Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da satranç heyecanı yaşandı
Erzurum’da satranç heyecanı yaşandı
Erzurum Gençlik Çalıştayı tamamlandı
Erzurum Gençlik Çalıştayı tamamlandı
Gençler tefekkürde buluştu
Gençler tefekkürde buluştu
Erzurum Gençlik Spor  play off’u garantiledi
Erzurum Gençlik Spor  play off’u garantiledi
ESTP’de yeni dönem
ESTP’de yeni dönem
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
20 Haziran 2021 Pazar - 11:05

Veteriner Fakültesi projesinde başarı

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yapılan embriyo transferi projesiyle Montofon cinsi inek yüzde yüz Simental cinsi buzağı doğurdu.

Veteriner Fakültesi projesinde başarı

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yapılan embriyo transferi projesiyle Montofon cinsi inek yüzde yüz Simental cinsi buzağı doğurdu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi embriyo transferi projesi kapsamında ilk buzağı dünyaya geldi. Proje sahibi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat önderliğinde 10 kişilik ekiple yapılan proje kapsamında, genetik kapasitesi ve verim özellikleri yüksek hayvanlardan elde edilen döllenmiş yumurtalar sağlıklı ancak genetik kapasitesi düşük adaptasyonunu sağlamış hayvanlara nakil ediliyor. Ekip Simental ırkı ineğin yumurtlama faaliyetlerini artırarak birden çok embriyo elde ettikten sonra Montofon ırkı ineğe nakli gerçekleştirdi. Montofon ırkı inekten proje kapsamında yüzde yüz Simental ırkı yavru elde edildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selim Sağlam, biyoteknolik araştırmalar yönünde iyi bir notaya geldiklerini ifade ederek "Prof. Dr. Bülent Polat hocamız başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülen embriyo transferi projesi kapsamında çalışmalarımız başarılı sonuçlar verdi ve ilk buzağımızın doğmasından sevinç duyduk. Bu durum bize gösteriyor ki Atatürk Üniversitesi olarak Veteriner Fakültesi özelinde ARGE kapasitemiz açısından özellikle biyoteknolojik araştırmalar yönünde iyi bir noktaya geldiğimizi görüyoruz. Ülkemizde birkaç merkezde yapılabilen bu tür araştırmalardan birini biz de kendi üniversitemizde gerçekleştirdik” dedi.

Projeyi yöneten Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat ise yakın tarihte 25 embriyo naklini daha gerçekleştireceklerini kaydederek, “Bir nebze de olsa acaba biyoteknoloji alanında bir şey yapabilir miyiz diye rektörümüze bu konuyu arz ettik ve rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı hocamız da bizleri destekledi. 2020 yılında bilimsel araştırmalar projesi koordinatörlüğü tarafından projemiz desteklendi. 10 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Embriyo transferini en basit haliyle anlatacak olursak genetik kapasitesi yüksek verim özellikleri yüksek hayvanlardan elde ettiğimiz döllenmiş yumurtaları sağlıklı ancak genetik kapasitesi düşük adaptasyonunu sağlamış hayvanlara nakil işlemi yapmak anlamına geliyor. Simental ırkı hayvanda yumurtlama faaliyetlerini artırarak birden çok embriyo elde edip dölledik. Sonrasında da Montofon ırkı ineğimize nakli gerçekleştirdik ve bugün de Montofon ırkı ineğimizden yüzde yüz Simental ırkı yavru elde ettik. Şu anda kendi laboratuvarımız da işletmemizde bulunan hayvanlardan embriyoları topluyoruz. Halihazırda 114 tane donmuş embriyoya sahibiz. Alıcılar hazır hale gelince de dondurulmuş embriyoları çözdürüp devam ediyoruz, hatta bu ayda yaklaşık 5 hayvan yıkayıp 25 tane embriyo elde edip bunu da alıcı hayvanlara nakletmeyi planlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

 
ESMEK’ten Afganistanlı çocuklara Türkçe eğitimi
 
‘Yoksul çocukları dağda, Onlarınki Avrupa’da’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atamanalp mikro plastik kirliliğine dikkat çekti
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed ...
Çomaklı’dan DAG sunumu
6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında ...
Palabıyık: ‘ABD için yeni Afganistan kuzey Suriye’dir’
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. ...
 
Erzurum’dan Bursa’ya bilişim köprüsü
Bursalı veri yedekleme merkezi firması PENDC, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden ...
ATAUNİ Rocket Team, Teknofest 2021’e hazır
Çalışmalarına havacılık ve uzay alanında devam eden AtaUni Rocket Team ...
DAG Projesi ilgi odağı oldu
Atatürk Üniversitesi, Türkiye Verimlilik Vakfınca düzenlenen 3. Verimlilik ...
 
Demir Uzay Teknolojileri vizyonunu paylaştı
Demir, "İnşallah kendi özgün haberleşme ve gözlem odalarımızın uzayda ...
Ülkü Ocakları ‘Hızlı Okuma Yazılımı' geliştirdi
Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı eğitimde yeni bir adım daha atarak, ...
Bursa'daki veriler Erzurum'da yedeklenecek
Bursa’da kurulu bulunan PenDC, Atatürk Üniversitesi ile coğrafi veri yedekleme ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri