Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kayıp öğretmenin cansız bedenine ulaşıldı
Kayıp öğretmenin cansız bedenine ulaşıldı
14 terörist etkisiz hale getirildi
14 terörist etkisiz hale getirildi
Palandöken açık ara önde
Palandöken açık ara önde
Almaz’dan atama açıklaması
Almaz’dan atama açıklaması
Sakaltutan'da otobüs şarampole uçtu: 21 yaralı
Sakaltutan'da otobüs şarampole uçtu: 21 yaralı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Ekim 2014 Salı - 00:26

Doğu’nun gizli kalmış güzellikleri

Binlerce yıl boyunca çok farklı kavimlere ve milletlere ev sahipliği yapan Ardahan'da Ardahan Üniversitesi (ARÜ) akademisyenleri 2013 yılında bir ilke daha imza atarak “Ardahan İli Yüzey Araştırma Projesi”ni hayata geçirdi.

Doğu’nun gizli kalmış güzellikleri

Binlerce yıl boyunca çok farklı kavimlere ve milletlere ev sahipliği yapan Ardahan'da Ardahan Üniversitesi (ARÜ) akademisyenleri 2013 yılında bir ilke daha imza atarak “Ardahan İli Yüzey Araştırma Projesi”ni hayata geçirdi. ARÜ'lü akademisyenlerden oluşan bir araştırma ekibi, "Kaleler ve Kuleler Şehri" unvanına sahip Ardahan'da projenin ikinci sezon çalışmalarını gerçekleştirdi.
 ARÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı başkanlığında yürütülen projenin bu yılki ayağında Ardahan’ın arkeolojik değerlerine ilişkin önemli sonuçlara ulaşıldı. Konuyla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı, Tunç Çağı’nda Ardahan’da yaşamış toplulukların ekonomik, toplumsal ve askeri anlamdaki kültür düzeylerinin artık daha net anlaşılacağını belirterek, “Edinilen yeni bilgilere göre, Tunç Çağı yerleşim alanları özellikle kent merkezinin kuzey bölümünde yoğunlaşmaktadır. Tunç ve Erken Demir Çağları’nda yerleşim alanları civarına Kafkasya’dan Anadolu’ya uzanan göç dalgalarının getirdiği askeri tehditlere karşı çok sayıda kale ve kule yapısının inşa edildiği görülmektedir. Bu nedenle muhtemel tehlikelere karşı bölgedeki tüm askeri birimlerin ve sivil halkın anında haberdar olabileceği bir savunma sisteminin kurulduğu anlaşılıyor. Kura Nehri’nin kuzey kesimlerindeki stratejik öneme sahip yükseltilerin askeri; dağ ve tepelerin hemen güneyinde yer alan daha düşük seviyedeki düz alanların ise sivil yaşama yönelik olarak kullanıldığı düşünülmektedir.” diye konuştu.
“ŞEYTAN KALESİ, UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE GİRMELİDİR.”
Ardahan ve çevresiyle ilgili yerlerle ilişkili yeni verilerin, uluslararası bazı bilimsel yayın organlarında paylaşılmasının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı, bu yöndeki çalışmaların kısa zaman zarfında artarak devam edeceğini vurguladı. Öte yandan araştırma çerçevesinde çeşitli yayınlar yapmakla sınırlı kalınamayacağını da hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Patacı, “Kaleler ve kuleler kenti olarak anılan Ardahan, eşsiz kültür varlıklarına sahip bir şehir… Bunlardan belki de en başta geleni Çıldır İlçesi’ndeki Şeytan Kalesi’dir. Türkiye’de Şeytan Kalesi’nin sahip olduğu ünik yapıya sahip olmayan, buna rağmen geçici veya kalıcı olarak UNESCO dünya kültür mirası listesine girmeye hak kazanmış kültür varlıklarımız var. Şeytan Kalesi de neden bunlardan biri olmasın? Bu tarz konularda biz akademisyenler bir başımıza çalışırsak, küçük veya kısa vadeli başarılar elde ederiz. Oysa Şeytan Kalesi için bu kaderin kırılması gerekmektedir.” diyerek, Serhat Şehri Ardahan’ın kültür varlıklarına sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.
 ARDAHAN’IN BİLİNMEYEN ZENGİNLİKLERİ KEŞFEDİLİYOR
 Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu izin doğrultusunda gerçekleştirilen araştırmanın amacının, Kuzeydoğu Anadolu ve Transkafkasya Bölgeleri’nin Eskiçağ Arkeolojisi ile ilgili bilimsel verilere ulaşılmış olan Ardahan’da kapsamlı bir kültür varlığı araştırmasının yapılması ve ilin günümüze kadar gizli kalmış arkeolojik ve tarihi değerlerinin ortaya çıkartılması olduğu ifade ediliyor.
 Projenin 2014 yılı araştırma ekibi; 1995-1997 yılları arasında Artvin ve Ardahan’da gerçekleştirilen yüzey araştırmalarına başkanlık etmiş olan Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu, Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi İsaf Bozoğlu, Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Özlem Oral ve Anadolu’daki çok sayıda önemli ören yerinde çalışmalar yapmış olan arkeologlar Barış Mirzanlı ve İhsan Sabri Çakır gibi değerli araştırmacılardan oluşuyor.
 

 
Rahmankul Han’a vefa
 
‘Kertenkele’ dizisine bir tepki de Van’dan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahmankul Han’a vefa
Kırgızlar’ın son Han’ı Rahmankul Han, doğumunun 100’üncü yılında Zeytinburnu’nda ...
Kertenkele dizine tepki
Türk Diyanet Vakıf Sen Şubesince yapılan açıklamada, özel bir televizyon ...
Altıparmak değerler eğitimine dikkat çekti
Etik Kurulunun yeni bir kültürü kazandırmada önemli çabaları, gayretleri ...
 
‘Önceliğimiz tarihi ve kültürel mirasımız’
Sekmen, kurumun ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Doğu ...
Ala,‘Hüznümden çok, ümidim var’
Ala, ‘Son yıllarda bütün kamu bürokrasinin yöneticileriyle gönüllüleriyle ...
Altun: ‘Soyut mirasa ne kadar sahip çıktık?’
Bitlis’te, İnşaat Mühendisleri Odası ve Bitlis Eren Üniversitesi tarafından ...
 
Tarihi Kentler Erzurum’da buluştu
Tarihi Kentler Birliği (TKB) toplantısı, Erzurum’da İçişleri Bakanı Efkan ...
Palandöken’e Kültür Merkezi övgüsü
Palandöken İlçe Belediyesi tarafından Yunus Emre Mahallesine yaptırılan ...
Erzurum Kış Festivali 13 Aralık’ta
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum kış festivalinin ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri