ERZURUM - Aziziye Belediyesi’nin hizmete açtığı oyuncak evi ilçedeki çocukların akınına uğruyor. Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırlanan “Baba Benim Oyuncağım var” projesiyle ilçede açılan oyuncak evi çocukların ve ailelerin yüzünü güldürüyor.
SODES projesinin süresinin dolmasının ardından kendi imkanlarıyla projeyi sürdüren belediyenin oyuncak evinden 820 çocuk faydalanıyor.
Binlerce çeşit oyuncağı barındıran oyuncak evinde barkot sistemi uygulanırken, çocuklar oyuncakları evlerine de götürebiliyor.Eylül ayında açılışı yapılan oyuncak evi, ilçe sınırları içerisinde yaşayan asgari ücretin altında gelire sahip veya yeşil kartlı ailelerin çocuklarına hizmet veriyor. Kısa bir süre önce hizmete açılmasına rağmen 820 çocuğun kayıtlı olduğu oyuncak evi, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.
OYUNCAK EVİ İLGİ ODAĞI
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, oyuncak evine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilçede 7’den 70’e her kesime yönelik proje ve hizmet ürettiklerini söyledi. İlçedeki atıl bir binanın restore edilerek, oyuncak evi ve ipek halı dokuma kursuna çevrildiğini hatırlatan Başkan Cengiz, “Ilıca’da bulunan iki katlı atıl bir bina garaj olarak kullanılıyordu. Binayı restore ederek, üst katını ipek halı dokuma kursu açtık ve burada 25 ev hanımı halı dokumacılığını öğrendikleri gibi, İŞ KUR’dan aldıkları maaşla da aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Söz konusu binanın giriş katında ise, SODES kapsamında hazırladığımız “Baba Benim Oyuncağım Var” projesinin kabul edilmesinin ardından oyuncak evini açtık. İnanılmaz bir geri dönüşüm aldık ve çocuklarımızın gösterdiği ilgiden büyük mutluluk duyuyoruz. SODES’in destek süresinin sona ermesinin ardından projemizi devam ettiriyoruz ve şu anda kendi imkanlarımızla oyuncak evi hizmete devam ediyor. Çocuk Gelişim Uzmanı bir personel burada istihdam ediyoruz ve çocuklarımıza güzel bir hizmet sunuyoruz.” dedi.
OYUNCAK DESTEĞİNDE BULUNABİLİRSİNİZ
Oyuncağın sadece çocuğu oyalayan ve eğlendiren bir malzeme değil, aynı zamanda zihinsel ve bedensel gelişimini sağlayan önemli bir araç olduğunun da altını çizen Başkan Cengiz, “Çocuklar, oyuncakla oynarken, problemleri çözmenin yanında, kendi bedenlerini daha iyi tanıyorlar. Yaratıcılıklarını geliştirebiliyor, hatta liderlik yeteneği dahi kazanabiliyorlar. Ve daha da önemlisi açtığımız bu oyuncak evinde çocuklarımıza sorumluluk duygusunu da kazandırmış oluyoruz. Öyle ki oyuncakları evlerine götüren çocuklar, kırmadıkları gibi ambalajını dahi kaybetmeden aynen geri getiriyorlar. Bu da bizim mutluluğumu bir kat daha artırıyor.” şeklinde konuştu.
Başkan Cengiz, ailelere de çağrıda bulunarak, “Evinde oyuncak bulunan hemşehrilerimiz, oyuncak evine hibe ederek, projemize katkıda bulunabilirler.” ifadelerini kullandı.
OYUNCAK EVİNDE NELER YOK Kİ…
Oyuncak evinde görevli Çocuk Gelişim Uzmanı Perihan Yer ise, büyük ilgi gösterilen oyuncak evinin çocukları çok mutlu ettiğini kaydetti. Çocukların oyuncaklarla güzel bir şekilde oynadıklarını kaydeden Yer, “Evlerine götürdükleri oyuncakları kırmadıkları gibi ambalajlarına dahi zarar vermeden geri getiriyorlar. Örneğin, ilk kaydımız olan Taha Dellalbaşı, üç ay içerisinde sistem kayıtlarımıza göre, 17 oyuncak almış ve hepsini kırmadan geri getirmiş. Şu ana kadar oyuncak kaybımız yok. Çocuklarımıza ve ailelerine teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Yer, Oyuncak evinde evcilik, fen ve müzik köşesi, anatomi, uzay bilimi ve trafik setleri, eğitici bloklar, jimnastik malzemeleri, eşleme, bilmece, matematik, dikkat, bil-bul, el becerisi, kutu ve mesafe oyunları, hayat puzzle, yapboz, tunel, arabalı platform, oturma bankları ile çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimlerini sağlayacak oyuncaklar bulunduğunu da sözlerine ekledi.