Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
10 Ocak 2020 Cuma - 04:13

Bakan Albayrak’tan çiftçiye yeni müjde

İş Dünyası ile Buluşma toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, üretici kredi borçlarında yapılandırma ve uzun vade müjdesi verirken gıda fiyatlarındaki fahiş artışların önleneceğini söyledi.

Bakan Albayrak’tan çiftçiye yeni müjde

Bakan Albayrak, geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yaparak 2020 hedeflerinden bahsetti. 2019 yılını dış kaynaklı uluslar arası kuruluların beklentilerinin ötesinde bir performansla geride bıraktıklarını belirten Albayrak, “Ortaya koyduğumuz politikaların başarısı ile birlikte, gerek enflasyonda, gerek faizde, gerek risk birimlerinde gerek büyümede taraflı tarafsız, yurt dışı kaynaklı uluslar arası kurumların beklentilerinin bir çoğunun aksine pozitif yönde güncellenerek tahminlerin daha ötesinde olumlu bir yılı geride bıraktık. 2019 yılı ülkemiz ve ekonomimiz açısından göründüğü kadar kolay olmayan zor bir yıl oldu” dedi.

EKONOMİK OPERASYONLARLA DOLU BİR YIL OLDU

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2018 yılından bu yana bir çok ekonomik saldırı ile karşı karşıya kaldıklarını hatırlatarak, “Ağustos 2018 yılında doğrudan Türkiye ekonomisinin hedef alınması ile başlayan, gerçekleşen bu kur saldırıları sonrasında, 2019 yılında da benzer saldırılarında, bunun yanında Barış Pınarı harekatı döneminde de benzer saldırı ve yaptırımların ve düzeli tehditlerin yer aldığı bir süreçle mücadele ile geçirdik. Türkiye olarak hiçbir bahanenin ardında saklanmadan, sadece ve sadece 1 yıl öncesinden belirlediğimiz hedeflere odaklandık. Türkiye’de finansal sistemimizin, dış şoklara, siyasi operasyonlara karşı bağışıklığını arttırmamız, piyasalara güven vermeye, ekonomideki daralmanın önüne geçmeye, kurdaki oynaklığı gidermeye, enflasyonu düşürmeye odaklandık. 3 yıllık yeni ekonomi programımızda hep şunun altını çizdik. Değişim, değişim, değişim. Özellikle son 6 yılda ülkemize karşı gerçekleştirilen onlarca saldırının ekonomi üzerindeki etkisini gidermeyi amaçladık. 2013 gezi ile başladı. Gerek 17-25 gerek 15 Temmuz, Suriye, terörle mücadele, Irak’ta yaşananlar, sınır ötesi operasyonlar. Tüm bu süreçlerin ekonomik etkisi göz önüne alındığında Türkiye artık bir değişim ortaya koymak zorunda. Gerginliklerden etkilenmeyecek bir ekonomi oluşturmak istiyoruz. Reel sektörün potansiyelini doğru stratejiler ile bir daha durmayacak şekilde harekete geçirmektir. Değişim kolay bir şey değil. Hayatımızda da öyle. Alıştığımız şeyleri değiştirmek istediğimiz zamanda zorlanıyoruz. Değişim herkes için ve her birey için zordur. Ama meyveleri lezzetlidir. Sivas’ta da bu değişimin tohumlarını atmamız lazım ve tohumlarını atacağımız bu değişimin meyvelerini en kısa sürede toplayacağımız bir süreç” dedi.

ENFLASYONLA MÜCADELE KAZANIMLARI KORUNACAK

2020 yılında enflasyonla mücadele kazanımlarının korunacağını kaydeden Bakan Albayrak, “Yılı 0,5 gibi pozitif bir büyüme ile geride bırakacağız. Yıl içerisinde son 1 yıldır, 1.5 yıldır tüm bu kara tablolara, karamsal süreçlere, sosyal medya operasyonlarına, algı süreçlerine, faizler, tahviller şöyle olacak böyle olacak söylemlerine rağmen elhamdulillah, operasyonlara rağmen bu yılı olumlu bir şekilde geride bırakıyoruz. Enflasyonla mücadelede ki kazanımlarımızı tartışmasız koruyacağız. Daha da düşük tek haneli enflasyonları inşallah üç yıllık yeni ekonomi programı özelinde de hayata geçireceğiz” dedi.

GIDA FİYATLARINDA FAHİŞ ARTIŞLAR ENGELLENECEK

Albayrak, gıda fiyatlarındaki fahiş fiyat artışına müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, “Her alanda reel ekonomi ve reel üretim artışı 1. önceliğimiz olacak. Özellikle gıda fiyatlarında. Bu çok sık geliyor. Tüm oluşabilecek dalgalanmalara karşı tedbirlerimizi alarak üreticilerimizi destekleyeceğiz. Çok net söylüyorum. Geçen yıl yaşanan. Bu yıl kademe kademe yaşanan. Artık bakanlıklarımız bu çerçevede şu yada bu şekilde yürüyor. Ben çok net söylüyorum. Üreticinin ve son tüketicinin arasındaki marjı kendi fahiş avantajı için kullanan kesimlere Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak çok farklı bir metot ve teknikle yeni bir süreç işleteceğiz. Böyle bir şey yok. 1 liralık mal 4 liraya. Arada ocu bucu, tefeci. Nereye gidiyor bu 3 lira. Bununla ilgili serbest piyasa koşulları içerisinde çok daha güçlü bir şekilde, gıda enflasyonu ile mücadele açısından, piyasayı dengeleyici yapıcı, bu çerçevede birileri öbeklenmiş mafyacılık yapıyor. Kimse kusura bakmasın. Devlet, düzen, nizam, intizam. Özellikle gıdada biz durumdan biraz vazife çıkartacağız. Tarım ve hayvancılıkta hem destekleme, hem yatırım manasında maliyetlerin düşürülmesi, hem çelik maliyeti üzerinde yatırımların iyileştirilmesi. Özellikle 2020 çok dramatik bir şekilde bu yapısal sorunun çok olumlu bir şekle dönüştüğü yılın başlanıcı olacak” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİYE YAPILANDIRMA VE UZUN VADELİ KREDİ MÜJDESİ

Kredi borçlarını geri ödemede güçlük çeken çiftçilere de bir müjdede bulunan bakan Albayrak, bazı borçların yeniden yapılandırılarak uzun vadelere yayılacağını söyledi. Albayrak konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Çokça sıkça geliyor. Özellikle tarım alanındaki üreticilerimizden sıkça gelen bir talep. Diyoruz ki doğal afetlerden etkilenen veya ekonomik sebeplerden dolayı kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan tüm tarımsal faaliyetleri devam eden üreticilerimize yapılandırma imkanı getiriyoruz. Çiftçilerimiz Ziraat bankasından kullandıkları kredilerin tümü için yüzde 9 faiz oranı ile 5 yıla kadar, uzun vade istiyorlardı bizden. Yeniden vadelendirebilecekler artık.”

 
EGC’den Gazetecilere 10 Ocak Sürprizi
 
Destici'den gündeme ilişkin değerlendirmeler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yücelik: “Basınımızın özverisi takdire şayandır”
Yücelik, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, ...
Erzurum Ticaret sektörü performansı 2018’i geçti
ÖZEL - Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2019 yılı faal ...
Tarihi açılış
Dönmez, “Bugün TürkAkım’da nihayete ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. TürkAkım ...
 
ESOB’dan sosyal tesis tepkisi
Rasim Fırat, özellikle resmi kurumlara ait sosyal tesisler nedeniyle esnafın ...
Besicilerin zorlu kış mesaisi
Muş’un dağ köylerinde besicilikle uğraşan vatandaşlar, kar yağışıyla birlikte ...
Erzurum’da arazi toplulaştırma çalışmaları devam ediyor
Erzurum, Ağrı ve Erzincan’da toplulaştırma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
 
Akar Erzurum tarımsal varlığını paylaştı
İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar Erzurum tarımsal varlığını aktardı
Patates ihracatında yeni süreç
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Resmi Gazete’de bugün yayınlanan patates ...
Erzurum araç varlığı açıklandı
ÖZEL - Erzurum’da Kasım 2019 dönemi bazında trafiğe 119 bin 782 motorlu ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri