Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Tekin’den Çat istişaresi
Tekin’den Çat istişaresi
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
23 Şubat 2021 Salı - 14:08

TÜBİTAK'tan ETÜ’ye bir destek daha

ARDEB (1002) Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında Erzurum Teknik Üniversitesi öğretim üyelerince hayata geçirilen proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK tan ETÜ’ye bir destek daha

ARDEB (1002) Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında Erzurum Teknik Üniversitesi öğretim üyelerince hayata geçirilen proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Yürütücülüğünü Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk Karataş’ın yaptığı, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Özdemir Tozlu (ETÜ) ve Dr. Öğr. Üyesi Betül Gündoğdu’nun (Atatürk Üniversitesi) araştırmacı olarak yer aldığı "miR-1825'in Baş ve Boyun Kanserinde In Vivo Tümörigenez Potansiyelinin Nude Fare Modellerinde İncelenmesi" isimli proje TÜBİTAK 1002 kapsamında destek almaya hak kazandı.

Baş ve Boyun Kanserlerinde miR-1825’in Rolü Canlı Model Sistemlerde Araştırılacak

Baş ve boyun kanserlerinin, agresif bir kanser türü olduğunu ve ölüm riski yüksek olan kanser grubuna dahil edildiğini aktaran proje yürütücüsü Doç. Dr. Ömer Faruk Karataş, son yıllarda birçok tedavi yöntemi geliştirilmesine rağmen, bu kanser türüne yakalanmış hastaların 5 yıllık sağ kalım oranlarında anlamlı bir artış gözlemlenmediğini ancak geliştirilen proje sayesinde fare modelleri kullanılarak miR-1825’in tümör oluşumu üzerindeki etkilerin ilk defa bu çalışmada inceleneceğini aktardı.

Proje kapsamında geliştirilen model ile fare kanser modellerinin kanser oluşum ve gelişim süreçlerinin moleküler açıdan daha iyi anlaşılması ve yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilebilmesi için yaygın olarak kullanıldığını belirten Karataş: “Bu doğrultuda, insan kanser hücrelerinin farelerde sırt bölgesinden enjeksiyonu ile oluşturulan kanser modellerinin kullanımı kanser çalışmalarında sıklıkla tercih ediliyor. Bu modeller teknik açıdan insan tümörlerinin ortamını yansıtarak ve hızlı tümör gelişimine imkan sunarak hızlı bir şekilde sonuç alınmasına imkan sağlıyor. Bu yönüyle, subkütan yolla oluşturulan kanser modelleri, tümör oluşum potansiyelinin belirlenmesi ve meydana gelen histolojik ve moleküler değişikliklerin incelenmesi açısından ideal bir model teşkil ediyor” dedi.

Bu proje kapsamında şimdiye kadar yapılan çalışmalardan elde edilen bir kısım ön verilerle ve klinik örneklerle yapılan çalışmalarla desteklendiğini aktaran Doç. Dr. Karataş: “Bu kapsamda miR-1825 ifadesinin larenks tümör doku örneklerinde normal doku örneklerine göre artış gösterdiği ortaya konuldu” diyerek sözlerini tamamladı.

Rektör Çakmak: “Araştırma Odaklı Üniversite Olma Hedefiyle Çalışmalarımızı Yürütüyoruz”

Üniversite olarak pek çok alanda önemli bilimsel çalışmalara imza attıklarını ifade eden Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Bülent Çakmak: "TÜBİTAK ARDEB tarafından yapılan değerlendirmede destek almaya hak kazanan proje ekimizi yürekten kutluyorum. Üniversite olarak, evrensel düzeyde nitelikli bilimsel bilgi üreten, Ar-Ge faaliyetleri yapan, teknoloji üreten, patente dönüştüren ve ürettiği bilimi toplumun yararına sunan araştırma odaklı üniversite olma hedefiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda Ar-Ge yeteneği yüksek öğretim üyelerimizin sayısını artırıcı teşvikler ve öğretim üyelerimizi destekleyici politikalar geliştirerek kendilerine çok daha fazla imkan sağlamaya çalışıyoruz. Çalışmalarıyla üniversitemizi ve ülkemizi bilimsel olarak daha da ileriye taşıyan tüm bilim insanlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Kaynak: haber metni ETÜ kurumsal web sitesinden alınmıştır

 
Atatürk Üniversitesinde DAG gündemi
 
540 gündür nöbetteler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atatürk Üniversitesinde DAG gündemi
Bir takım ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Ankara’ya giden Atatürk ...
YÖK anketi sonuçlandı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçtiğimiz hafta küresel salgın sürecinde ...
Ocak ayı ekonomi en’leri açıklandı
Ekonomi dünyasında gözler ay boyunca doların üzerindeyken; altın ve ihracattaki ...
 
Din istismarına karşı bilinçli mücadele
Başkan Erbaş, “FETÖ terör örgütünün ihanet teşebbüsünün ardından biliyorsunuz ...
Schick İbrahim Hakkı’nın Kıyafetnamesini paylaştı
Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma ...
ABB’den “Güçlü Türkiye” vurgusu
Anadolu Basın Birliği (ABB) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Musa Çakır, Milli ...
 
2022 yılında ilk ışığı alacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Tanıtım Programı'nda ...
DAG Vizyon Projeler arasında
Erdoğan: “Erzurum’da, Karakaya Tepeleri üzerinde, 3 bin 170 metre yükseklikte ...
Türk yükseköğretimi yükselen değer
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, Avrupa ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri