Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
6 hastaya umut oldu
6 hastaya umut oldu
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Mayıs 2012 Salı - 07:16

Tarihi gürültüye kurban ediyoruz..!

Erzurum’da tarihi eserler civarında verilen konser, yapılan şenlik ve gösterilerin, gürültü kirliliğine yol açarak tarihi eserlere zarar verdiği açıklandı.

Tarihi gürültüye kurban ediyoruz..!

M.Hanifi AKSAKAL/ERZURUM GAZETESİ
Erzurum’da tarihi eserler civarında verilen konser, yapılan şenlik ve gösterilerin, gürültü kirliliğine yol açarak tarihi eserlere zarar verdiği açıklandı.
OKUYUCU; YETKİLİLER DUYARLI OLMALI
Tarihi yapı olarak nitelendirilen mimarlık-mühendislik eserlerinin, zamana ve iklim koşullarına bağlı olarak malzeme kayıp-aşınmaları, yer yer zeminde oluşan problemlerden kaynaklanan elverişsiz yüklemeler gibi yapının ayakta durmasını ve geleceğe taşınmasını engelleyebilecek düzeydeki etkilere maruz kaldığını söyleyen Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Dilek Okuyucu, bilinmeyen çok önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Okuyucu, “Günümüz kent yaşamının en hareketli bölgelerinde yer almak durumunda kalan, çok özel ve tarih-kültür mirası olarak değerlendirilen pek çok tarihi yapı hava kirliliği, gürültü kirliliği, kullanım ve zaman zaman onarım-restorasyon hataları ve hatta asit içeriği yüksek kuş dışkıları, vb. nedeniyle çok büyük yapısal zararlar görmektedir. Bu noktada, trafik ve gürültü (ses) kaynaklı etkilere özel bir parantez açılmalı; trafik ve gürültü (ses) kaynaklı titreşimlerin tarihi yapılar üzerindeki etkisi, günümüz sosyal yaşam koşulları da dikkate alınarak titizlikle ele alınmalı ve incelenmelidir” dedi.
SES ŞİDDETİ VE İVME ÖLÇÜMLERİ YAPILMALI
Tarihi yapılar ve tarihi yapıların komşuluğundaki meydan ve bahçelerin sıklıkla sanatsal faaliyetler için kullanıldığına dikkat çeken Okuyucu, bu faaliyetler esnasında oluşan, yüksek şiddetteki ses dalgalarının tarihi yapıya ve özellikle yapı elemanlarını bir arada tutan harç malzemelerine zarar verdiğini anlattı. Okuyucu, “Bu nedenle, bu tür yapıların yüksek şiddetli ses titreşimlerinden zarar görmemesi için gerekli ses şiddeti ve ivme ölçümleri yapılmalı ve önlemler alınmalıdır. Tarihi yığma yapıların, hepsinin ayrı ayrı kendine has harç, yığma malzemesi ve mimari özellikleri bulunmaktadır. Aynı dönemde yapılmış olsalar dahi özellikle malzemelerin dayanım ve diğer mekanik özellikleri bakımından sınıflandırabilmeleri ve genelleme yapılabilmesi inşaat mühendisliği bilim dalı açısından pek mümkün değildir. Bu nedenle, yüksek şiddetteki ses ve trafik titreşimlerine maruz kalan bir tarihi yapı tekil olarak ele alınmalı ve bu etkiler altındaki davranışı inşaat mühendisliği bilimi açısından incelenmelidir” şeklinde konuştu.
DESİBEL AYARLARINDA HER TARİHİ YAPI TEKİL OLARAK ELE ALINMALI
Tarihi yapıların seslerden etkilenmesi hususunda desibel ayarlarının değişken olduğunu anlatan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Dilek Okuyucu, “Genel olarak, bu tür yapılar kaç desibel şiddetindeki sese dayanır? şeklinde bir soru akla gelmektedir. Bunu belirlemek çok kolay değildir. Bahsettiğim gibi, her tarihi yapı tekil olarak ele alınması gerektiğinden bu sorunun cevabı da yapıdan yapıya değişecektir. Bunun için öncelikle, incelenen tarihi yapıya gelen titreşimler, yapıya ulaşan sesin şiddeti ivme büyüklüğü  ölçülmeli, ardından da yapıdaki harç ve varsa sıva – cam gibi malzemelerin dayanımları belirlenmeli; daha ileri bir aşama da ise yapının tümü uygun yöntemlerle bilgisayar ortamında modellenerek bu yüklemelerin yapıda oluşturduğu etkiler topyekün olarak incelenmelidir” dedi.
TRAFİĞİN ETKİSİ GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ
Bölgede ki tarihi yapıların çok büyük bir kısmının, yığma taş tuğla yapılar olduğuna dikkat çeken Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Dilek Okuyucu, “Taşlar arasındaki değişik muhtevalı harçlar ve yer yer kullanılan metal kenetler, yığma yapı elemanlarını bir arada tutan malzemelerdir. Ses, dalgalar halinde yayılarak erişebildiği noktadaki tarihi yapı üzerinde titreşimler oluşturur ve bu titreşimler yapı üzerinde ek yüklemeler olarak ele alınır. Benzer şekilde, tarihi yapı komşuluğunda akan trafikte hareket halindeki araçlar da tarihi yapıya etkiyecek titreşimler ve buna bağlı olarak ek yüklemeler oluşturabilmektedirler. Bu yüklemeler, gevrek yani kırılgan olarak nitelendirilen cam, harç, sıva gibi malzemelerin dayanım sınırlarını aşabilmekte ya da dayanımından düşük değerlerdeki yüklemelerin çok kez tekrarlanması ile hasar görmesine sebep olabilmektedirler” diye konuştu.

 
Efe’den ‘Temmuz Uyarısı’
 
Söğüt üçüncü oldu
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
istanbul mustafa 8 Mayıs 2012 Salı 22:56

ecdad yadigarına saygımız bu kadarsa, adımız haramzade olur, sayın belediye başkanları ne yapıyorlar, daha bu şehiri nelere kurban edecekler görüp seyredeceğiz.

Yorumu oyla      6      4  
8 Mayıs 2012 Salı 13:38

Terkedilen ve konuşma olmayan tarihi evlerin göçtüğünü hatırlatmak isterim. İnsanın terkettiği mekanlar topluma küser.. İşin psikolojisini de düşünün...

Yorumu oyla      6      4  
okan yilmaz 8 Mayıs 2012 Salı 01:44

YA BIRAKIN ALLAHINIZI SEVERSENİZ ERZURUMDA BÖYLE SOSYAL AKTİVİTELER OLMALI SÜREKLİ İNSANLAR EĞLENİYORLAR NE ZARARI OLCAK KOCA YAPILARA O SESİN.COK KOMIK

Yorumu oyla      6      4  
Mökkem dadaş 7 Mayıs 2012 Pazartesi 18:04

Yakutiye belediyesi geçen ramazan yakutiye parkında vur patlasın çal oynasın tarzı şarkıcılarla arzı endam ettiğinde bu mühendis arkadaş neredeydi. Yada sayın korkutu hiç uyardımı ?

Yorumu oyla      6      4  
7 Mayıs 2012 Pazartesi 14:05

yanlış tespit. aksine tarihi eserlerin farkındalığı yaratılıyor.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Toplu Taşıma’ya ‘Az Acele’ yaklaşımı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ...
Gruda, hayranlarıyla buluştu
Usta tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda, ‘Bavul’ adlı iki perdelik ...
‘Bavul’ Erzurum’da sahnelenecek
Sam Bobrick'in yazdığı ve Bora Severcan'ın yönettiği 'Bavul' adlı tiyatro ...
 
Dadaş Film Festivali 14 Mayıs’ta
Erzurum’da her yıl Ekim ayında yapılan ve bu yıl bahara taşınan 7. Uluslar ...
A.Ü tarihe mercek tuttu
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürlüğü ...
AGD’den açık kapı teşekkürü
Anadolu Gençlik Derneği Erzurum Şube Başkanı Yusuf Taşdemir, Yakutiye ...
 
‘Onu anlamayan gönül kalmasın’
.Peygamber(SAV)’in dünyaya teşrifinin 1441. yılı coşkuyla kutlanmaya devam ...
Bilim ve Sanat’a Vefa’lı yaklaşım
Erzurum Vefa Derneği, bilinen amaçlardan öte, çok farklı hedefler için ...
A.Ü'den ‘2012 Arkeoloji Günleri’
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce gerçekleştirilen ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri