Türk Milleti asrın felaketinde asrın idrakine kazınacak yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma seferberliği içinde. Tüm ülkede hemen her evde yürekler depremzedeler için çarpıyor, dualar onlar için yükseliyor.
Erzurum’dan Malatya’ya, Hakkari’den Tunceli’ye Erzincan’a Doğu Anadolu Bölgesindeki illerde de vatandaşlar Allah’ın rızasını kazanmak, kardeşlik hukukunu diri ve canlı tutmak odağında nefislerini adıyor, maddi varlıklarını kardeşleriyle paylaşıyor.
AİÇÜ AKADEMİSYENLERİ DEPREM BÖLGESİNDE
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi akademisyenleri Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu projesi kapsamında deprem bölgesindeki saha çalışmalarına devam ediyor.
Profesör. Dr. İbrahim Han yürütücülüğünde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu 1002 Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı ile desteklenen proje için Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Pınar Baykan, Doç. Dr. Ebru Senemtaşı Ünal, yüksek lisans öğrencileri Salih Erk, Furkan Dağaşan’dan oluşan proje ekibi deprem bölgesindeki saha çalışmalarını sürdürüyor.
Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş il merkezleri ve ilçelerinde yaptıkları çalışmalar ile ilgili dün Adıyaman'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver ile bilgi alışverişinde bulunan proje ekibi Kahramanmaraş’ta çalışmalarına devam ediyor.
BİTLİS’TEN DEPREM BÖLGELERİNE 120 TIR YARDIM GÖNDERİLDİ
Bitlis’ten Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen illere şu ana kadar 120 tır yardım gönderildi.
Türkiye, son yüzyılın en büyük deprem felaketlerinden biri olarak gösterilen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin açtığı yaraları sarmak için seferber oldu. Bu büyük felaketle ilgili Bitlis Valiliği koordinesinde şehirde de geniş çerçeveli bir yardım seferberliği başlattı. Valilik ve belediyenin öncülüğünden başlatılan kampanya çerçevesinde vatandaşlar bebek bezi, battaniye, elektrikli ısıtıcı, temizlik ürünleri, kuru gıda ve birçok malzemeyi yardım noktalarına ulaştırdı.
Depremlerin meydana geldiği ilk günden itibaren Bitlis merkez ve 6 ilçesinde kamu kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri (STK) ve vatandaşlar adeta seferberlik ilan ederek depremzede vatandaşlara yardım ediyorlar.
Bitlis Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Behzat Dayan, 6 Şubat’ta meydana gelen depremle ilgili Bitlis Valiliği ve belediye koordinesinde hemen yardımlara başladıklarını belirterek, “Bitlis’ten bu güne kadar özellikle Adıyaman ve Malatya illerine 7 tırı su olmak üzere 15 tır yaşam malzemesi gönderdik. Bunun yanı sıra 4 gün boyunca 50 binden fazla sıcak ekmek gönderdik. İl genelinde ise şimdiye kadar 120 tır yaşam malzemesi desteğinde bulunuldu. İlimize gelen depremzedeler yurtlar ve evlere yerleştirildi. Yine valilik ve belediye kontrolünde bu vatandaşlarımızın ihtiyaçları da görülüyor” diye konuştu.
ERZİNCAN HALK EĞİTİM MERKEZİ DEPREMZEDELER İÇİN UYKU TULUMU DİKİYOR
Erzincan Halk Eğitimi Merkezi ve Erzincan Kız Meslek Lisesi atölyelerinde gönüllü öğretmen, öğrenci ve kursiyerler tarafından depremzedelere ulaştırılmak üzere uyku tulumu dikimi yapılıyor.
Deprem bölgesindeki soğuk havanın hayatı olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle çadır kentlerde ve diğer yerleşim yerlerinde konaklayan depremzedeler için ilimiz Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Kız Meslek Lisesi atölyelerinde gönüllü öğretmenler, öğrenciler ve kursiyerler tarafından uyku tulumu dikimi yapılıyor.
Vali Vekili Mehmet Deniz Arabacı ve beraberinde İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, halk eğitim merkezinde uyku tulumu diken kursiyerleri ziyaret ederek çalışmaları yerinde incelediler. Hafta sonuna kadar dikilecek olan 1030 adet uyku tulumu valilik koordinesinde Hatay’daki afetzedelere gönderilecek. Vali Vekili Mehmet Deniz Arabacı, emeği geçen herkese teşekkür ederek, çalışmalarında kolaylıklar diledi.
OYUN ÇADIRI, DEPREMZEDE ÇOCUKLARIN NEŞE KAYNAĞI OLDU
Elazığ Belediyesi tarafından Kahramanmaraş'a kurulan çocuk oyun çadırında çocuklar, ekipler eşliğinde oyunlar oynayıp keyifli dakikalar geçiriyor.
Depremin ilk gününden itibaren deprem bölgelerine yardımlarını götüren Elazığ Belediyesi, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çerçevede Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın 'Hep Birlikte Bu Zor Günleri Aşacağız' sloganı ile harekete geçen Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından, Kahramanmaraş’a çocuk oyun çadırı kuruldu. Burada çocuklar, ekipler eşliğinde oyunlar oynuyor ve gün boyu çeşitli etkinlikler yapıyor.
Öte yandan, psikososyal destek ekipleri de çocukların mutlu olması ve depremde yaşadıkları travmayı atmaları için çalışmalarını sürdürüyor.
ELAZIĞ BELEDİYESİ'NDEN DEPREM BÖLGESİNE DESTEK SÜRÜYOR
Elazığ Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından depremzedelerin yaralarının sarılması için başlattığı destek çalışmalarını sürdürüyor.
Elazığ Belediyesi, 6 Şubat’ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak tanımlanan depremin yaralarını sarmak adına depremin hemen ardından harekete geçti. Elazığ Belediyesi tarafından depremin ilk gününden itibaren komşu şehir Malatyalı depremzedelere sıcak yemek ulaştırıldı. Hayır Çarşısı ve vatandaşların desteğiyle toplanan kıyafet, battaniye, elektrikli ısıtıcı, kişisel hijyen malzemeleri ile gıda başta olmak üzere yardım malzemeleri de bölgeye ulaştırılmaya devam ediliyor. Bugüne kadar Elazığ Belediyesi Hayır Çarşısı ve vatandaş iş birliğiyle toplanan 5 tır ve 1 kamyon yardım malzemesi belediye personelince tasnif edilip paketlenmesinin ardından Malatya ve Adıyaman’a gönderildi. Temizlik işleri, itfaiyesi olmak üzere bir çok birimi ile bölgede olan ekipler, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, depremin ilk gününden itibaren oluşturdukları ekiplerle deprem bölgesinde çalışmalara destek sağladıklarını ifade ederek, “Gün birlik günü. Yaşadığımız bu büyük felaketin yaralarını birlik ve beraberlik içerisinde sarmaya devam edeceğiz. Rabbim ülkemize, milletimize böylesine acıları bir daha yaşatmasın” dedi.
YÜKSEKOVA'DA TOPLANAN OYUNCAKLAR DEPREMZEDE ÇOCUKLARA GÖNDERİLDİ
Hakkari’nin Yüksekova Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde toplanan oyuncaklar deprem bölgesine gönderildi.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından yaraların sarılması için tüm Türkiye’de olduğu gibi Yüksekova ilçesinde de vatandaşlar depremzedeler için tek yürek oldu. Yapılan insanı ve nakdi yardımların yanında depremden en çok etkilenen çocuklar için de Yüksekova Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oyuncak kampanyası başlatıldı. Kampanya çerçevesinde toplanan oyuncaklar İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü koordinasyonunda bölgedeki depremzede çocuklara gönderildi.
Tüm ilçe halkı olarak seferber olduklarını belirten Yüksekova İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İskender Akdoğan, “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yüksekova Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ilçemizdeki tüm okullarda depremzede çocuklara yönelik oyuncak kampanyası başlattık. Toplanan oyuncakları Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğüne getirdik. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü usta öğreticilerimiz de depremzedeler için hem uyku tulumu hem de farklı çeşitlerde çocuklar için oyuncaklar yaptı. Tek amacımız ülkemizde yaşanan bu afetin yaralarını sarmaktır. İlçemize gelen 120 depremzede öğrenci ders başı yaptı. Onları sınıflarında ziyaret ederek hediyeler verdik. İlçemize gelen özellikle depremzede öğrencilere yönelik tüm imkanlarımızı seferber ettik” dedi.
YÜKSEKOVALI ÖĞRENCİLERDEN DEPREMZEDELERE ODUN SOBASI
Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki öğrenciler tarafından üretilen 110 odun sobası depremzedelere gönderildi. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği depremler sonrası yaraların sarılması için çalışmalar devam ediyor. Yüksekova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğretmen ve öğrencileri de deprem bölgesinde kullanılmak üzere soba üretimine başladı. 15 kişinin katılımıyla lisenin atölyesinde yapılan çalışmalar sonucunda ilk etapta tamamlanan 110 adet soba depremzedelere gönderildi.
Atölyede incelemelerde bulunan Yüksekova Kaymakamı Ömer Çimşit, kaymakamlığın organizasyonda tüm Yüksekovalıların el ele vererek 30’un üzerinde kamyon ve tır dolu malzemeleri deprem bölgelerine gönderdiklerini belirterek, “Yüksekova ilçemizde 210 ailemiz, 683 nüfusumuzu biz misafir ettik. Yüksekovalılara teşekkür ediyorum; evlerini, kapılarını, gönüllerini açtılar. Hiçbir para ve kira talep etmeden 210 aileyi evlerinde barındırıyorlar. Bizdeki bu beraberlik anlayışı olduğu sürece her felaketin üzerinden geleceğiz inşallah. Bizler de kalbimizden ve gönlümüzden onların acılarını ve üzüntülerini hissediyoruz. Onların acılarına, üzüntülerine bir nebzede olsun ilaç olmaya çalışıyoruz. İnşallah depremin yaralarını sarıncaya kadar yardımlarımız devam edecektir. Bugün Yüksekova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğretmen ve öğrencileri bir araya gelerek deprem bölgesi için 110 adet soba ürettiler. Bu sobaları birazdan deprem bölgelerine göndereceğiz” dedi.
Yüksekova Kaymakamı Çimşit’e, Yüksekova Belediye Başkan Yardımcısı Feyzi Yıldırım, Hakkari İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Atael de eşlik etti.
SARIKAMIŞ’TA KÖYLÜLERDEN ANLAMLI YARDIM
Sarıkamış’ta köylüler sattıkları büyükbaş hayvanlarının elde ettikleri 422 bin lirayı deprem bölgesine gönderdi.
Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı İnkaya köyü Muhtarı Kıyasettin Ekinci ve beraberindeki heyet, deprem bölgesine yardım için kolları sıvadı.
Muhtar ve heyeti köyde topladıkları büyükbaş hayvanları satarak elde ettikleri toplam 422 bin 150 lirayı depremzedeler için Sarıkamış Ziraat Bankası AFAD hesabına yatırdı. Muhtar ve beraberindeki heyet Sarıkamış Kaymakamı Doğan Kemelek’i makamında ziyaret ederek, yaptıkları yardım hakkında bilgilendirdi. Kaymakam Doğan Kemelek ise muhtar ve heyetine anlamlı davranışlarından dolayı teşekkür etti.
KAÜ GÜNLÜK 2 BİN 500 KİŞİYE SICAK YEMEK VERDİ
Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) deprem bölgesinde günlük 2 bin 500 kişinin 3 öğün sıcak yemek ihtiyacını karşıladı. Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve 25 kişilik ekibi 8 gün boyunca Malatya İnönü Üniversitesi yerleşkesinde 8 gün depremzedelerin hem yemek, hem gıda ve hem de diğer ihtiyaçlarına koştu.
Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu, KAÜ’nün her türlü hazırlığını yaptığını ve aynı ekiple ihtiyaç duyulduğu takdirde Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’a gideceklerini söyledi.
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, “KAÜ 7 araç yardım malzemesi, aralarında öğretim üyesi ve idare personelden oluşan 25 kişilik bir ekip ile yola çıktık. Malatya’daki suyun sıkıntılı olduğunu öğrendiğimizden biz ilk 4 gün yemek yapacak suyu dahi Kars’tan alıp götürdük. Bütün malzememizi, burada temel mantığımız şu idi, afet bölgelerinde de olması gereken oraya yardıma giden kişiler, gruplar oraya sıfır maliyetle, sıfır yükle gitmeleri gerekiyor. Yani oraya gittikten sonra ‘bana şunu verin’, ‘bunu nereden alacağım’, onlara soru dahil sormamaları gerekir. Çünkü daha çok erken, durumları perişan, kafaları karışık, bir sürü sorun var. Biz de o mantıkla gittik ve biz ilk 4 günlük süreci Kars’ta planladık ve nasıl ilerleyeceğini burada planladık ve gittik. Aynısını orada uyguladık. Malzememizi boşalttık ve çorbamızı dağıtmaya başladık.
“2 bin 500 kişiye 3 öğün sıcak yemek dağıttık”
Malatya’da depremzedelere 3 öğün sıcak yemek dağıttıklarını ifade eden Prof. Dr. Kapu, “Günlük 2 bin 500 kişiye 3 öğün sıcak yemek dağıttık. Mobil yemek dağıtma aracımızı da götürmüştük. Hem bulunduğumuz kampusta 500’e yakın insan vardı. Ayrıca 2 spor salonu, 1’de çadır bölgesinde, özellikle mobil aracımızla mahalle aralarına, enkazlarda çalışan görevlilerin de hem yemek hem de sıcak çorba ihtiyaçlarını biz karşıladık. Bunu 8 gün aralıksız devam ettirdik. Günlük ortama 2 bin 500 kişiye 3 öğün sıcak çorba, kahvaltılık ve yemek verdik” diye konuştu.
“İhtiyaç duyulduğu an aynı ekipler tekrar gideriz”
İhtiyaç duyulduğu an aynı ekipler deprem bölgesine gidebileceklerine dikkat çeken Kapu, “Giyim malzemesi, battaniye, ısıtıcılar, hijyen malzemelerini, çocuk bezi, temel ihtiyaç malzemeleri, ana faaliyetimiz yemek olmasına rağmen biz bunları aynı anda yaptık. Ayrıca Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illerimizle irtibatımız devam ediyor. İhtiyaç olduğu takdirde aynı ekiple, farklı bir yöntemle tekrar bölgeye gitmeyi düşünüyoruz. Valimizin bilgisi doğrultusunda AFAD koordinesinde somut bir alan belirleyip, bu bağlamda gittiğimiz yere sıfır yükle aynı hizmetleri devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
"SOSYAL MARKET"TE DEPREMZEDELERİN İHTİYACI KARŞILANIYOR
Iğdır'da Valilik koordinesinde kurulan ve depremzedelerin giysi, gıda ve diğer ihtiyaçlarının karşılandığı "sosyal market" hizmete başladı. Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından, Iğdır'a gelen depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. "Haydi Iğdır" sloganıyla başlatılan yardım kampanyası çerçevesinde Valilik tarafından AFAD binasının deposunda "sosyal market" oluşturuldu. Iğdır'a gelen, daha sonra kaydı oluşturulan depremzedelerin ihtiyaçları listelenerek barındıkları adreslere gönüllüler tarafından teslim ediliyor. Aile Destek Merkezi Koordinatörü Fatma Şeker, depremin ilk gününden itibaren gönüllü olarak depremzedeler için çalıştıklarını belirterek, "Bölgeye gönderilen yardımların yanında, Iğdır'a getirilen depremzede ailelere yardımcı oluyoruz. Bu manada Valiliğimiz koordinesinde sosyal market oluşturduk. Kente gelen depremzedeler Belediyeye kayıt yaptırıyorlar. Biz de bu ailelerin ihtiyaçlarının listesini alıyoruz, daha sonra kolilere koyduğumuz malzemeleri depremzede ailelere teslim ediliyoruz" dedi.
TUŞBA BELEDİYESİNDEN DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN OYUN PARKI
Van’ın Tuşba Belediyesi, şehre gelerek yurda yerleştirilen depremzedelerin çocukları için oyun parkı oluşturdu.
Türkiye’yi sarsan ve ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendiren Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Van’a getirilen depremzedelere her türlü imkan sunuluyor. Aişe Sıddıka Kredi Yurtlar Kurumu Yurduna yerleştirilen ailelerin çocuklarının yaşadıkları deprem travmasını bir an önce atlatmaları için de büyük çaba sarf ediliyor. Depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren depremzedelerin yaralarını sarmak için tüm imkanları ile sahada olan Tuşba Belediyesi, depremzede çocuklar için de yurt binasında bir oyun parkı kurdu. Oyun alanında kendilerine verilen boyama kalemleri, kağıt ve oyuncaklarla bir anda dünyaları değişen çocukların yüzlerine küçük de olsa bir gülümseme geldi. Her türlü oyun araç ve gerecinin bulunduğu oyun parkına gelen çocuklar, görevliler eşliğinden güzel vakit geçirerek yaşadıkları deprem travmasını üzerlerinde atmaya çalışıyorlar.
Yaşanan depremden dolayı yetişkinler kadar çocuklarında ciddi bir travma yaşadığının altını çizen Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, gayelerinin çocukların bu sorunlu süreci en hafif şekilde atlatmalarına destek olmak olduğunu kaydetti. Yurda yerleştirilen ailelerin çocuklarının bir araya gelerek oyunlar oynadığı ve resim çizebilecekleri nezih bir ortam hazırladıklarını anlatan Başkan Akman, “Bu çocuklarımızın yeniden normalleşmeye, günlük hayatlarına döndürmelerine destek olmaya gayret ediyoruz. Minik çocuklarımızın yaşadıkları o deprem felaketinin psikolojisini atlatarak yeniden gülümsemesi ve keyifli vakit geçirmesi bizi son derece mutlu ediyor. 2011 yılında iki büyük deprem yaşayan bir il olarak bu zor günlerde depremden etkilenen yavrularımız için elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz” dedi