FATİH GÜLNAHAR
ERZİNCAN (İHA) - Şeker-İş Sendikası Erzincan Şubesi Cumhuriyet Meydanı'nda bir basın açıklaması yaparak Erzincan Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesine tepki gösterdi. Üyeler Erzincan Şeker Fabrikası'nı temsilen sembolik bir tabut önünde gıyabi cenaze namazı kıldı.
TABUTLU PROTESTO
Gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Şeker-İş Sendikası Erzincan Şube Bülent Bulut, "Bugün burada bir kez daha kapitalizme, siyonizm ve sermayeye hayır demek için toplanmış bulunuyoruz. Adına özelleştirme dedikleri sat kurtul, kapat kurtul diye yanlış olduğunu bile bile sermaye karşısında selama durup, insanları köleleştirerek sınıf sınıf bölen, kimine askeri ücretli, kimine 4/C'li, kimine 4/B'li, kimine göre geçici, kimine göre ise daimi diyen ve büyük bir çarkın dişleri arasında ezen törpüleyen sistemle mücadele için buradayız. Hatırlanacağı üzere Şeker-İş Sendikası özelleştirme kapsamında yer alan 10 şeker fabrikasının ihale şartnamesinde üretimin devamlılığının garanti altına alınmadığı gerekçesiyle Danıştay 13'üncü Dairesi'ne yürütmenin durdurulması için dava açmıştı. Bundan iki yıl önce benzer bir davada ise sendikamız itiraz ve talepleri Danıştay 13'üncü Dairesi'nce kabul görmüştü. Ancak bugün, gelinen noktada bütün gerçekler ortada iken dün bizi haklı bulan Danıştay'ın bugün 'Ben yanılmışım. Sen haksızsın' şeklinde sendikamızın itirazlarını gerçekçi bulmayarak, özelleştirme ihalesinde yürütmenin durdurulması talebini ret etmesi bu ülkede hukukun üstünlüğü ilkesini zedeler niteliktedir. Hukuka saygı ve inancımızı kaybetmek istemediğimiz bir noktada Şeker-İş Sendikası, kapalı kapılar ardında önce söylediğini sonra inkar eden bir anlayışla karşı karşıya bırakılarak saf dışı edilmeye çalışılmıştır" dedi.
BULUT: "ÖZELLEŞTİLMENİN ARDINDAN FABRİKALAR KAPANACAK"
Açıklamasına fabrikaların özelleştirilmesinin ardından ne olacağı konusunda devam eden Bulut, "Şeker fabrikaları özelleştirildikten birkaç yıl sonra kapılarına kilit vurulacak. Milyonlarca işsizler ordusuna Erzincan'dan yeni halkalar eklenecek. Bunun örneklerini geçmişte yaşamadık mı? Bakınız; Erzincan İplik Fabrikası özelleştirme diye satıldı ama sonuçta kapandı. Fabrikanın bin çalışanı vardı. Tercan Ayakkabı Fabrikası'nın 300 çalışanı vardı. SEK'i sattınız kapandı. En yakın örneği TEKEL kapandı. Köylüsü ile çalışanı ile kayboldu gitti. Şimdi ise Virjinya tütünü getirip ülkemizde satıyoruz. Yaklaşık bin 200 dönüm arazi üzerinde kurulu olan Erzincan Şeker Fabrikası'nda 2011 yılında 200 bin ton şeker pancarının işlenmesi beklenmektedir. 10 bine yakın çiftçi ailesi ile 700'e yakın işçi ve memurun ekmek yediği fabrikamızın bölge ekonomisine katkısı yıllık 70-80 milyon dolar civarındadır. Bu fabrikalar özelleştirildikten sonra kapatılması halinde sektörden ekmek yiyen işçisinden, çiftçisine, besicisine,
taşıyıcısına kadar yüzbinlerce insana yapılan en büyük haksızlıktır. Onların ekmeğiyle oynamaktır ve en önemlisi Erzincan'a vurulan büyük darbelerden biri olacaktır" şeklinde konuştu.
GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI
Şeker fabrikalarının satılmasının ardından kapatılacağını iddia eden CHP Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık ise, "Erzincan'ın geleceği karartılırken biz çalışanlarımızı ve işçilerimizi aramızda göremedik. Bizim bunda hiçbir menfaatimiz yoktur. Tamamen Erzincan'ın geleceği için buradayız. Erzincan'da satılan fabrikalar bir Malatya'nın toprak değerinin sattığının kat ve kat üstündedir. Ekim şartı olmasına rağmen 5 yıl süreyle fabrikaların çalışması mecbur değil. Alan kişi ister çalıştırır ister
çalıştırmaz. Bu fabrikaları alanlar kafasına göre kota verecek. Danıştay 13'üncü Dairesi 2009 yılında bir karar vererek fabrikaların özelleştirmesini durdurdu. Fakat aradan 2 yıl geçmesine rağmen bu karar değişti. Peki ne değişti böyle oldu. Değişen şey ileri demokrasi. 12 Eylül'de getirilen demokrasi sonucu işte bunlar geldi. Bunlar daha başlangıç, bunların daha geleceği de var. Erzincan'da ne kaldı peki ağır bakım fabrikası kaldı. Bu fabrikada Erzurum'a taşınacak. İnsanlar fabrikaların
kapanması ile şehri terk edecek ve asgari ücret ile iş bulup geçim derdine düşecek. Bugün bas bas bağırdığımız Fransa şekeri üretip bize satacak. Tonlarca mısır getiriliyor dış ülkelerden. Bunlardan nişasta bazlı şeker üretiliyor. Bunun sağlığa verdiği zararları herkes biliyor" dedi.
Konuşmaların ardından Şeker-İş Sendikası'na bağlı üyeler Erzincan Şeker Fabrikası yazılı tabut önünde gıyabi cenaze namazı kılarak vatandaşlara şeker dağıttılar.