Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
6 hastaya umut oldu
6 hastaya umut oldu
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Mayıs 2013 Pazar - 03:08

Üstad Çelebi’ye fahri doktora

Atatürk Üniversitesi tarafından, Hattat Hasan Çelebi’ye fahri doktora unvanı verildi.

Üstad Çelebi’ye fahri doktora

Atatürk Üniversitesi tarafından, Hattat Hasan Çelebi’ye fahri doktora unvanı verildi. Fahri Diploma Töreni, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde yapıldı.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitelerin önemli misyonlarından birinin de öz kültüre, akademik kriterler çerçevesinde katkı yaparak, küreselleşme karşısında sürekliliği sağlamak olduğunu ifade etti. Koçak, ‘’ 1937 yılında Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı İnci köyünde dünyaya gelen üstadımız, ilimi, satırlardan olduğu kadar sadırlardan da öğrenmiş ve kendisine ‘Ahlak aslında sanatta bir haktır’ ilkesini şiar edinmiştir. ‘’ dedi.
SANATTA TARİH KÖPRÜSÜ
Koçak, Hattat Hasan Çelebi’nin geçmiş ile bugünün sanatına köprü olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:
‘’ Hafız Osman ve Mustafa Rakım’dan gelen ve Hamid Aytaç Bey’le gelişen üslubu, kişisel karakteristiği ile de birleşerek zirveye ulaşan Hasan Çelebi’nin, diğer bir kıymeti de elli yılı bulan sanat hayatında, tüm zamanları kuşatan yazısı ile geçmiş ve bugünün sanatına köprü olması ve modern zaman içinde geleneksel tavrı yaşayan, yaşatan hat üstatlarından biri olmasıdır.’’
UNVANI GURURLA TAŞIYACAĞIM
Daha sonra söz alan Hattat Hasan Çelebi, kendisine verilen unvanı gururla taşıyacağını söyledi. Çelebi, ‘’Bu unvanın, şahsıma değil de sanatıma takdim etiğinizi biliyorum. Umarım bizden sonraki nesillere de verilir. 19. asra kadar bu bölgede yetişmiş olanlar Arapça, Farsça kitaplar yazdılar. Divanları  ve şiir kitapları var. Ama  artık onları göremiyoruz.  Toplumumuzun bu sanata ilgisinin az olmasından dolayı, hattatlar hak ettikleri yere kavuşamamışlar. Umut ediyorum ki bundan sonra bu topraklarda bu sanat icra edilir ve kıymetli sanatkârlar yetişir. ‘’ şeklinde konuştu.
MEDENİYETE KATKI
Erzurum Valisi Sabahattin Öztürk, bir milletin en büyük katkısının, medeniyete yapacağı katkı olduğunu kaydetti. Öztürk, ‘’Batıda resmin önemi neyse, bizde de hattatın önemi odur. Şeyh Hamdullah’tan beri bu sanat bu coğrafyada yaşamış ve ilerlemiştir. Üniversitemiz de Türk kültürünü araştırıma adına, akademik çalışmalar yapıyor. Bunun yanı sıra Erzurum’un bu kültüre ne kattığının da araştırıldığını biliyoruz ‘’ diye konuştu.
’ERZURUM’DA HAT İCAZETİ GELENEĞİ
Tören ‘’Erzurum’da Hat İcazeti Geleneği ‘’ konulu  panelle devam etti. Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çögenli’nin yaptığı panelde Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Prof. Dr. Selami Bakırcı ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bilen konuşmacı olarak yer aldı. Törene Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Arslan, Erzurum İl Emniyet Müdürü H. Turgut Yıldız, Rektör Yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 

 
Su Ürünleri Fakültesi’ne Yetiştiricilik Belgesi
 
Özel İdare’de KÖYDES Zirvesi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
erzurumlu 4 Mayıs 2013 Cumartesi 15:08

Statükocu,vesayetçi,darbeci ve cuntacıların üniversitelere dayatarak ve emir vererek başlattıkları bu fahri doktora,fahri prof.luk lokma dağıtılır gibi, devam edip gidiyor.Bunu başlatanlar, neden acaba Kore'de,Kıbrıs'ta ve Güneydoğu'da birçok kahramanlıklar gösteren o vatan evlatlarına da bırakın üst rütbeleri,bir "Fahri Teğmen" ünvanı vermediler acaba? Bu kariyerleri çalışıp çabalayarak alanlara karşı bu,biraz da ayıp olmuyor mu? Onların emeklerine biraz da saygısızlık olmuyor mu? Neden bu kariyerler lokma gibi dağıtılır da kimse de buna ses çıkarmaz? Eğer başarılı ise üniversite ona kapılarını açar,imkanlar hazırlar,bunlar da olmuyorsa bu tür çalışkan,başarılı insanlara plaket verir,hediye verir vb. onu,"onore" eder. Demek ki bu ülkede, bu tür kariyer almak sıradan bir iş olmuş oluyor.Emek verip çalışanlara yazık...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cirit coşkusu başlıyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ...
Engelli Göregen Polis adaylarını coşturdu
Görme engelli Bilal Göregen, Erzurum’da polis adaylarına konser verdi.
Tarihi Merkez Camisi restore ediliyor
Tortum İlçesi Şenyurt Beldesinde bulunan tarihi merkez camisinin restorasyon çalışmaları başladı.
 
EDT’den ‘On ikinci Gece’
Erzurum Devlet Tiyatrosu bu hafta On ikinci Gece oyunuyla seyircinin karşısına çıkacak.
Narman’da Sakal-ı Şerif heyecanı
Narman’da İşçi Memur Derneği (NARİMDER) tarafından Kutlu Doğum haftası ...
GSF'dan anımasyon başarısı
GSF Animasyon Film Stüdyosunda hazırlanan “ Uyarma Sırası Bizde” adlı ...
 
SODES’le bir ilki yaşadılar
“Haydi Pazaryolu Geleceğin Umut Dolu” Projesi kapsamında Pazaryolu 75. ...
Tarih vefa bekliyor
Oltu İlçesi’nin tarihi simgelerinden Oltu Kalesi, Selçuklu Hamamı ve Rus ...
Polis Radyosu eğitimcileri ağırladı
Erzurum Polis Radyosu 'Biri Bana Dur Desin' ve 'Engellilerde Dengeli Beslenme ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri