Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Ekim 2019 Çarşamba - 14:02

‘Su Şehri’nin 2018 Su İstatistiği

M.AKDAĞ- ÖZEL - Tüm tarihi kaynaklar, seyahatnamelerde ‘Su Şehri’ olarak tanımlanan Erzurum’da içme ve kullanma suyunun yüzde 41.35’i kaynak, 58,64’ü ise barajdan sağlanıyor.

‘Su Şehri’nin 2018 Su İstatistiği

Tüm tarihi kaynaklar, seyahatnamelerde ‘Su Şehri’ olarak tanımlanan Erzurum’da içme ve kullanma suyunun yüzde 41.35’i kaynak, 58,64’ü ise barajdan sağlanıyor. Kent merkezindeki ecdat yadigarı çeşmelerin büyük bir bölümü korunurken, Kale ve Dabakhane sularıyla meşhur ilde Büyükşehir Belediyesi tarihi çeşmelerin korunmasında örnek bir hassasiyet sergiledi.

ERZURUM VERİLERİ

İçme ve kullanma suyu şebekesi ve arıtma tesisi ile hizmet verilen belediye sayısı ve nüfusu, 2018 verilerine göre toplam nüfusu 767 bin 848 olan ve 21 belediyesi bulunan Erzurum’da tüm belediyelerin içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verdiği bildirildi. İlde, içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verilen belediye nüfusunun toplam belediye nüfusuna oranın yüzde 100 oldu.

ERZURUM ÜLKE ORTALAMASINI GEÇTİ

Erzurum’da içme ve kullanma suyu arıtma tesisine sahip belediye sayısı 6, arıtma tesisi ile hizmet verilen belediye nüfusunun toplam belediye nüfusuna oranı ise yüzde 60.2 olarak kaydedildi. Erzurum arıtma tesisi ile hizmet verilen nüfusun toplam nüfusa oranı bakımından yüzde 60.1 olan Türkiye ortalamasını geçti.                  

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Nüfusu 4 milyon 833 bin 406 olan ve 192 belediyesi bulunan Doğu Anadolu Bölgesinde arıtma tesisine sahip il sayısı 7,  belediye sayısı 17 olarak kaydedildi. Erzurum’un bölge toplamında içme ve kullanma suyu arıtma tesisi sayısı payı yüzde 35,29 olarak hesaplandı. Bingöl, Hakkari, Malatya, Muş, Tunceli, Ardahan ve Iğdır illerinde arıtma tesisi bulunmadığı bildirildi.               

ARITMA TESİSİ İLLER DAĞILIMI

Doğu Anadolu Bölgesi illerinde içme ve kullanma suyu arıtma tesisine sahip belediye sayısı yüksekliği bakımından Erzurum ilk sırayı aldı. TÜİK verilerinde Ağrı’da 3, Bitlis, Elazığ ve Erzincan illerinde 1, Erzurum’da 6, Kars’ta 2, Van’da ise 3 belediyenin içme ve kullanma suyu arıtma tesisine sahip bulunduğu kaydedildi.

ERZURUM ÇEKİLEN SU MİKTARI

Erzurum’da içme ve kullanma suyunun yüzde 41.35’i kaynak, 58,64’ü ise barajdan sağlandı.

Kaynaklarına göre belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesine çekilen su miktarı, 2018 verilerine göre,  Erzurum’da 2018 yılında şebekelere çekilen su miktarı 96 milyon 691 bin metre küp oldu. Bu suların 39 milyon 988 bin metreküpünü kaynak, 56 milyon 704 bin metreküpü ise barajdan çekildi. Erzurum’da kişi başı çekilen günlük ortalama su miktarı ise 345 litre olarak kaydedildi.   

ERZURUM ABONE SAYISI VE DAĞITILAN SU MİKTARI

Belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılan su miktarı, 2018 verilerine göre Erzurum’da 204 bin 101 abone bulunduğu, 2018 yılı ölçeğinde dağıtılan su miktarının ise 41 milyon 567 bin 49 metreküp olduğu açıklandı. Bölge toplamında Erzurum’un payı abone sayısında yüzde 14,36, dağıtılan su miktarında ise yüzde 14,56 olarak hesaplandı.

ERZURUM ABONE SAYISINDA 3’ÜNCÜ SIRADA

Doğu Anadolu Bölgesinde bir milyon 421 bin 238  içme ve kullanma suyu abonesi bulunduğu, dağıtılan su miktarının ise 285.3 milyon metreküpü bulduğu kaydedildi. Bölge illeri içinde abone sayısının en yüksek olduğu il Malatya olurken Elazığ 2, Erzurum 3’üncü sırayı aldı. Abone sayısı Malatya’da 314 bin 426, Elazığ’da 209 bin 259, Erzurum’da ise 204 bin 101 olarak bildirildi.

ERZURUM DAĞITILAN SU MİKTARINDA 2’İNCİ SIRADA

Erzurum abonelere dağıtılan su miktarı bakımından Bölge illeri içinde ikinci sırayı aldı. 2018 yılı ölçeğinde abonelere sağlanan su miktarı Erzurum’da 41.5 milyon, Elazığ’da 33.6 milyon, Malatya’da 51,9 milyon, Van’da 38.8 milyon, Ağrı’da 21.0 milyon, Bitlis’te 19.8 milyon, Muş’ta 18.7 milyon, Kars’ta 16.4 milyon, Bingöl’de 12.2 milyon, Erzincan’da 12.7 milyon, Hakkari’de 5.1 milyon, Tunceli’de 4.7 milyon, Ardahan’da 4.1 milyon, Iğdır’da 4.2 milyon olarak aktarıldı.

TÜİK VERİLERİ

Belediyeler su kaynaklarından 6,2 milyar metreküp su çekti

Belediyeler tarafından su kaynaklarından içme ve kullanma suyu şebekelerine 6,2 milyar metreküp su çekildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Belediye Su İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre; tüm belediyelere uygulanan 2018 yılı Belediye Su İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre bin 399 belediyenin bin 397'sinde içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verildi. Belediyeler tarafından su kaynaklarından içme ve kullanma suyu şebekelerine 6,2 milyar metreküp su çekildi. Çekilen suyun yüzde 39,9'u barajlardan, yüzde 28,1'i kuyulardan, yüzde 18,4'ü kaynaklardan, yüzde 9'u akarsulardan ve yüzde 4,6'sı göl, gölet veya denizlerden sağlandı.

KAYNAKLARDAN ÇEKİLEN SUYUN YÜZDE 57,7'Sİ ARITILDI

Kaynaklardan çekilen toplam 6,2 milyar metreküp suyun 3,6 milyar metreküp'ü içme ve kullanma suyu arıtma tesislerinde arıtıldı. Arıtılan suyun yüzde 92,1'ine konvansiyonel, yüzde 7,8'ine gelişmiş, yüzde 0,1'ine ise fiziksel arıtma uygulandı.

Belediye nüfusunun yüzde 98,6'sına içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verildi

İçme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verilen belediye nüfusunun toplam belediye nüfusuna oranı yüzde 98,6 ve içme ve kullanma suyu arıtma tesisleri ile hizmet verilen belediye nüfusunun toplam belediye nüfusuna oranı ise yüzde 60,1 olarak hesaplandı.

KİŞİ BAŞI ÇEKİLEN GÜNLÜK ORTALAMA SU MİKTARI 224 LİTRE OLARAK HESAPLANDI

Belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesine çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarı 224 litre olarak hesaplandı. Üç büyük şehirde ise çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarının İstanbul için 189 litre, Ankara için 239 litre ve İzmir için 208 litre olduğu tespit edildi.

 
Erzurum'dan Bilecik’e gönül köprüsü
 
Orhan başarılı izcileri ödüllendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'dan Bilecik’e gönül köprüsü
Erzurum’dan Bilecik’in Bayırköy Beldesine gezmeye gelen aileleri, Belde ...
Tarihi, tarihten öğrendiler
“Anadolu’nun Kapısı, Türkiye’nin Tapusu Ahlat” projesi kapsamında köylerde ...
Erzurum’da “İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele” sergisi
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışının ...
 
Tarihi Medrese’de klima garabeti !
Aylardır süren restorasyon çalışmaları sonucunda, ziyarete açılan Çifte ...
Tarihi kale Definecilerin saldırısına uğradı
Erzurum’da 1790 yılından günümüze kadar ulaşan Surp Minas Kilisesi'nin ...
Özel tiyatrolara rekor destek
Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel tiyatrolara bugüne kadar bir sanat sezonu ...
 
Çakmak: Aşıklık Geleneğii kültürel değerimiz
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bülent Çakmak, düzenlenen ...
ATAUNİ sanatçı İbrahimhakkıoğlu’nu ağırladı
Erzurumlu âlim İbrahim Hakkı Hazretlerinin altıncı kuşak torunu Fehim ...
Erzurum Kültür camiasında ‘Aşıklar’ gündemi
UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun kuruluşunun 70’inci yılı ve Âşıklık ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri