Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ Kalite Koordinatörlüğü’nde görev değişimi
ETÜ Kalite Koordinatörlüğü’nde görev değişimi
Âşık Rûhânî eserleriyle anıldı
Âşık Rûhânî eserleriyle anıldı
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
HABERLER>GUNCEL
15 Eylül 2011 Perşembe - 09:36

‘Öldürmek çare değil..’

Doğa Derneği’nin İnsan-Ayı Çatışması Projesi Koordinatörü Eray Çağlayan, İspir ve Çoruh vadisinde HES ve baraj gibi habitatları parçalayan yatırımlar nedeniyle ayıların yaşam alanlarının parçalanarak ayıların daha küçük alanlarda yaşamaya mecbur edilmesinin insan-ayı çatışması sorunun temel kaynağı olduğunu söyledi. Çağlayan Ayıların avlanmasının, ayıların insanlara ve tarım ürünlerine verdiği zarar için çözüm oluşturmayacağını aksine sorunları daha da artıracağına dikkat çekti.

‘Öldürmek çare değil..’

ERZURUM (İHA) - Doğa Derneği’nin İnsan-Ayı Çatışması Projesi Koordinatörü Eray Çağlayan, İspir ve Çoruh vadisinde HES ve baraj gibi habitatları parçalayan yatırımlar nedeniyle ayıların yaşam alanlarının parçalanarak ayıların daha küçük alanlarda yaşamaya mecbur edilmesinin insan-ayı çatışması sorunun temel kaynağı olduğunu söyledi.
YAŞAM ALANLARI TAHRİP EDİLDİ
Çağlayan, “Yaşam alanları tahrip edildiği için yerleşim bölgelerine daha yakın yaşamak zorunda kalan ayılar ile insan arasındaki çatışma, doğanın dengesi gözetmemeksizin yürütülen çalışmalar durdurulmadığı ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde artarak devam edecek. İspir bölgesinde inşa edilen HES ve barajlar gibi doğayı hiçe sayan yatırımlar hayvanların yaşam alanlarını parçalayarak insan-ayı arasında yaşanan sorunların artmasına neden oluyor. Yaşam alanları tahrip edildiği için yerleşim bölgelerine daha yakın yaşamak zorunda kalan ayılar ile insan arasındaki çatışma, doğanın dengesi gözetmemeksizin yürütülen çalışmalar durdurulmadığı ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde artarak devam edecek.” dedi.
DOĞA DERNEĞİ DEĞERLENDİRMESİ
Doğa Derneği’nin İnsan-Ayı Çatışması Projesi Koordinatörü Eray Çağlayan, İspir ve Çoruh vadisinde HES ve baraj gibi habitatları parçalayan yatırımlar nedeniyle ayıların yaşam alanlarının parçalanarak ayıların daha küçük alanlarda yaşamaya mecbur edilmesinin insan-ayı çatışması sorunun temel kaynağı olduğunu söyledi.
Yaşam alanları küçülen ve doğada yeteri kadar beslenemeyen hayvanların besin bulmak için insan yerleşimlerinin yakınlarına girerek bahçelerden veya çöplüklerden beslenmek zorunda kaldığına dikkat çeken Çağlayan, “Özellikle İspir gibi habitatın zayıf ve doğal yaşam alanlarının küçüldüğü alanlarda boz ayıların bağ, bahçe gibi insanların yaşam alanlarına gelerek besin aramaları kaçınılmazdır. Dünyanın en barışçıl ayıları Türkiye’de olmasına karşın doğanın dengesinin gözetilmediği ve çatışmayı önleyecek gerekli önlemlerin almadığı İspir gibi bölgelerde gelecekte insan-ayı çatışması giderek artacaktır” dedi.
AYILARIN ÖLDÜRÜLMESİ ÇÖZÜM DEĞİL
Ayıların avlanmasının, ayıların insanlara ve tarım ürünlerine verdiği zarar için çözüm oluşturmayacağını aksine sorunları daha da artıracağına dikkat çeken Çağlayan şunları söyledi:
“Zarar veren bireyler daha çok genç erkekler ve yavrulu dişiler olmasına rağmen yerel halk sorunun kaynağı olarak yetişkin erkekleri görür. Avlanan yetişkin erkek ayıların boşalttığı yaşam alanlarına yavrulu dişiler ve genç erkekler yerleşebilir. Boşalan yaşam alanına yerleşen yeni bireyler o bölgedeki ayı zararlarının artmasına sebep olabilir. Dolayısıyla avcılık bozayı kaynaklı sorunların çözümünde etkili olmadığı gibi tersine mevcut durumun kötüleşmesine de neden olur” dedi.
Çağlayan, insan-ayı çatışmasında sorunun ekonomik ve sosyal yükünü yerelde yaşayan vatandaşlarımız çekmektedir. Elekro-şoklu çit, arı platformu ve habitat restorasyonu gibi önlemlerle sorunun önemli ölçüde çözülebileceğinin de altını çizdi.

 
Ormanağzı’nda ayı nöbeti
 
Hopa davası başladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan ŞEN 15 Eylül 2011 Perşembe 16:21

Ayıların yaşama alanları aynı ancak avlanma yasağı nedeniyle sayıları bir hayli arttı. Eskiden bizim oralarda bu yırtıcı türü azdı. Çünki doğal denge kendini sağlıyordu. Koyun besiciliği terkedilince kurtlar bölgeden uzaklaştı. Kurtların koyundan başka ayı ve domuz yavrularını avlayarak beslendiği bilinir. Son yıllarda domuz ve ayı sayısında büyük artış yaşandığı bir gerçek. Ayılar diğer hayvanlar gibi her şeyi yemezler. Sayıları artan ayılar beslenebilmek için insan yerleşim alanlarına girmeye başladılar. Yoksa insanların ayıların yaşama alanlarına o kadar çok müdahale etmeleri asıl sebep değildir.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ormanağzı’nda ayı nöbeti
İspir İlçesi'ne bağlı Yeşilyurt Köyü'nde 31 Ağustos günü iki kişinin ölümüyle ...
Dereboğazı'na KÖYDES vizyonu
Palandöken ilçesine bağlı Dereboğazı köyünde yürütülen karo ve bordür ...
Karaca’dan ilginç iddia
Yeni eğitim öğretim yılı kırtasiyeciler açısında biraz sıkıntılı başladı. ...
 
Kendi elektriğini kendi üreten köy
Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç köylüleri, köylerinin altından akan ...
125 kadın çiftçi sertifika aldı
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2010 yılı Tarım, Turizm ...
Sakarya Zaferi milli coşkuyla kutlandı
Sakarya Zaferi'nin 90. yıldönümü dolayısıyla Sakarya Meydan Muharebesi'nin ...
 
Ulaşım’da ezber bozan açılım
Hızlı tren hattı yapımı çalışmalarının Doğu'ya doğru ilerleyeceğini aktaran ...
Erzurum’un her yerinden tarih çıkıyor..
Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) ekiplerinin su borularının yenilenmesi ...
HES protestosuna para cezası
Erzurum'un Tortum ilçesinde, yapımı sürdürülen Hidroelektrik Santrali ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri