Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
GSİM’de proje gündemi
GSİM’de proje gündemi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
23 Haziran 2011 Perşembe - 00:01

Yem Bezelyesi Projesi’nde başarı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığı ile yürütülen “Yem Bezelyesi” projesinde sona gelindi. Erzurum, Bayburt, Kars ve Ardahan illerine bağlı 64 köyden toplanan bitkisel gelişimini tamamlamış tohumlar, koruma altına alınması amacıyla İzmir’deki gen bankasına gönderildi

Yem Bezelyesi Projesi’nde başarı

ERZURUM(GHA) - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığı ile yürütülen “Yem Bezelyesi” projesinde sona gelindi. Erzurum, Bayburt, Kars ve Ardahan illerine bağlı 64 köyden toplanan bitkisel gelişimini tamamlamış tohumlar, koruma altına alınması amacıyla İzmir’deki gen bankasına gönderildi.
Erzurum’da 2007 yılından beri yürütülen “Yem Bezelyesi” projesinde sona gelindi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığıyla yürütülen proje kapsamındaki araştırmalar, sevindirici sonuçlar verdi. Bitkisel gelişimini tamamlamış tohumlar gen bankasına gönderilirken, köylerden toplanan tohumlardan 5’i, ot ve tohum tipi olarak koruma altına alındı.
Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan’ın, koordinatörlüğü görevini yürüttüğü proje, Doğu Anadolu Bölgesi’ne has olan ve uzun yıllardan beri yetiştirilen “Yem Bezelyesi”ni koruma altına almayı ve ıslahını amaçlıyor.
Uygulama süresi sona eren projeyle ilgili olarak bilgiler veren Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Yem Bezelyesi’nin, Doğu Anadolu Bölgesinde “külür” olarak bilindiğini ve uzun yıllardan beri yetiştirildiğini hatırlattı. Ot ve tane yem olarak oldukça besleyici bir hayvan yemi olan Yem Bezelyesi’nin tarımının, son yıllarda bölgedeki tarımının azaldığını anlatan Tan, yetiştirilmekte olan yerel çeşitlerin ise, kaybolma noktasına geldiğini kaydetti. Bu genetik materyalin kaybolmasını önlemek ve geliştirmek için Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından bir proje başlatıldığını anımsatan Tan, “TÜBİTAK tarafından desteklenen projede yem bezelyesi yetiştiriciliği yapılan Erzurum, Bayburt, Kars ve Ardahan illerinde 64 köyden yem bezelyesi tohumları topladık.” dedi.
TAN: 2007 YILINDAN BERİ YÜRÜTÜLEN PROJE, 2011’DE SON BULACAK
Dekan Yardımcısı ve Proje lideri Prof. Dr. Mustafa Tan, sadece bu bölgede yetiştirilen yem bezelyesi yerel çeşitlerinin bu proje ile koruma altına alındığını ve bu materyalden yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerin geliştirilmesi için ıslah çalışmalarının başlatıldığını ifade ederek, 2007 yılından beri uygulanan projenin 130 bin TL bedeli bulunduğunu belirtti. İçinde bulunduğumuz ay itibariyle uygulama süresi sona eren projenin, bölge hayvancılığı için önemli bar kazanım sağlayacağını söyleyen Tan, “Hayvancılık için de çok kaliteli ve verimli bir yem olan bezelye türleri, yürüttüğümüz proje sayesinde hem koruma altına alınmış, hem de toplanan örnek tohumlarla sentezlenmiş olundu. Bu türlerin arasından belirlediğimiz en kaliteli ve en yüksek verimli Yem Bezelyesi tipleri, tescil kategorisine alındı. Bitkisel gelişimini tamamlamış olan yem bezelyesi tohumlarından 3’ü ot tipi, 2’si ise, tohum tipi olarak bizi çok umutlandırdı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na başvurunun ardından bu üç tip Yem Bezelyesi tescil edilecek. Böylece Yem Bezelyesi tarımı yapan üreticiler de, profesyonel anlamda para kazanma imkanı yakalayacak.” şeklinde konuştu.
 

 
Tunceli'de mayın tuzağı: 2 şehit
 
Dursun gözyaşlarıyla uğurlandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TEMEL ASLAN 23 Haziran 2011 Perşembe 01:01

ÇOK DEĞERLİ HOCAM TARIMA YAPTIĞINIZ KATKILARDAN DOLAYI ÇOK TEŞEKÜR EDİYORUM BAŞARILARIN DEVAMINI DİLİYORUM.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vardan MÜSİAD’ın beklentilerini açıkladı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad ...
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
Prof.Dr. Ali ERBAŞ/Yüce Rabbimizin insanlığa lütfetmiş olduğu en büyük ...
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri