Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Teknoloji zirvesi
ETÜ’de Teknoloji zirvesi
U17 Türkiye Güreş şampiyonası Erzurum’da başladı
U17 Türkiye Güreş şampiyonası Erzurum’da başladı
Erzurum’un kicks boks başarısı
Erzurum’un kicks boks başarısı
Erzurumspor İstanbul maçını Olcar yönetecek
Erzurumspor İstanbul maçını Olcar yönetecek
Oltu’da AB hareketlilik projesi
Oltu’da AB hareketlilik projesi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Şubat 2025 Pazartesi - 13:29

Türkiye’nin ilk ve tek elektrik müzesi Erzurum’da

Erzurum’da açılan, Türkiye’nin ilk ve tek elektrik müzesi olma özelliğine sahip Özel Aras EDAŞ Müzesi, yeni eserlerle koleksiyonunu zenginleştiriyor.

Türkiye’nin ilk ve tek elektrik müzesi Erzurum’da

Erzurum’da açılan, Türkiye’nin ilk ve tek elektrik müzesi olma özelliğine sahip Özel Aras EDAŞ Müzesi, yeni eserlerle koleksiyonunu zenginleştiriyor. Elektrik dağıtım sektöründeki tarihi yolculuğa ışık tutan müze, Türkiye genelindeki diğer elektrik dağıtım şirketlerinden gelen katkılarla büyümeye devam ediyor.

Son olarak, Osmangazi EDAŞ, müzeye değerli eserler ekleyerek bu önemli kültürel mirası daha da genişletti. Müzeye yapılan bu yeni katkılar, elektrik sektörünün gelişimini ve geçmişteki önemli dönüm noktalarını ziyaretçilere aktarmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Osmangazi EDAŞ’tan müzeye destek

Yapılan eser katkısıyla ilgili konuşan Aras EDAŞ Genel Müdürü Fikret Akbaş: "Elektrik dağıtım sektöründeki önemli şirketlerden biri olan Osmangazi EDAŞ, yaptığı eser katkısıyla müzemizin gelişimine destek oldu. Sunduğu eserlerle, elektrik altyapısının geçmişine dair önemli bir mirasın korunmasına katkı sağlayarak sektördeki tarihi süreçleri yansıtan objeleri müzeye kazandırdı. Bu tür işbirlikleri, müzenin daha da zenginleşmesini ve ziyaretçilerine daha kapsamlı bir deneyim sunmasını sağlıyor. Osmangazi EDAŞ’ın bu desteği, müzenin sektöre dair bilgi ve farkındalığı artırma misyonuna önemli bir katkı sundu. Bunun için desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Akbaş: "Müzemiz, her geçen gün daha fazla eserle büyümeye devam ediyor ve ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Özellikle elektrik dağıtım sektörünün bir araya geldiği bu platformun, tarihsel bir mirası koruma ve geleceğe taşıma noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum." dedi.

Osmanlı Türkçesi ve Fransızca yazılı elektrik sayacı müze koleksiyonunda

"Société Anonyme Turque d'lectricité" yazan elektrik sayacı, Türkiye'de elektrik hizmetlerinin ilk dönemlerine ait önemli bir tarihi eserdir. Bu sayaç, 1925 yılında kurulan ve 3 Ağustos 1925 tarihinde 2462 sayılı Türkiye Cumhuriyeti kararnamesi ile tüzel kişiliği tanınan Société Anonyme Turque de Gaz & d'lectricité Constantinople et d'Enterprises Industrielles (İstanbul Gaz ve Elektrik Türk Anonim Şirketi) tarafından üretilmiştir.

Sayacın üretimi, 1 Kasım 1928 tarihinde kabul edilen 1353 sayılı "Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun" öncesine tarihleniyor. Bu sebeple sayaca ait teknik bilgiler, Osmanlı Türkçesi ve Fransızca olmak üzere iki farklı dilde yazılı. Bu nadir ve tarihi sayaç, Eskişehir ilinde Odunpazarı Merkez ilçede bulunan tarihi Odunpazarı ekmek fırınından Aras EDAŞ müzesine kazandırıldı. Bu sayaç, elektrik altyapısının tarihsel gelişimini yansıtan önemli bir simge olarak, elektriğin Türkiye'deki ilk yıllarına ışık tutuyor.

Her etkinlik müzeye ilgiyi artırıyor

Özel Aras EDAŞ Müzesi, düzenlenen etkinliklerle de büyük ilgi görüyor. Müze, bölgede yapılan kültürel etkinliklerde ziyaretçilerin ilgisini çekiyor ve sektöre dair daha derinlemesine bilgi edinmelerine olanak tanıyor. Özellikle öğrencilere yönelik gerçekleştirilen etkinlikler, genç neslin elektrik tarihi ve geleceği hakkında bilinçlenmesini sağlıyor. Müze, her yaş grubundan katılımcıların ilgisini çekerken, sektöre dair bilinç oluşturmak ve bilgi paylaşımını artırmak adına önemli bir yer haline geliyor.

Özel Aras EDAŞ Müzesi, elektrik altyapısının tarihsel sürecini gözler önüne sererek, sektördeki yenilikçi teknolojileri ve eski dönemlere ait ekipmanları sergileyen benzersiz bir merkez olarak dikkat çekiyor.

Müze "Sanal Tur" Olarak Gezilebiliyor

Elektrik ile ilgili birçok eseri barındıran müze, hafta içi 08:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaretçiler tarafından ücretsiz olarak yerinde gezileceği gibi sanal ortamda da ziyaret edilebiliyor.

Müze, ziyaretçilerine https://my.matterport.com/show/?m=nJ4SvrRXtKX adresinden sanal bir tur yaptırarak, adım adım panoramik bir şekilde gezme fırsatı sunuyor.

 
Erzurumspor İstanbulspor’u ağırlayacak
 
ATAUNİV’de rehber hemşirelik değerlendirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbaş din görevlilerine seslendi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "İnsan yetiştirmek sarraf ...
Erzurum’da turizm istişaresi
Vali Mustafa Çiftçi, kurum ziyaretleri kapsamında Erzurum İl Kültür ve ...
Erbaş: 'Hafızlık en büyük unvan'
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Hafızlık bir insana nasip ...
 
Sekmen:  ‘UNESCO’ya başvurduk’
Sekmen, "Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak, UNESCO Yaratıcı Şehirler ...
Tarihi Gümrük Hanı’nda inceleme
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum’un önemli tarihî yapılarından biri ...
Oktay: 'Türk jeopolitiği bir gerçektir'
İstanbul'da bir otelde yapılan Türk Devletleri Parlamentoları Dışişleri ...
 
ATAUNİV’de ‘Değişik İşler-2’
Atatürk Üniversitesi Rektörlük Sergi Salonu, insanın doğayla olan bağını ...
Baksı Müzesi kültürel mirası geleceğe taşıyor
Bayburt’un en değerli kültürel miraslarından biri olan coğrafi işaret ...
Ahşabı sanat eserine dönüştürüyor
Tortum ilçesine bağlı Alapınar Mahallesi'nde yaşayan Aşur Taş, ahşap oyma ...
 
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
İslam'ın Işığında İnsan Olmak Üzerine
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Riyakarlık (2) Ruhlar pazarı ve sahtekarlık
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri