazarlar elde ettiler, tekelci yapılara karşı güçlendiler." dedi.

 Bakanlık olarak ihracatçıların dışa açılması için büyük destekler sunduklarını dile getiren Bolat, şunları kaydetti:

 "Hem mal ihracatı hem de ithalatında 100'e yakın destek kalemimiz var. Bunlar arasında tasarım, markalaşma, üretimde rekabetçilik, gelişim, küresel tedarik zinciri yetkinlik destekleri, Türkiye'deki uluslararası fuarlara katılma, pazara giriş, yurt dışında mağaza, depo açma gibi birçok kalemde desteklerimiz var. Ticaret Bakanlığı bütçesinin yüzde 60'ı ihracat desteklerine ödeniyor. Hizmetler ihracatında yönetim danışmanlığı, gayrimenkul, yayıncılık, lojistik, kara, deniz, demir, hava yolu taşımacılığı gibi sektörlerde sunduğumuz önemli destek kalemleri var."

 Bakan Bolat, konuşmaların ardından, Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketin temsilcilerine ödüllerini takdim etti.

 Söz konusu listede ilk sırada, AFM Gıda Kimya İthalat İhracat Ticaret Ltd.Şti., ikinci sırada Tobıo Novelfarma İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ, üçüncü sırada Ada İnşaat Mermer Maden Nakliye Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. yer aldı.

 
Bahçeli: ‘Memur ve işçilerimizin yüzünü güldüreceğiz’
 
11 terörist etkisiz hâle getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karahan: 'Parasal sıkılığını korumakta kararlıyız'
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, “Enflasyon ...
Şimşek’ten TÜFE değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından ocak ayı ...
Yıllık enflasyon Ocak’ta yüzde 64,86 oldu
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Ocak ayında yıllık yüzde 64,86, aylık yüzde 6,70 arttı.
 
Erzurum’dan Ocak’ta 16 ülkeye ihracat
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Ocak ayında 16 ...
Işıkhan: 'Kararlıyız'
Işıkhan, “Dünya'ya rol model olan, sürekli takip edilen, gıptayla bakılan ...
Büyükşehirler su fiyatları açıklandı
Temel bir ihtiyaç olan su, 30 büyükşehir arasında büyük fiyat farklılıkları gösteriyor.
 
Hisarcıklıoğlu ETSO Meclisi ile buluştu
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis üyeleri, Türkiye Odalar ...
İŞKUR 1 yılda 7 bin 478 kişiye aracı oldu
İŞKUR 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde ise 1 milyon 237 bin 26 işe yerleştirmeye aracılık etti.
ETSO Meclisinden Başkent buluşması
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis üyeleri, Türkiye Odalar ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri