Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
16 Aralık 2021 Perşembe - 08:15

Yanık Tazelenme Üniversitelerini değerlendirdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “2021 yılı itibarıyla 6 Tazelenme Üniversitesi'nde toplamda 5 bin 665 yaşlımıza eğitim veriliyor. 2021-2022 öğretim yılı için de 8 üniversite ile daha protokol aşamasına geldik.” dedi.

Yanık Tazelenme Üniversitelerini değerlendirdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “2021 yılı itibarıyla 6 Tazelenme Üniversitesi'nde toplamda 5 bin 665 yaşlımıza eğitim veriliyor. 2021-2022 öğretim yılı için de 8 üniversite ile daha protokol aşamasına geldik. Ülkemizde uygulanan bu özgün eğitim modelinin tanıtılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması, aktif ve sağlıklı yaşlanma vizyonumuz perspektifinde büyük önem arz ediyor” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 65 yaş üzeri nüfusun toplam nüfusa oranının gözle görülür şekilde arttığını belirterek, “2014 yılında yüzde 8 olan 65 yaş ve üzeri nüfusumuz 2020 yılında yüzde 9.1’e yükselmiştir. 2020 sonu itibarıyla da 8 milyona yakın 65 ve üzeri yaşlarda vatandaşımız bulunmaktadır. Nüfus tahminlerine göre yaşlı nüfus oranımızın 2025 yılında yüzde 11, 2030 yılında yüzde 12,9 olması öngörülmektedir. Bu tablo neden yaşlanma konusunda etkili politikalar içeren bir vizyona sahip olmamız gerektiğini çarpıcı bir şekilde anlatmaktadır” ifadelerini kullandı.
“NÜFUSUMUZU DİNAMİK NÜFUS OLARAK TANIMLAMA HEDEFİNDEYİZ”
Nüfusu genç ya da yaşlı diye kategorize etmek yerine “dinamik nüfus” olarak tanımlamayı hedeflediklerini vurgulayan Bakan Yanık, “Bu nedenle aktif ve sağlıklı yaşlanmayı önemli buluyor, çalışmalarımızı bu yönde şekillendiriyoruz. Büyüklerimizin toplumsal yaşama aktif katılarak sosyal, kültürel ve ekonomik haklarından taviz vermeden hayatlarını idame ettirmeleri için politikalar geliştiriyoruz” dedi.
“ULUSLARARASI ALANDA ÜÇÜNCÜ YAŞ ÜNİVERSİTESİ OLARAK BİLİNİYOR”
Bakan Yanık, aktif yaşlanma ve hayat boyu öğrenme çerçevesinde uluslararası alanda üçüncü yaş üniversitesi olarak bilinen yaşlı bireylere yönelik yükseköğretim programlarının 2016 yılında Antalya Akdeniz Üniversitesi öncülüğünde 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi adı altında uygulamaya koyulduğunu hatırlatarak, projenin eğitim programı haklarının ise 25 Mayıs 2021 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredildiğini aktardı.
“6 TAZELENME ÜNİVERSİTESİ'NDE 5 BİN 665 YAŞLIMIZA EĞİTİM VERİLİYOR”
Bakan Yanık, 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi'nin yaygınlaşma sürecinin devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Proje kapsamında 2021 yılı itibarıyla Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kıbrıs Girne Üniversitesi olmak üzere 6 üniversitede toplamda 5 bin 665 yaşlımıza eğitim veriliyor. Geçtiğimiz günlerde 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi'nin yaygınlaşma süreci kapsamında Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ile protokol imzaladık. 2021-2022 öğretim yılı için de 8 üniversite ile daha protokol aşamasına geldik. 2021-2022 öğretim yılı için de 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi kapsamında 8 üniversite ile daha protokol aşamasına geldik. Tazelenme Üniversitelerini inşallah tüm üniversitelerimizde yaygınlaştıracağız. Ülkemizde uygulanan bu özgün eğitim modelinin tanıtılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması, aktif ve sağlıklı yaşlanma vizyonumuz perspektifinde büyük önem arz ediyor. Çünkü inanıyoruz ki öğrenmek, öğretmek, bu merakı diri tutabilmek aslında her yaşın bir gerekliliği. Üniversite kampüslerinde eğitim gören genç kuşakların 60+ Tazelenme Üniversitesi'nde eğitim gören ileri yaştaki bireylerle aynı ortamda buluşması ile kuşaklararası dayanışmayı artırmak, onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanmalarını sağlamak da eğitimin hedefleri arasında yer alıyor.”
TAZELENME ÜNİVERSİTESİ NEDİR?
60+ Tazelenme Üniversiteleri kampüslerin belirlediği çerçevede teorik, uygulamalı dersler, laboratuvar çalışmaları, seminer, atölye çalışması gibi derslerden oluşan 4 yıllık bir yetişkin eğitim modelidir. Yaş grubu esneklik göstermekle birlikte genel olarak 60 yaşını dolduran her birey 60+ Tazelenme Üniversitesi'ne başvurabiliyor. Gönüllülük esasına dayanan sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan Tazelenme Üniversiteleri'nde ücretsiz olarak hizmet veriliyor. Tazelenme Üniversiteleri ile ileri yaştaki bireyleri bu dönemin biyolojik, sosyolojik, psikolojik yönden getireceği durumlara hazırlamak amaçlanıyor.

 

 
‘6 terörist etkisiz hale getirildi’
 
‘Doğu Ekspresi Anadolu Kültür Mirasının izinde’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yanık kadın kooperatiflerinin önemini vurguladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadın kooperatiflerine yönelik ...
Oltulu ev hanımı bir ilke imza attı
Oltulu ev hanımı Nurcan Betül Altun, yazmış olduğu ikinci şiir kitabı ...
Bitki çayları için ezber bozan açıklama
lhan, adı bitkisel olunca her şeyin kolay ve zararsız olarak algılanmasının ...
 
Koca: ‘Hastamızı dermansız bırakmayız’
Koca, “‘Türkiye'de ilaç bulunamıyor’ haberlerinin somut gerçekle ilgisi ...
81 il valiliğine “hava kirliliği" genelgesi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine ...
Gençler için ETÜ – GSİM işbirliği
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ...
 
Erzurumlu kuaför Türkiye ikincisi oldu
Erzurumlu kuaför ‘Türkiye'nin en iyi kuaförü sen misin?” yarışmasında ...
Alkan Kadının Türk Medeniyetindeki rolünü anlattı
Erzurum Kent Konseyince ‘’Türk Kadınının Seçme Ve Seçilme Hakkı’ ’paneli düzenlendi.
TED’den Sekmen’e teşekkür
Türkiye Emekliler Derneği Erzurum Şube yönetimi, çalıştay için Erzurum'a ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri