Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>GUNCEL
22 Mayıs 2019 Çarşamba - 00:07

155 acı yıl

Ünal, başlarına gelenleri bilmeyenlere, yarınlara taşıyamayanlara tarihin yaşama hakkı vermediğini belirterek, "Çekilen bu acıların unutulmaması ve bir daha yaşanmaması için güçlü ve uyanık olunması gereği akıldan çıkarılmamalıdır" dedi.

155 acı yıl

Türk Ocağı Eskişehir Şube Başkanı, Prof. Dr. Nedim Ünal, başlarına gelenleri bilmeyenlere, yarınlara taşıyamayanlara tarihin yaşama hakkı vermediğini belirterek, "Çekilen bu acıların unutulmaması ve bir daha yaşanmaması için güçlü ve uyanık olunması gereği akıldan çıkarılmamalıdır" dedi.

Ünal, Büyük Kafkasya Sürgün ve Soykırımı’nın 155. yılı münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Mesajında, 21 Mayıs 1864’te Büyük Kafkas Sürgünü yaşandığını hatırlatan Prof. Dr Nedim Ünal, bu tarihle birlikte insanlar, vatanlarından çıkarılarak adeta ölüme gönderildiğini anlattı. Prof. Dr. Ünal, “19. yüzyılın başından itibaren yerlerinden-yurtlarında baskı ve zulme uğrayan Kuzey Kafkasya halkları mücadeleye girişmişti. “Gazavat Dönemi” diye adlandırılan bu mücadelenin lideri, dünya üzerinde ilk ve büyük gayrinizami harp ustası olarak bilinen Şeyh Şamil idi. Bu mücadele sırasında yoğun olarak göç olaylarının yaşandığı da akılda tutulmalıdır. Temel insan haklarından mahrum edilmesi sebebiyle göç edenlerin sayısı 1856 yılı itibariyle bir milyonu aşmıştır. Rusların Kuzey Kafkasya’ya yerleşmesine mani olan bu mücadele Kırım Harbi’ni müteakiben zayıflamış ve 1859 yılında sona ermiştir. Kendileri galip gören Ruslar, çarlığın 17. yüzyılın başından beri takip ettikleri politika doğrultusunda Kuzey Kafkasya’ya Rus ve Hristiyan unsurları iskân etmişler, buradaki halkları güneye sürmüşler; yalan beyanlarla Türkiye’ye göçü teşvik ederek Kafkasya’nın insansızlaştırılmasına çalışmışlar, soykırım yapmışlardır. Sürgüne gönderilenlerin yolda ve daha sonra ilk yerleşimleri esnasında büyük oranda hayatlarını kaybettikleri bilinmektedir. Sürgünün hangi şartlarda gerçekleştiği önemli olmakla birlikte eldeki veriler büyük faciayı ortaya koymaktadır. Örneğin, Trabzon’a yola çıkarılan 25 bin kişilik bir kafileden sadece 6 bin kişinin sağ kalması veya bu sürgünlükte muhacirler arasında toplamda günde 550 kişinin hayatını kaybetmesi bu acı manzarayı gözler önüne sermektedir. Soçi’den, Batum’dan gemilere bindirilerek Osmanlı topraklarına sürgüne gönderilen Kafkasyalılardan en az 500 bininin Karadeniz’in soğuk sularında boğulduğu, o yıllarda Trabzon ve Sinop’ta ölenler için yeterli sayıda kefen bezinin dahi bulunamadığı arşiv kayıtlarında belgelidir” diye belirtti.

Türk Ocağı Eskişehir Şube Başkanı, PROF. Dr. Nedim Ünal, sürgüne gönderilen Kafkas halkları arasında büyük çoğunluğu Çerkez boylarından Adıge ve bunlara yakın Şapsığ, Abzeh, Kabardey, Besleney ve Hatkoylar’ın oluşturduğunu belirterek şunları kaydetti;

“Bunların yanı sıra Ubıhlar, Abhazlar, ve Türk boyları olan; Karaçay-Malkar, Nogay, Avar, Kumuklar ile, Lezgi, Dargin, Laklar, Osetler ve Müslüman Gürcüler sürgüne tabi tutulmuştur. Sürgünden istisna tutulanlar Rus hâkimiyetini tanıyan, Müslüman olmayan halklar olmuştur. Vatanlarından, kültürlerinden, dillerinden, kardeşlerinden uzak kalmasına neden olan bu sürgün politikası, bir arada yaşayan halklar arasında husumet çıkararak bunların Rus hâkimiyetine karşı gelmelerine mani olma şeklinde bugüne değin gelmiştir. Bu acı olaydan ders çıkarılarak; inanç, millî his ve değer bilincinin yerleşmesi için çalışılması, çekilen bu acıların unutulmaması ve bir daha yaşanmaması için güçlü ve uyanık olunması gereği akıldan çıkarılmamalıdır. Unutulmasın ki! başlarına gelenleri bilmeyenlere, yarınlara taşıyamayanlara tarih yaşama hakkı vermiyor! 155’nci yıl dönümünde Büyük Kafkas Sürgününde hayatlarını kaybedenleri başta Şeyh Şamil olmak üzere rahmetle anıyor, bu katliamı, bu soykırımı yapanları nefretle takbih ediyoruz."

 
"Hain PKK ile ilgili ne varsa tek tek temizliyoruz”
 
Erdoğan’dan Türk Konseyi değerlendirmesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum en enerjik 12’inci il
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum nüfusunun yüzde 19.9’unu gençlerin oluşturuyor. ...
Aydemir: ’19 Mayıs Rabia İmanı vurgusudur’
Milletvekili Aydemir, “19 Mayıs 1919 bir sonuç değil, milli iradenin rabia ...
“Gençlerden Ecdada Mektup 1919”
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gençlerden Ecdada Mektup ...
 
‘19 Mayıs, milletimiz için iftihar tarihidir’
Şentop, '19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'dan başlatılan mücadele, Türkiye ...
Atama Kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan ...
‘Bütün gücümüzle değerlerimize sahip çıkacağız’
Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği iftar programında şehit yakınları, ...
 
"İslam düşmanları cami yaktı"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD'nin New Haven şehrinde Diyanet ...
Memiş: ‘Şehit aileleri Türk Milletine emanettir’
Vali Memiş,şehit ailelerinin Türk milletine emanet olduğunu belirterek, ...
32 bin 501 kişi Erzurum’u tercih etti
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL- 2018 ADNKS sonuçlarına göre nüfusu 767 bin 848’e yükselen, ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri