Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Yazgan'a son veda
Yazgan'a son veda
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
Yiğidolardan Turistik Doğu Ekspresi beklentisi
Yiğidolardan Turistik Doğu Ekspresi beklentisi
HABERLER>EKONOMİ
4 Mayıs 2021 Salı - 00:33

TİM: Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyonluk ihracat

DOSİAD - ÖZEL - Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Nisan ayı ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da bu yılın Nisan ayında 2 milyon 813 bin dolar; yılın Ocak – Nisan ayları kapsamında ise 11 milyon 658 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.

TİM: Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyonluk ihracat

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Nisan ayı ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da bu yılın Nisan ayında 2 milyon 813 bin dolar; yılın Ocak – Nisan ayları kapsamında ise 11 milyon 658 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.

ERZURUM 4 AYLIK SÜREÇ

Erzurum’da bu yılın 4 ayı düzeyinde en yüksek değerde ihracatın yapıldığı dönem 4.2 milyon dolarla Mart ayı oldu. Verilere göre ilden, ocak ayında 2 milyon 585 bin dolar, şubat ayında 2 milyon 53 bin dolar, mart ayında 4 milyon 206 bin dolar, nisanda 2 milyon 813 bin dolarlık ihracat yapıldı.

NİSAN AYI VERİLERİ VE ERZURUM

TİM verilerinde; Nisan 2021 döneminde Erzurum’dan 2 milyon 813 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 6 milyon 71 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 15 milyon 891 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 111 milyon 962 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

OCAK – NİSAN DÖNEMİ VE ERZURUM

Bu yılın Ocak – Nisan aylarını kapsayan 4 aylık bölümünde Erzurum’dan 11 milyon 658 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 20 milyon 728 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 62 milyon 131 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 342 milyon 310 milyon değerinde ihracat yapıldı.

ERZURUM’UN NİSAN AYI PAYI

DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, yılın Nisan döneminde Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 46,33, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 17,70, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 2,51 olarak hesaplandı.

ERZURUM’UN 4 AYLIK PAYI

DOSİAD analizleri bazında, bu yılın Ocak – Nisan aylarını içeren 3 aylık kesitte Erzurum’dan yapılan ihracat değeri, KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 56,24, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 18,76, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 3,40’lık pay oluşturdu.

İHRACAT AİLESİ 218 ÜLKEDE TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Nisan ayında Türkiye'nin ihracatı, pandemiye rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 109'luk  artışla, 18 milyar 766 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek nisan ayı ihracatı oldu. Nisan ayı ihracatı; Mart 2021'den sonra tüm zamanların en çok ihracat yapılan ikinci ay olarak tarihe geçti. İhracat ailesi, ocak-nisan döneminde ise 2020 yılındaki aynı döneme göre yüzde yüzde 33,1'lik artışla 68 milyar 752 milyon dolarlık ihracata imza attı. Türk ihracatçısı, nisan ayı ile beraber son beş ayı üst üste rekorla kapatma başarısı gösterdi. Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre 25 sektör ihracatını artırdı. 9 sektör ise tarihlerinin en yüksek aylık ihracat rekorunu kırdı. Geçtiğimiz ay 2 milyar 466 milyon dolarla otomotiv sektörü liderliğini korudu. Nisan'da Türk bayrağını 218 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başaran Türk ihracatçısı, 182 ülkeye ihracatını artırdı. Nisan ayında 15 il; tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirirken, 74 il ise ihracatını artırarak önemli bir başarıya imza attı. Nisan ayında; ihracat ailesine 2 bin 444 yeni firmanın katılmasıyla da yeni ihracata başlayan firma sayısında da tüm zamanların aylık rekoru kırıldı.

TİM Başkanı İsmail Gülle, "Bu yıla ihracatla damga vurmanın; 2021'i ihracat yılı yapmanın zamanı geldi. İhracatçılarımız; millî menfaatlerin tamamına hizmet eden bir inançla çalışmakta ve üzerine düşen tüm vazifeleri hakkıyla yerine getirmektedir. Türk ihracatçısı olağanüstü bir performans gösteriyor. Yıl başından beri toplam ihracatımız 68 milyar doları, son 6 ayda ise 102 milyar doları aştı. Bugün ise, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek nisan ayı ihracatını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Böylece ardı ardına son beş ayda ihracat rekoru kırmış olduk. Rakamlar gösteriyor ki, inşallah yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara hep birlikte, yakın zamanda ulaşacağız. Pandemi dönemininde Türk ihracatçısının elde ettiği başarılar iktisat tarihine altın harflerle yazılacak" dedi.

61 İhracatçı Birliği, 27 sektörü ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM),  ihracat ve 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefine ulaşmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Türk bayrağını dünyanın dört bir yanında dalgalandırma başarısı göstererek, bu yıla da rekorlarla başlayan Türk ihracatçısı, pandemi sebebiyle küresel ticarette yaşanan talep daralmasına ve dünya ekonomilerindeki küçülmeye rağmen her ay ihracat rekorlarını yeniliyor. Türk ihracat ailesi, her ay olduğu gibi nisan ayında da tarihi bir başarıya imza attı. İhracat ailesi, geçtiğimiz ay 18 milyar 766 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek nisan ayı ve Mart 2021 sonrası en yüksek ikinci aylık ihracatını yaptı. Birbiri ardına kırılan aylık ihracat rekorları, yeni normalin ilk yılı olan 2021'de 184 milyar dolar olan ihracat hedefinin de geçileceğini ve adım adım 200 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru gidildiğini göstergesi oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla nisan ayı geçici dış ticaret verilerini, Ankara'da düzenlediği toplantıyla açıkladı. Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre nisan ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 109 artışla, 18 milyar 766 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihin en yüksek nisan ayı ihracatı oldu.

“TARİHİ GERÇEKLERİ OLDU BİTTİYE GETİRMEK, KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR”

Nisan ayı ihracat rakamlarına değinmeden önce, Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin yaptığı açıklamayı eleştirerek konuşmasına başlayan TİM Başkanı İsmail Gülle “Senelerdir birtakım radikal baskı unsurlarının talepleri üzerine; sözde 'Büyük felaket' olarak nitelendirdikleri 1915 olaylarına 'soykırım' yaftası yapıştırmak; sadece ve sadece lobilere boyun eğmektir. Tarihi gerçekleri, resmi belgelerde ortaya konan gerçekleri değiştirmek, tek cümleyle oldu bittiye getirmek, kimsenin haddine değildir. Çok iyi bilinmelidir ki; gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır. Bizler,  ticaret diplomasisinin sahadaki neferleri olarak, ABD ile ilişkilerimizin bir radikal baskı grubunun tarihi çarpıtan ihtiraslarına feda edilmemesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

 “SON 6 AYDA İHRACATIMIZ 102 MİLYAR DOLARI DA GEÇTİ”

Nisan ayı ve son dönemdeki ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle “Yıl başından beri toplam ihracatımız 68 milyar doları, son 6 ayda ise 102 milyar doları aşarak 102 milyar 686 milyon dolara ulaştı. Bugün ise, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek nisan ayı ihracatını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Böylece, ardı ardına son beş ayda ihracat rekoru kırmış olduk. İhracat ailemiz her zaman daha ileriyi, daha yükseği hedefliyor. Nisan ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 109'luk artışla, 18 milyar 766 milyon dolar oldu. Bu rakam, tarihimizin en yüksek nisan ayı ihracat rakamına eriştiğimizi gösteriyor. Aynı zamanda bu ay, Mart 2021'den sonra Cumhuriyet tarihinde en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ikinci ay oldu” ifadelerini kullandı.

“YILLIK 184 MİLYAR DOLAR HEDEFİNDEN ÇOK DAHA YÜKSEKLERE ULAŞACAĞIZ”

Türk ihracatçısının millî menfaatlerin tamamına hizmet eden bir inançla çalıştığına ve üzerine düşen tüm vazifeleri hakkıyla yerine getirdiğini dile getiren Gülle “Geçtiğimiz yıl bahar ayları, pandeminin ilk şokunu göğüslediğimiz aylar oldu. Tüm dünyada ticaretin neredeyse durduğunu gördük. Baz etkisini ortadan kaldırmak adına, aylık ihracatımızın 2019'un nisan ayına göre değişimine baktığımızda, yüzde 22,3'lük bir artış görüyoruz.  2021'in ilk dört ayında ise ihracatımız, yüzde 33,1'lik artışla 68 milyar 752 milyon dolar oldu. Rakamlar gösteriyor ki, inşallah yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara hep birlikte, yakın zamanda ulaşacağız. Tüm bu başarıların arkasında, büyük bir emek yatıyor. Bugün hâlâ pek çok ihraç pazarımız tam anlamıyla açılmamış olmasına rağmen nisan rekoru; 100 bin ihracatçımızın her birinin, tarihe miras bırakacağı önemli bir eser” diye konuştu.

“TÜRK İHRACATÇISININ BAŞARILARI TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILACAK”

Bu yıla ihracatla damga vurmanın; 2021'i ihracat yılı yapmanın zamanı geldiğini belirten Gülle, şunları söyledi: İnanıyorum ki; pandemi dönemininde Türk ihracatçısının elde ettiği başarılar iktisat tarihine altın harflerle yazılacak. Bu büyük başarılar, daha çok çalışmak ve ihracatçımız için yeni projeler gerçekleştirmek adına bizleri de oldukça heyecanlandırıyor. Geçtiğimiz yıl nisan ve mayıs ayları, küresel ticaretin ve ihracatımızın en zorlu aylarıydı. Bu anlamda, nisan ayı bizim için ayrı bir önem arz ediyor. Geçtiğimiz yıl nisan ayında, ihracat rakamlarımızı kamuoyu ile paylaştığımızda “Gün umutsuzluk günü değil, yarınlardaki fırsatlara hazırlanma günüdür” demiştik. Hamd olsun ihracat ailesi, büyük bir özveriyle çalıştı; Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, bizler gerekli tüm hazırlıkları yaptık. Hükümetimiz de sürecin her adımında bizleri destekledi.

 “Hizmet ihracatında önemli başarılara imza atacağız”

Türkiye'nin koronavirüs ile mücadelesini büyük bir gayretle sürdürdüğünün altını çizen Gülle “Geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ek tedbirlerle beraber, 2021 sezonunda inşallah turizm öncülüğünde hizmet ihracatımızda da önemli başarılar elde edeceğiz. Hizmet ihracatçılarımız, güvenli turizm sertifikalarıyla, misafirlerini ağırlamaya hazır. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza ihracat ailesi adına şükranlarımı sunuyor, kahraman sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 “OTOMOTİV LİDER, HALI İHRACATINDA ARTIŞ YÜZDE 305”

Nisan ayında sektörlerin performansına değinen Gülle, şöyle devam etti: Önceki yılın aynı ayına göre 25 sektörümüzün ihracatını artırdığını görüyoruz. Toplam 9 sektörümüz ise, tarihlerinin en yüksek aylık ihracat performansına imza attı. Bu sektörler; Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Elektrik – Elektronik, Tekstil ve Hammaddeleri, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, İklimlendirme Sanayii, Madencilik Ürünleri, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Halı ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller...

Nisan ayında; 2 milyar 466 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Otomotiv sektörümüz liderliğini korurken; 2 milyar 162 milyon dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörümüz ikinci, 1 milyar 658 milyon dolara ulaşan Çelik sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu ay en güçlü artış performansına imza atan sektörler;  yüzde 313 artışla 2 milyar 466 milyon dolara ulaşan Otomotiv;  yüzde 305 artışla 306 milyon dolara ulaşan Halı;  yüzde 280 artışla 110 milyon dolara ulaşan Gemi ve Yat sektörleri oldu.

İhracata yeni katılan firma sayısında da rekor

Nisan ayının ihracat ailesine en fazla yeni katılımın ay olduğuna dikkat çeken Gülle “İhracat ailesine yeni katılımda da bu ay yeni bir rekor kırdık. Tam 2 bin 444 firmamız, geçtiğimiz ay ilk kez ihracat yaptı. İhracata yeni başlayan bu firmalarımız, nisan ayında 136 milyon 896 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Genel tabloya bakıldığında ise, nisan ayı içerisinde toplam 44 bin 484 firmamız ihracat gerçekleştirdi. Böylelikle, yılın ilk dört ayında, ilk kez ihracat gerçekleştiren firma sayımız 5 bin 461 oldu” dedi.

182 ÜLKEYE İHRACAT ARTTI; İSPANYA'YA OTOMOTİV İHRACATI DİKKAT ÇEKTİ

Nisan ayında ülkelere göre sektörel bazda en dikkat çekici artışların; yüzde 1059 ile İspanya'ya Otomotiv sektöründe, yüzde 310 ile Birleşik Krallık'a Hazırgiyim sektöründe ve yüzde 257 ile ABD'ye Halı sektöründe gerçekleştiğine vurgu yapan Gülle “İhracatçılarımız bu ay, ülkemizin bayrağını 218 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. 182 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. Nisan'da en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 3 ülke;  1 milyar 654 milyon dolarla Almanya,  1 milyar 182 milyon dolarla ABD  ve 1 milyar 33 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatımızı nisan ayında tutar bazında en çok artırdığımız ülkeler ise; 793 milyon dolarlık artışla Almanya, 673 milyon dolarlık artışla Birleşik Krallık ve 577 milyon dolarlık artışla ABD oldu. Nisan ayında, ülke gruplarına göre ihracata baktığımızda ise, en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği'ne (AB-27) ihracatımızın yüzde 127 artışla, 7 milyar 674 milyon dolarlık bir hacme ulaşarak, ihracatımızdan yüzde 40,9 pay aldığını görüyoruz. AB ha-ricindeki diğer Avrupa ülkelerini de topladığımızda, Avrupa kıtasının, ihracatımızdaki payı, yüzde 54 oldu. Diğer ülke gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,37 milyar dolar; Afrika kıtasının tamamına 1,75 milyar dolar; Uzak Doğu ülkelerine 1,57 milyar dolar;  Kuzey Amerika'ya ise 1,34 milyar dolarlık; ihracat gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

SAKARYA'DAN YÜZDE 1179'LUK İHRACAT ARTIŞI

Nisan ayında 74 ilin ihracatını artırdığını aktaran Gülle, şunları kaydetti: Tam 15 ilimiz; tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını, nisanda gerçekleştirdi. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilimiz sırasıyla; 7 milyar 239 milyon dolarla İstanbul, (%98 artış), 1 milyar 360 milyon dolarla Bursa, (%212 artış), 1 milyar 321 milyon dolarla Kocaeli, (%190 artış) oldu. En dikkat çekici artışlar ise;  yüzde 1179 artışla 461 milyon dolara ulaşan Sakarya,  yüzde 212 artışla 1,36 milyar dolar ihracat yapan Bursa, yüzde 190 artışla 1,32 milyar dolarlık ihracata imza atan Kocaeli'de oldu.

Miktar bazındaki ihracat artışı dikkat çekti

Miktar bazında ihracat; geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,6 artarak, 15,63 milyon tona ulaştı. İlk dört ayda ise  yüzde 14,2 artışla, toplam 55,12 milyon tonluk ihracat gerçekleşti.

176 ÜLKEYE TL İLE İHRACAT

Nisan ayında, Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 176 ülkeye toplam 5,63 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. 7 bin 628 firma ihracat işlemlerinde Türk Lirasını tercih etti. TİM, ikili ticarette yerli para birimlerinin kullanılmasını desteklemeye devam edecek. Son dönemde Euro/Dolar paritesindeki artış, ihracata pozitif yansıdı. Nisan ayında paritedeki artışın pozitif etkisi 743 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıl başından bu yana paritede artış ihracatımıza 2 milyar 537 milyon dolar olarak yansıdı. Euro/Dolar paritesindeki pozitif görünümün, önümüzdeki aylarda da devam etmesi öngörülüyor.

“LOJİSTİKTEKİ KÜRESEL SORUNA PORTALIMIZ İLE ULUSAL ÇÖZÜM GETİRECEĞİZ”

Çok yakında, Türkiye Lojistik Portalı'nı faaliyete geçirerek, lojistikte yaşanan bu küresel soruna, ulusal bir çözüm sunacaklarını kaydeden Gülle, şunları söyledi: Her alanda olduğu gibi ticaretin de küreselleşmesi, bir noktada yaşanan gelişmenin tüm dünyayı etkilemesi anlamına geliyor. Geçtiğimiz ay Süveyş Kanalı'nda yaşanan kriz, bu durumun güzel bir örneği. Kriz anında, bölgeye ürün sevkiyatı gerçekleştiren ihracatçılarımızla gerek AloTİM hattımız aracılığıyla, gerekse teknik personelimizle anbean iletişim içerisinde olarak kendilerine ge-rekli bilgilendirmelerde bulunduk. Ayrıca yine geçtiğimiz ay içerisinde gerçekleştirdiğimiz online INCOTERMS semineriyle, olası krizlerin önüne geçmek adına, ihracatçılarımıza teslim şekilleri hususunda yol gösterici bir  toplantı gerçekleştirdik. Bu dönemde öne çıkan bir diğer önemli konu ise; tüm dünyada son dönemde yaşanan lojistik maliyet artışları ve konteyner sorunu. Bu hususta, Türkiye Lojistik Portalı projemizde sona yaklaşmış durumdayız. Portalımızı ihracat ailemizin yorum ve görüşleri üzerinden şekillendiriyoruz. Bu kapsamda, türkiyelojistikportali.com 'da; hazırladığımız anket hala erişime açık ve değerli katılımlarınızı bekliyor. Tüm ihracatçılarımızı, platformun geliştirilmesine katkı sağlamaya davet ediyorum.

TÜM YILLARIN İKİNCİ EN YÜKSEK AYLIK İHRACATI: 18,8 MİLYAR DOLAR

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin ihracatında 2021 yılının ilk çeyreğinde daha da ivmelenerek milli gelir büyümesinin en güçlü bileşeni haline geldiğini belirterek, ”Nisan ayında da ihracattaki güçlü performansımız devam etmiş ihracatımız yüzde 109 artışla 18,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir“ dedi.

Ticaret Bakanı Muş, Bakanlık binasında düzenlenen “Nisan ayı Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması”na katıldı. Toplantıya, Bakan Muş’un yanı sıra Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de katıldı. Muş, burada yaptığı konuşmasında Dünya Ticaret Örgütü’nün Mart ayında yayımladığı raporunu hatırlatarak, küresel ticaret büyüme tahminini 2020 Ekim ayı raporuna göre 0,8 puan yukarı yönlü revize ederek yüzde 8 olarak ilan ettiğini belirtti.

“Nisan ayında da ihracattaki güçlü performansımız devam etmiş ihracatımız yüzde 109 artışla 18,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir”

Muş, Türkiye’nin ihracatının 2021 yılının ilk çeyreğinde daha da ivmelenerek milli gelir büyümesinin en güçlü bileşeni haline geldiğini belirterek şunları söyledi:

“2021 yılının ilk çeyreğinde ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 17,2 oranında artarak 50 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 9,6 oranında artış ile 61 milyar dolar olmuştu.

Nisan ayında da ihracattaki güçlü performansımız devam etmiş ihracatımız yüzde 109 artışla 18,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu değer ile tüm zamanların en yüksek Nisan ayı ihracat rakamını ve ayrıca tüm yılların ikinci en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdik.”

Pandemi öncesi 2019 yılı ile karşılaştırıldığında ihracatın Nisan ayında yüzde 22,3 oranında arttığının görüldüğünü belirten Bakan Muş, “Bugün itibariyle ihracatımızın pandemi öncesi seviyelerin de üzerinde tutunduğunu söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

“İthalatımız Nisan ayında, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 61,4 artarak 21,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir”

Nisan ayı ithalatının 2020 yılı Nisan ayına göre yüzde 61,4 artarak 21,9 milyar dolarak olarak gerçekleştiğini dile getiren Bakan Muş, “Aylık ithalatımız pandemi öncesi dönemle karşılaştırıldığında, 2019 yılı Nisan ayına göre ithalatımızın yüzde 21,1 oranında artış gösterdiği görülmektedir. Böylece, Nisan ayı dış ticaret açığımız, 2020 Nisan ayına göre yüzde 31,9 azalarak 4,6 milyar dolardan 3,1 milyar dolara gerilemiştir. Bir diğer ifadeyle 2021 yılı Nisan ayında dış ticaret açığımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 1,5 milyar dolar azalmıştır” diye konuştu.

“İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 66,2’DEN YÜZDE 85,7’YE YÜKSELMİŞTİR”

Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama verilerini açıklayan Muş, şunları kaydetti:

“İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre 19,5 puan artışla yüzde 66,2’den yüzde 85,7’ye yükselmiştir. Enerji ithalatı hariç tutulduğunda ise ihracatın ithalatı karşılama oranı 25,8 puan artış ile yüzde 97,7 olarak gerçekleşmiştir.”

Ayrıca Muş, şu verilere de yer verdi:“İthalat Ocak-Nisan döneminde, yüzde 19,8 artarak 82,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.Ocak-Nisan dönemi dış ticaret açığımız, yüzde 19,5 azalarak 17,6 milyar dolardan 14,2 milyar dolara gerilemiştir. Bir başka ifadeyle, 2021 yılı Ocak-Nisan döneminde dış ticaret açığımız, önceki yılın aynı dönemine göre 3,4 milyar dolar azalmıştır.

İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Nisan döneminde 8,3 puan artışla yüzde 82,9 olmuştur. Enerji ithalatı hariç tutulduğunda ise ihracatın ithalatı karşılama oranı 7,7 puan artış ile yüzde 93,8 olarak gerçekleşmiştir.”

“ESNAFIMIZIN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPACAĞIZ”

Bakan Muş, yatırımcının, ihracatçının, esnafın işini kolaylaştırmanın her şeyden önce Bakan olarak asli görevi olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımızın, esnafımızın, sanatkârlarımızın, kooperatiflerimizin, üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın sorunlarını çözmek için üzerimize düşen ne varsa yapacağız” değerlendirmesini yaptı.

“Artık yıllık ihracatımızı 200 milyar dolar seviyesinin üzerine taşımayı konuşma zamanıdır”

2021 yıl sonuna ilişkin Orta Vadeli Program hedefi 184 milyar dolar ihracat düzeyini aşmaya bir adım daha yaklaştıklarını belirten Bakan Muş, “Halihazırda yıllıklandırılmış ihracatımız ile bu hedefi zaten aşmış bulunuyoruz. Artık yıllık ihracatımızı 200 milyar dolar seviyesinin üzerine taşımayı konuşma zamanıdır” şeklinde konuştu.

 

 
Erzurum mart ayı çek verileri yayımlandı
 
Erzurum Nisan ayı TÜFE’si açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum mart ayı çek verileri yayımlandı
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’da Mart ayında 511 milyon 808 bin TL tutarında ...
ETSO dua aldı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Ramazan ayında ihtiyaçlı ailelere ...
Erzurum dış ticaretinde yüzde 118’lik artış
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’da 3 aylık süreçte 6,4 milyon dolar değerinde ...
 
Erzurum ekonomik dengede 2’inci sırada
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum dönemde, il gelirinde Van’ın ardından 2’inci, ...
Erzurum’da 3 ayda 3 bin 451 araç devredildi
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’da 2 bin 96 otomobil, 71 minibüs, 22 otobüs, 824 ...
Erzurum’un 3 aylık konut satış payı açıklandı
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - Erzurum bu yılın ilk üç ayında konut satış performansı ...
 
Erzurum şirket sermayesinde 5’inci sırada
DOSİAD - özel - Erzurum’da bu yılın Mart ayında kurulan 26 şirket sermayesinin ...
Erzurum’da 3 ayda 83 şirket kuruldu
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın ilk üç ayında kurulan şirket ...
KUDAKA’dan yün elyaf projesine destek
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri