Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EĞİTİM
10 Nisan 2021 Cumartesi - 00:49

YÖK’ten yeni düzenlemeler

YÖK tarafından, “denklik” ve “yatay geçiş” işlemlerinde suistimallerin önüne geçmek amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı.

YÖK’ten yeni düzenlemeler

YÖK tarafından, “denklik” ve “yatay geçiş” işlemlerinde suistimallerin önüne geçmek amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelere göre, “tıp, hukuk, öğretmenlik” gibi başarı sıralaması şartı aranan programlara, yurt dışındaki üniversitelere kaydolup, daha sonra geçiş yaparak başarı sıralaması şartının suistimal edilmesinin önüne geçilecek.
Bugün Resmi Gazete’de “diploma denklik” ve “yatay geçiş” işlemlerine ilişkin iki ayrı yönetmelik değişiklikleri yayımlandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından konu üzerine yapılan bilgilendirmede, yapılan bu yönetmelik değişikliklerinin; kamu vicdanını ve fırsat eşitliğini zedeleyen “suistimal kapılarını kapatmaya” yönelik çok önemli adımlar olduğu belirtildi.
“SOSYAL ADALET VE FIRSAT EŞİTLİĞİ İLKESİNİN İHLALİNİ ENGELLEYİCİ DÜZENLEMELER YAPILMIŞTIR”
YÖK tarafından konu üzerine yapılan bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı:
“Bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan mevzuat değişikliği ile kısa bir müddet önce YÖK’ün gündeme getirdiği ve kamuoyu ile paylaştığı; kamuoyunun vicdanını derinden yaralayan yurt dışı yükseköğretim kurumları diploma denklikleri ile yatay geçiş işlemlerindeki suiistimalleri engelleyecek düzenleme yapılmıştır.
Bilindiği gibi talebin yoğun olduğu meslek icrasına ilişkin özellikle belirli programlar için girdi esaslı nitelik ve kalite arayışı ile başarı sıralaması şartı getirilmiş ve YÖK’ün bu düzenlemesi tüm akademi camiası ve toplumun tüm kesimleri tarafından doğru bulunarak desteklenmiştir.
Bu yönetmelik değişiklikleri ile Yükseköğretim Kurulu’nun 'tıp, hukuk, öğretmenlik' gibi başarı sıralaması şartı aradığımız programlara, yurt dışındaki üniversitelerin ilgili programlarına kaydolup bu programların gerektirdiği yetkinlikleri sağlamadan başarı sıralaması şartının dolanılmasını, yani sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkesinin ihlalini engelleyici düzenlemeler yapılmıştır.
Bilindiği üzere yükseköğretime yurt dışında kaydolup mezun olan öğrencilere 'denklik'; mezun olmadan ülkemizdeki aynı programlara 'geçiş' yapmak isteyenlere ise 'yatay geçiş' mevzuatı çerçevesinde işlem yapılmaktadır.
Özellikle son günlerde ortaya çıkan suiistimaller dikkate alınarak konuyla ilgili iki yönetmeliğimizde değişikliğe gidilmiştir.
1) Başarı sıralaması şartı aradığımız programlara yatay geçiş süreci ve şartları sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkeleri çerçevesinde yeniden düzenlendi. Buna göre;
a) Kayıtlı olduğu üniversitesi, Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alan bir üniversitede kayıtlı öğrenciler, ilgili yönetmeliğin dönem/sınıf, başarı şartlarını taşıması kaydıyla ülkemizdeki bir yükseköğretim kurumunun ilgili programına yatay geçiş yapabilecektir.
b) Kayıtlı olduğu üniversitesi, dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim dışında kalan öğrencilerin yatay geçiş şartları ve süreci yine sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkesi gereği ortaöğretimini tamamladıkları ülkeye göre değişecektir.
Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayan öğrencilerin merkezi yerleştirme sınavına girmesi ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması zorunludur. Merkezi sınavdaki başarı sıralaması şartını sağlayan öğrencilerimiz dönem veya sınıf sınırlamasına tabi olmaksızın yatay geçiş yapabilecektir.
Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayan öğrenciler ise kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olmaları kaydıyla ülkemizdeki bir yükseköğretim kurumunun ilgili programına yatay geçiş yapabilecektir.
Böylelikle ülkemizdeki merkezi sınavlarda başarı sıralaması şartının sağlayamayan veya çok altında puan alan öğrencilerin yatay geçiş ile başarı sıralamasını dolanmasını engellemek hedeflenmektedir.
Ayrıca her halükarda ders/sınıf intibakı, yatay geçiş yaptığı ülkemizdeki üniversitesi tarafından yönetmeliğin kredi transferi ilkeleri çerçevesinde yapılacağından öğrencinin bulunduğu sınıfa göre daha alt sınıflardan eğitim öğretime başlatılabileceği hususu da göz ardı edilmemelidir.
2) Başarı sıralaması şartı aranan diploma programlarını yurt dışındaki üniversitelerin Türkçe programlarında tamamlayanların denklik alabilmeleri için başarı sıralaması şartını sağlamaları gerekecek.
Ortaöğretimini ülkemizde tamamlayan öğrencilerin, sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkesi gereği akranlarıyla aynı şartlara tabi tutulması esastır. Bu yüzden eğitim dili Türkçe olan ve başarı sıralaması şartı aranan bir programa ülkemizde yerleşemeyen öğrencinin aynı programı, başarı sıralaması şartını dolanarak, yurt dışındaki bir üniversitede tamamlayıp denklik alması ve aynı haklara sahip olması hakkaniyetli değildir.
Başarı sıralaması şartını karşılayan bir öğrenci, yurt dışındaki bir üniversitenin eğitim dili Türkçe olan programından mezun olmuşsa diplomasına, 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği'nin aradığı program yeterlilikleri çerçevesinde denklik işlemi yapılacaktır. Ancak bu kişilerin söz konusu programların meslek icrası mevzuatlarına ilişkin eksiklikleri tamamlamaları şarttır.
Örneğin yurt dışındaki bir üniversitenin hukuk fakültesinden mezun olmuş ve ülkemizde hukuk mesleklerinden birini (avukatlık, hakimlik, savcılık, noterlik) icra edecek kişilerin, mezun olduğu üniversite ilk dört yüzde olsa bile program yeterlilikleri çerçevesinde Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek eksik hukuk derslerini bir hukuk fakültemizde tamamlayıp başarılı olmaları gerekir.”
 

 
81 ilde gıda denetimleri artacak
 
'Eğitimden Bir Kare'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çomaklı: “Polis Haftası kutlu olsun”
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı Polis Haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı.
İletişim Fakültesi akredite edildi
Atatürk Üniversitesi iletişim Fakültesi, İletişim Araştırmaları Derneği ...
ATAUNİ’den Afet Farkındalık Eğitimi
Akademik ve bilimsel alt yapısıyla kurumlar arası iş birliklerine desteğini ...
 
Oltu MYO’da ağaçlandırma seferberliği
Oltu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü münasebetiyle ...
Öğrencilerden online kitap söyleşisi
Salgın nedeniyle tüm söyleşi ve etkinliklerini online yapan Özel Bilge ...
ETÜ'de vefa etkinliği
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, görevde ...
 
Selçuk’tan Mesleki Eğitim değerlendirmesi
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sivas’ta 18 eğitim yatırımının açılışını ...
 ETÜ, Yükseköğretim Dergisi’nde yer aldı
Erzurum Teknik Üniversitesi Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ...
ETÜ Sosyal Uyum Sorunlarına Çözüm arıyor
ETÜ'nün koordinatör kurum olarak yer aldığı "Invented Life/Keşfedilen ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri