SEMA PINAR SAYAN
ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölge Toplantısı”nda Türkiye’nin sigara ile mücadelesini anlatarak, “Tütün sektörü, vergiler artırıldığında sigara kaçakçılığının arttığını iddia ediyor. Bu meselenin abartılması da sigara fiyatlarının artırılmasını önlemek açısından sektörün bir stratejisidir” dedi.
TÜTÜN KONTROLÜNDE İYİ UYGULAMALAR
Sağlık Bakanı Akdağ, ev sahipliği yaptığı “Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölge Toplantısı”nda, Türkiye’nin tütün kontrolündeki iyi uygulamaları ve deneyimlerini paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi’ne üye 53 ülkenin katılımıyla gerçekleşen toplantının amacı ise, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin gözden geçirilmesi ve Türkiye deneyiminin üye 53 ülke ile paylaşılması olarak belirtildi. Toplantıya; Başta Sağlık Bakanı Akdağ olmak üzere, DSÖ Avrupa Bölgesi’nde yer alan ülkelerin odak noktaları ile DSÖ Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) Sekretaryası’ndan Program Yöneticisi, Avrupa Birliği Komisyonu Temsilcileri ve DSÖ İş Birliği Merkezlerinden uzmanlar katıldı.
AKDAĞ’IN SUNUMU
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Bakan Akdağ, tütünle mücadelede Türkiye’nin çok büyük bir mesafe aldığını ifade ederek, “Sigarayla mücadelenin başarılabilir bir hedef olduğunu gördük. Önemli olan karar verme noktasında kişileri desteklemektir. Onların arkasında durmaktır. Sigarayla mücadele etmek çok da kolay olmadı. Başta bazı sigara firmaları engelleme çabalarına girdiler. Bunu bazen dolaylı bazense doğrudan doğruya yaptılar” şeklinde konuştu.
Sigara firmalarının uzun yıllar sigaradan büyük kazanç sağladıklarını dile getiren Akdağ, “Elbette bu kazancın yok olmasını istemeyecekler. Dolayısıyla onların bu çabası normal. Bundan 50 sene önce hekimlerin sağlık çalışanların eline sigara tutuşturarak reklam yapanlar elinden geleni yapacaktır. Önemli olan burada bütün mesele politika yapıcılarının, hükümetlerin desteğini almaktır. Hükümetin desteğini almaksa sivil toplumun ve halkın desteğini almak son derece önemlidir” diye konuştu.
Türkiye’nin bu konuda çok başarılı olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesinin de çok başarılı medya kampanyaları olduğunu söyleyen Akdağ, yerinde ve başarılı medya kampanyalarının olduğunu belirtti.
“TÜRK GİBİ SİGARA İÇMEK DEYİMİ, TÜRK GİBİ SİGARAYLA MÜCADELE ETMEK DEYİMİNE DÖNÜŞTÜ”
“Türk gibi sigara içmek deyimi, Türk gibi sigarayla mücadele etmek deyimine dönüştü” diyen Bakan Akdağ, “Toplumun yüzde 90’ı sigara içenler dahi bu mücadelenin arkasında durdu. Türkiye en çok sigara içilen ülkelerden bir tanesiydi. Kültürümüzün bir parçasıydı. Bayramlarda misafirlere sigara ikram etmek adeta ev sahipliğinin bir kuralı haline gelmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu meselenin arkasında durması, daha doğrusu sigara ve tütünle mücadelenin adeta bir numaralı aktörü haline gelmesi bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Türkiye bugün DSÖ Mpower stratejisi açısından bir ilki başarmış ülkedir. Mpower stratejisinin bütün ilkeleri bugün Türkiye’de etkin olarak uygulanmaktadır. Bu kararlılığımızı da devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
Avustralya’nın sigara ile mücadelede önemli bir adım attığını vurgulayan Akdağ, “Düz paket uygulamasına geçilmiş olmasından dolayı Avustralya’yı kutluyorum. Sigara mücadelesinde yepyeni bir dönemeçtir” dedi.
“Vergiler artırıldığında tütün sektörü sigara kaçakçılığının arttığını iddia ediyor” ifadesini kullanan Akdağ, “Bu, gerçekle de pek fazla uyuşmuyor. Bazı ülkelerde bu olabilir ancak bu risk hiçbir zaman tütün sektörünün iddia ettiği kadar değil. Yeni bir araştırma yapıyoruz. Kaçakçılık ne oranda bunu ölçüyoruz. Benim kanaatim bu oran geçmiş yıllardan çok da fazla çıkmayacak. Bu meselenin abartılması da sigara fiyatlarının artırılmasını önlemek açısından sektörün bir stratejisidir. Bu stratejinin de hepimiz farkında olmalıyız” şeklinde konuştu.
Bakan Akdağ konuşmasının devamında sigara ile mücadeleye bir örnekle devam ederek, Şanlıurfa’nın Akmescit köyünde sigara içilmediğini kaydedip, “Dışarıdan gelenlere de sigara içtirmiyorlar. Açık alanlarda dahil içtirmiyorlar. Hatta köyden bir kızla evlenmek isteyenlere sigara bıraktırma şartı getirdiler ve başarılı da oldular” açıklamasında bulundu.