Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kop Dağı Kayak Merkezi sezonu açtı
Kop Dağı Kayak Merkezi sezonu açtı
2 bin 463 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi
2 bin 463 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi
Şehit Fethi Sekin dualarla anıldı
Şehit Fethi Sekin dualarla anıldı
Doğu Anadolu’da görsel şölen
Doğu Anadolu’da görsel şölen
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - Manisa FK: 3
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - Manisa FK: 3
HABERLER>BÖLGEDEN
28 Eylül 2011 Çarşamba - 03:43

Sofralara bin bir emekle geliyor

Amasya'nın Taşova ilçesinde üretilen, Erzurum mutfağının da değişmez ürünü olan çiçek bamyası sofralara binbir emekten geçerek geliyor. Taşovalı çiçek bamyası üreticileri, bu zahmete karşın fiyatının tatminkar olmamasından yakınıyor.

Sofralara bin bir emekle geliyor

ERZURUM
Amasya'nın Taşova ilçesinde üretilen, Erzurum mutfağının da değişmez ürünü olan çiçek bamyası sofralara binbir emekten geçerek geliyor. Taşovalı çiçek bamyası üreticileri, bu zahmete karşın fiyatının tatminkar olmamasından yakınıyor.
Yılda yaklaşık 600 ton çiçek bamyasının üretildiği Taşova ilçesi, bu ürün ile öne çıkarken ilçe halkı için de çiçek bamyası önemli bir gelir kapısı oluşturuyor.
Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan çiçek bamyası, üretimindeki emekle dikkat çekiyor.
TÜRK YEMEK KÜLTÜRÜ VE ÇİÇEK BAMYASI
Taşova ilçesinin Çaydibi Mahallesi'nde 3 dönüm bamya tarlasında yaklaşık 30 yılı aşkın süredir üretim yaptığını anlatan evli ve 3 çocuk babası Ali Kavak (57), tütün üretimini bıraktıktan sonra yöre insanının ağırlıkla bamya üretmeye başladığını söyledi.
Bamyanın 15 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında her gün toplanması gereken bir ürün olduğunu belirten Kavak, toplanmadığında bamyanın çiçeğini dökerek özelliğini kaybettiğini vurguladı.
ERZURUM TÜKETİCİ İLLER İÇİNDE BAŞ SIRADA
Bamya üreticisinin 3 ay boyunca her sabah düzenli olarak tarlaya gitmek zorunda olduğunu söyleyen Kavak, bamya üretiminin zahmetli bir o kadar da sabır isteyen bir iş olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bamya günlük toplanır, kurutmak için iplere günlük dizilir ve asılır. Kuruduktan sonra piyasaya sürülür. İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri, Kırıkkale, Konya, Nevşehir, Yozgat, Eskişehir Afyonkarahisar, Ankara, Erzincan, Erzurum'a, Arap ülkelerine, Almanya ve Fransa'ya bu ürünün pazarlamasını yapıyoruz. Geçen seneye göre fiyatlar normal. Ancak zahmetine göre ucuz. Kilogramı 35 lira civarındaki kuru bamya en az 50-60 TL olmalı. Minik olduğu için kiloyu zor dolduruyor. Bu işi insanlar nüfusuna göre yapar. Nüfusu olan 3-4 dönüm yapar. Nüfusu olmayan da 1 dönüm yapar. Çok ektiğin zaman başaramaz ve bırakır toplayamazsın. Bu iş biraz daha genç işi, ihtiyarlar toplayamaz."
"CENAZESİNE AĞLATMAZ"-
Bamya tarlasına her gün gelinmezse üründen verim alınamayacağını vurgulayan Kavak, bamyanın günlük toplanması nedeniyle "cenazesine ağlatmaz" olarak anıldığını belirtti.
Ali Kavak'ın eşi Ayşe Kavak ise 3 ay boyunca bamya toplamak için her sabah saat 05.00'de tarlaya geldiklerini 10.00'a kadar bamya topladıklarını daha sonra da topladıkları bamyaları ipe dizdiklerini, ertesi gün aynı işlemi tekrarladıklarını anlattı.
Bamya üretiminin zahmetli ve zor olduğunu söyleyen Ayşe Kavak, "Ancak yapacak başka bir iş yok, diğer mahsuller de bamya kadar gelir getirmiyor" dedi.
ÇİÇEK BAMYASI ZAHMETİ İLE GENÇ KIZLARI KÖYDEN KAÇIRIYOR
Bamyanın zor ve zahmetli olması nedeniyle gelinlik Çağa gelen kızların köy yerine şehir yaşamını tercih ettiğini belirten Ayşe Kavak, şöyle devam etti: "Bamya işi zor. Kızlarımız bile evlenirken 'şehir istiyoruz' böylelikle'bamya toplamaktan kurtuluruz' diyorlar. 'Yemeye tek ekmeğimiz olmasın şehir olsun da' diyorlar. Sırf bamyadan dolayı. Her gün git, her gün git 3 ay devam. Çok zor" diye konuştu.
Bamyanın yörede de bolca tüketildiğine dikkati çeken Kavak, 3-4 çeşit bamya yemeğinin dışında bamyanın turşusunun ve konservesinin yapıldığını, kurusunun ise kışın etli bamya yemeği olarak sevilerek tüketildiğini kaydetti.
Evli ve 3 çocuk annesi Dilber Ergün de geçimlerini hayvancılık ile bamya üretimleriminden sağladıklarını, kendisinin genelde tarlada uğraştığını eşinin ise hayvanlara baktığını söyledi.
Köyde bamya üretiminin Yaygın olduğunu belirten Ergün, "Köyümüzün genelde geçim kaynağı Bamya. Başka bir gelirimiz yok. Bamyadan gelir elde ettiğimiz için genelde bamya yapıyoruz. Yaşı değil de kurusu daha çok para yapıyor. Topladıktan sonra çiçeğini döküp iplere diziyoruz. Kurutup satıyoruz. Yaşının kilosu 6 TL'den kurusu ise 34-35 TL'ye kadar gidiyor" dedi.
Kurutulduğunda 3 kilo yaş bamyadan 1 kilo kuru bamya elde edildiğini ifade eden Ergün, marketlerde ise bamyanın kurusunun 45-50 TL'den alıcı bulduğunu vurguladı. Amasya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise kent genelinde yılda 500 hektarlık alanda bin 500 ton çiçek bamyası üretildiğini, bunun da Türkiye'nin bamya ihtiyacının ortalama yüzde 4'üne ulaştığını belirttiler.

 
Aydın’a övgü yağıyor
 
Organik tarımda yeni açılım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu köyleri kışa hazırlanıyor
Iğdır'da, köylerde yaşayan vatandaşlar kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde ...
Doğu’da değirmenler hala dönüyor
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde vatandaşların kış hazırlığına başlaması ...
Bölgenin çehresi değişiyor
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Kars Barajı'nın, sağlayacağı ...
 
Doğu Demiryoluyla Dünyaya açılıyor
Kars'ta Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattı çalışmaları, aynı anda ...
105 yayla elektriğe kavuştu
Aras Elektrik Ardahan İl Müdür Yardımcısı Kıvanç Oktay, ''Son 7 yılda ...
Tandır başında okul pazarlığı
Van'da, ortaöğretime devam etmeyip tandır başında hamur açarak annesine ...
 
Köy çocuklarından Hindi şovu
Iğdır'da bir grup çocuğun ıslık çalarak iletişim kurmaya çalıştığı hindilerin ...
Doğu'da kadının çilesi bitmiyor
Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Hoşgeldi köyünde ikamet eden Kudret Özdemir, ...
Erzincan'da deprem
B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri