Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
16 Kasım 2019 Cumartesi - 15:39

Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’na vefa

ETÜ Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi ile Edebiyat Fakültesi tarafından, Edebiyat Fakültesi konferans salonunda “Vefatının 45. Yılında Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Anma Toplantısı” düzenlendi.

Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’na vefa

Erzurum Teknik Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi ile Edebiyat Fakültesi tarafından, Edebiyat Fakültesi konferans salonunda “Vefatının 45. Yılında Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Anma Toplantısı” düzenlendi.

Açılış konuşmasını Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın yaptığı, konuşmacı olarak Prof. Dr. Dilaver Düzgün, Prof. Dr. Hasan Haluk Erdem, Prof. Dr. Ali Utku ve Doç. Dr. Kemal Bakır’ın katıldığı toplantı çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli tarafından ilgiyle karşılandı.

Toplantıda, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’nun (1901-1974), Erzurum’un yetiştirdiği ender şahsiyetlerden birisi, çok yönlü ve nitelikli bir bilim insanı olduğu belirtilerek onun teşkilatlandırma çalışmaları ile Erzurum’a ve bilimsel çalışmaları ile milli kalkınmaya hizmet ettiği vurgulandı.

Toplantıda ana hatlarıyla şu ifadelere yer verildi: “Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Türkiye’de sosyolojinin kurumsallaşmasında önemli katkıları olan bir bilim insanıdır. O, yalnızca teorik düzeyde toplumun problemleriyle uğraşan bir sosyolog olmaktan ziyade toplumun problemlerinin çözümüne pratik katkılarda bulunmayı amaçlayan toplumcu daha özel bir ifadeyle cemiyetçi bir şahsiyettir. Bundan dolayı nitelikli bir sosyolog olmanın gereği olarak toplumsal gerçekliğe bütüncül bir açıdan yaklaşmış ve halk edebiyatı, folklor, felsefe, eğitim, hukuk, iktisat ve tarih gibi sosyal bilimlerin pek çok alanında mesai harcamış, eserler vermiştir. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, kendisini ülke kalkınmasına, Anadolu’nun ve Anadolu insanının problemlerine, bunların da üstünde bilime adamış, doğup büyüdüğü topraklardan kopmamış, ömrünün sonuna kadar bu memleketin sıkıntılarına kafa yormuştur. O, memleketin milli ve manevi değerlerini inkâr etmeden ve yok saymadan özü muhafaza ederek, modernleşmenin ve milli kalkınmanın imkânını sorgulamış ve yerel olandan evrensel olana ulaşmanın yollarını araştırmıştır. Bu yolda Türkiye’de yerli ve millî bir düşünce geleneği tesis etmeye çalışmıştır. Önce şahıs olmayı yani bağımsız ve özgür düşünebilmeyi sonra da bu özgürlükle ahlâkî seçimler yapabilmeyi oldukça önemsemiştir. Sahip olduğu ilmi şahsiyetle, yüzünü sadece dünyaya dönüp vatanından yüz çevirmediği gibi dünyaya gözünü kapayıp salt yerelliğe de hapsolmamıştır. Bir toplumun, modern dünyada ahlâki ve müreffeh bir biçimde var olabilmesinin yolunu, evrensel olanla uyumuna bağlayan Fındıkoğlu, bu sebeple evrenselliği oldukça önemsemiş ve onu bir yöntemsel bir çerçeve olarak kullanarak milli olana, özünü kaybettirmeksizin evrensel bir karakter kazdırmayı amaçlamıştır.”

Toplantı bitiminde Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Ayrıca katılımcılar, davetliler ve öğrencilerle birlikte 16 Kasım 2019’da Fındıkoğlu’nun doğduğu köye (Uzundere ilçesi Çamlıyamaç mahallesi) bir kültür gezisi düzenleneceği belirtildi.

 
Türkiye ferdi boks şampiyonası 22 Aralık’ta
 
Çınar Ailesi yasta
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul’da Erzurum Gündemi
İstanbul’da Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve ERKOM tarafından ...
TESK’ten kış turizmi açıklaması
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Aralık, ocak ve şubat aylarını ...
Bursa’da Oltu’yu tanıtıyorlar
Oltu’nun Çayüstü Köyü Bursa Köy Derneği, Oltu’yu Bursa’da başarı ile temsil ediyor.
 
Beşe, “Türk-Amerikan İlişkileri”ni değerlendirdi
Ataturk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı ...
Mehmetçiğe vefaya Mehmetçik Vakfı teşekkürü
Mehmetçik Vakfı Erzurum İl Temsilciliği tarafından, milli ve değerler ...
Besici şair Altunkaynak ‘Sitem’le duygularını paylaştı
Oltulu Şair Mesut Altunkaynak “Sitem” isimli şiir kitabının baskısını tamamladı.
 
Dinç, Üstad’ı anlattı
Atatürk Üniversitesi KKEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkerim Dinç Necip ...
Doğu Anadolu’da 9 Milyon yıllık hazine
Elazığ’da 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Dünya’nın en yeni ...
‘Bir Bilenle Bilge Nesil’ buluşması
Erzurum Eğitim Bir Sen 2 Nolu Şube ile Genç Memur Sen’in birlikte hazırladığı ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri