Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yazgan Trabzon'dan uğurlanacak
Yazgan Trabzon'dan uğurlanacak
Hakan Kutlu: 'Biz de yorulduk'
Hakan Kutlu: 'Biz de yorulduk'
Bakkal: ‘Oyunun hakimiyeti bizdeydi’
Bakkal: ‘Oyunun hakimiyeti bizdeydi’
Çığzede Yazgan Kocaeli’ne uğurlanacak
Çığzede Yazgan Kocaeli’ne uğurlanacak
Vali Çiftçi’den çığ açıklaması
Vali Çiftçi’den çığ açıklaması
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
18 Kasım 2023 Cumartesi - 10:19

Sosyal Ağ yorgunu iller açıklandı

Rahmi Meyveci - Mert Taha Varol- Türkiye genelinde yapılan bir araştırma sonucunda, kişilerde sosyal ağ kullanımından uzaklaşmaya yönelik işaretler tespit edildi. Araştırma neticesinde illerin sosyal ağ yorgunluğu açıklandı.

Sosyal Ağ yorgunu iller açıklandı

Rahmi Meyveci - Mert Taha Varol- Türkiye genelinde yapılan bir araştırma sonucunda, kişilerde sosyal ağ kullanımından uzaklaşmaya yönelik işaretler tespit edildi. Araştırma neticesinde illerin sosyal ağ yorgunluğu açıklandı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Acar, Selçuk Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Birol Gülnar danışmanlığında hazırladığı doktora tezinde Türkiye’nin sosyal ağ yorgunluğu yaşadığını belirledi.
2022 yılında başlayan ve 5 ayın sonunda tamamlanan araştırmada en az sosyal ağ yorgunluğu yaşayan şehrin Erzincan, en yoğun sosyal ağ yorgunluğu yaşayan ilin Afyonkarahisar olduğu belirlendi. Bölge bazında ise Güney Doğu ile Doğu Anadolu bölgelerinin batı bölgelerine göre daha fazla sosyal ağ yorgunluğu yaşadıkları tespit edildi. Araştırmada, kişilerin yaşadıkları sosyal ağ yorgunluğunun kendilerinden kaynaklamadığı görülürken, kullanıcılar; platformlarda yer alan aşırı miktardaki bilgi, sürekli iletişim hali ya da sosyal ağların kendi teknik özelliklerine bağlı olarak yorgunluğa maruz kaldığı belirtildi.

Araştırma 81 ili kapsıyor
Türkiye’de ilk olan araştırma ile ilgili bilgiler veren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nihal Acar, “Çalışmamız aslında 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Pazar araştırmacıların bulduğu bir durum tespitidir. Şöyle ki sosyal ağların kullanım oranlarında ki düşüşe ve bu düşüşün kişiler üzerinde ortaya çıkarttığı fiziksel ve ruhsal nedenlere dayanan bir araştırmadır. Araştırmada Türkiye'de ilk Prof. Dr. Birol Gündar ve benim tarafımdan doktora tezi olarak hazırlandı. Araştırmayı biz tüm Türkiye`de yani 81 ili temsil edecek şekilde yapılandırdık. Kavramın yani sosyal ağ yorgunluğunun nasıl üretildiğine baktığımızda ise büyük Pazar şirketleri kullanım oranlarında 2011 yılında 2010'a göre yüzde yirmilik bir düşüşten bahsediyor. Bu oran sosyal ağ için yüksek bir oran. Pazar araştırmacılar bunun yani insanların neden artık platform kullanmaktan uzaklaştığının araştırılması gerektiğini literatür kısmına yöneltiyor. Yani biraz daha bu işle uğraşan bilim adamlarının araştırma yapmasını söylüyor” ifadelerine yer verdi.

“Sosyal ağ yorgunluğu Türkiye’de mevcut”
Pazar araştırmacılarının temel nedeninin reklam olduğuna dikkat çeken Nihal Acar, “Çünkü onlar sosyal ağlar üzerinden reklam aldığı için kullanılmayan bir platforma da ister istemez hiçbir firma reklam vermez. Araştırma da 2 boyut elde ettik. Vatandaşların sosyal ağ kullanımı sonucunda 2 olumsuz durumla karşılaştığını tespit ettik. Bunlardan bir tanesi teknostres, yani sosyal ağ kullanımına bağlı olarak kişilerin bunalma, stres, depresyon, anksiyete. Fiziksel anlamda da kas ve eklem ağrıları sürekli masa başında oturmaktan ya da göz bozuklukları, ani kalp atışı, nefesin aniden yükselmesi gibi durumlar tespit edilir. Ama araştırmanın bir diğer ilginç boyutunda da tükenme. Yani Kişiler artık yavaş yavaş sosyal ağ kullanmak istemiyor. Örnek verecek olursak bir sosyal ağ platformu temmuz ayında kendisine bağlı küçük bir üretip piyasaya sürdü. Burada ki temel neden kullanıcı sayısını düşürmemek, kullanıcı sayısını kaybetmemek olarak söylenebilir. Sosyal ağ yorgunluğu artık bizim ülkemizde mevcut. Kişiler özellikle ağ kullanımından yavaş yavaş uzaklaşmaya başladı” şeklinde konuştu.

 
Çek ödemelerinde Erzurum – Van rekabeti
 
Hainlere ait mühimmat ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜRKSAT 6A Haziran'da yörüngesine fırlatılacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “TÜRKSAT 6A'yı haziran ...
Kopuzlu Erzurum besicilik kültürünü değerlendirdi
Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan araştırmada ...
Teknoloji ve Eğitim’e bilimsel yaklaşım
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından, Erzurum’da “Cumhuriyetin ...
 
Ekonomi güven endeksi açıklandı
Ekonomik güven endeksi Eylül ayında 95,4 iken, Ekim ayında yüzde 1,2 oranında ...
Çomaklı, ATAUNİ teknoloji takımlarıyla buluştu
Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversitenin teknoloji takımlarıyla bir araya geldi.
ATAUNİ’de TUBİTAK 1001 Projeleri gündemi
Ziyaret kapsamında, TÜBİTAK 1001 projeleri desteklenen akademisyenler; ...
 
Çevreci projeler ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamında
Kacır, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ile sanayide yeşil dönüşümün başlayacağı ...
Mandal’dan Büyükşehir Bilim Erzurum yatırımına övgü
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilim Erzurum yatırımından ötürü Erzurum Büyükşehir ...
Bilişimde ETÜ - Huawei işbirliği
Dünyaca ünlü teknoloji firması Huawei’nin akademik partnerleri arasında ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri