Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaylalı, Türkiye’nin 3’üncü Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi”nin ETÜ bünyesinde kurulum çalışmalarını başlattıklarını ve merkezin ilk etabının kurulumu için Kalkınma Bakanlığı’na 13 milyon TL’lik bir proje sunduklarını açıkladı.
Erzurum Teknik Üniversitesi’nin 2013–2014 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı ETÜ’nün yol haritasını paylaştı.
“Erzurum Teknik Üniversitesi’nin mensupları olarak bizler, üniversitemizi yukarıda zikrettiğim çağdaş bir üniversitenin taşıması gereken özellikler çerçevesinde inşa etmenin gayreti içerisindeyiz. “ vurgusunu yapan Yaylalı, Üniversite bünyesinde akademik birimleri yapılandırırken 2023 vizyonu çerçevesinde hazırladıkları Gelişim Planını esas aldıklarını söyledi.
Yaylalı, “ Üniversitemiz bünyesinde mevcut olan Makine Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik,Matematik, İktisat ve İşletme bölümlerimize ilave olarak 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle İnşaat Mühendisliği ve Tarih bölümlerini de aktif hale getirdik. “Bu yıl itibariyle eğitim-öğretime, “Merkezi Derslikler” olarak isimlendirdiğimiz bu binamızda başladık. Binamızda 10 adet modern derslik, 1 adet konferans salonu, 2 adet lisansüstü derslik, 2 adet tam donanımlı bilgisayar laboratuvarı, 3 Milyon TL harcanarak kurulan 3 adet temel bilim laboratuvarı ve 40 adet öğretim elemanı ofisi mevcuttur. “ dedi.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA DESTEK
ETÜ olarak Bilimsel araştırma projelerine ciddi destekler verdiklerini kaydeden Yaylalı, “çağdaş bir üniversite, bilimsel ve teknolojik projeler gerçekleştirmeli, sanayi ile yakın işbirliği içerisinde olmalıdır” ilkesinden hareketle bu yıl itibariyle öğretim üyelerimizin hazırladığı Bilimsel Araştırma Projelerine 1 Milyon TL’lik destek verdik. Ayrıca Bölgemizdeki tek Teknik Üniversite olmanın bilinciyle ilimizin ve bölgemizin, endüstrileşme ve sanayileşmesine katkıda bulunmak amacıyla İstanbul ve Ankara’dan sonraki üçüncü “Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi”nin üniversitemiz bünyesinde kurulum çalışmalarını başlattık ve bu merkezin ilk etabının kurulumu için Kalkınma Bakanlığı’na 13 milyon TL’lik bir proje sunduk. Desteklenme sözü aldığımız bu projemiz sayesinde ilimiz ve bölgemizde en önemli sektörler olan tarım, hayvancılık,turizm ve sağlık alanlarına ilaveten ileri teknoloji sektörünün de gelişimine katkı sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla şehrimiz ve bölgemizde yüksek teknolojiye dayalı sanayinin gelişimine de zemin hazırlanmış olacaktır. Bu merkezde gerçekleştirilecek ulusal ve uluslararası projelerle ülkemizin “Vizyon 2023” belgesinde yer alan “Ar-Ge payının GSYİH içindeki payının yüzde3” olması yönündeki hedefine ulaşmada önemli bir katkı sağlanmış olacaktır. “ vurgusunu yaptı.
İLERİ TEKNOLOJİ ADIMI
ETÜ bünyesinde “Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi” kurulum çalışmalarının devam ettiğini bildiren Yaylalı, merkez aracılığıyla Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik ve sosyal alandaki sorunları üzerine Kalkınma Ajansları ile de işbirlikleri yapmak suretiyle lisans üstü düzeyde çalışmalar yaptırılarak çalışma sonuçlarının ilgili mercilere sunulmasının hedeflendiğini söyledi.
ETÜ’NÜN BİR DİĞER HEDEFİ
ETÜ’nün önemli hedeflerinden birinin de, ETÜ’nün Orta Doğu, Kafkaslar ve Orta Asya’nın eğitim üssü haline getirilmesi olduğunu ifade eden Yaylalı, “.Bu hedef doğrultusunda Gürcistan Teknik Üniversitesi, Pakistan’daki 5 adet üniversite, University of SWAT,COMSATS Institute of Information Technology, The Islamia University of Bahawalpur, Bahria University, Indus University ve Pharos University (Mısır) gibi üniversitelerle eğitimde işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır. Bu çerçevede, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk yabancı öğrenci alımına da başlanacaktır. “dedi.
ÜNİVERSİTELERİN MİSYONU
Konuşmasının bir bölümünü Üniversitelerin tanımı ve misyonlarına ayıran Prof. Dr. Yaylalı, şu tespitlerde bulundu, “İyi bir üniversite nedir ve ne gibi faydaları vardır?” gibi sorular, üniversite eğitimi almak isteyen her gencin ve bu gençleri üniversiteye hazırlayan ailelerin ve eğitimcilerin zaman zaman kendilerine sordukları sorulardır.
Üniversiteye giriş şartlarını yerine getiren herkes burada okuma imkânına sahip olur. Üniversitede nitelikli ve eğitimli insanlardan ders alır. Burada öğrenci belli bir bilim veya sanat dalında yoğun ve derinlemesine bir eğitime tabi tutulur. Ama sadece kendi alanında değil, kendi alanına yakın ve hatta uzak konularda da bilgi sahibi olmaya çalışır. Öğrenciye, onu kendi alanında yetkinleştirecek bilgi ve beceri kazandırıldığı gibi, genel anlamda hayata geniş bir bakış açısı da kazandırılmaya çalışılır. Bunları ancak çağdaş anlamda iyi bir üniversite yapabilir. İyi bir üniversite demek, nitelikli ve donanımlı eğitimciler ve araştırmacılar demektir.İyi bir üniversite, çalışkan, akıllı ve entelektüel bir arkadaş ortamı demektir. İyi bir üniversite, kaliteli kitapların, kütüphanelerin, donanımlı laboratuvarların, öğrenciyi zihnen ve bedenen geliştiren tesislerin bulunduğu bir ortam demektir. Eğer öğrenci bu imkânlardan faydalanmayı becerebilirse; katılımcı,özgür düşünen, sosyal ve toplumsal değerler üreten ve ürettiklerini hayata uyarlama becerisine sahip olan birer birey olur.”
ÜNİVERSİTE, GERÇEĞİ ARAMAK ÇİLESİ VE YÜREKLİLİĞİDİR
“Üniversite, gerçeği aramak çilesi ve yürekliliğidir. “ tanımlamasını yapan Yaylalı şöyle dedi, “ Üniversite sadece meslek eğitimi vermez. Meslek eğitimi veren kurumlara yüksek okul denir ve öğrencilerini iş hayatına hazırlar. Üniversite eğitimi alanlar daha çok uğraştıkları disipline bir artı değer kazandırmaya çalışırlar ve üniversite idealde olması gereken hali ile bir düşünce üretme yeridir ve bilgi için inşa edilen bir kurumdur.Üniversite; bilgiyi üretir, öğretir, sunar ve yayar. Bu dört fonksiyon, üniversitenin varoluş sebebi, misyonudur. Bilgi üretme işlevini araştırma-geliştirme(AR-GE) faaliyetiyle, Öğretme işlevini eğitim-öğretim faaliyetiyle,Sunma işlevini topluma danışmanlık yapma ve Yayma işlevini yayın yapmak suretiyle yerine getirir. Üniversite laboratuvardır, kitaptır, yetişmiş elemandır, akıldır, bilimdir. Üniversite, gerçeği aramak çilesi ve yürekliliğidir. “
ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE TANIMLAMASI
Çağdaş bir üniversitenin, kalite odaklı olduğunu kaydeden Yaylalı, “.Üniversitede insan ve donanım açısından toplam kalite hedefine ulaşılabilmesi için gerekli imkânların sağlanması esastır.
Üniversitede görevli bilim insanlarının bilgi üretme, araştırma yapma, kitap yazma,toplumsal sorunlar ile ilgili görüş bildirme konularında tamamen özgür olmaları esastır. İdeal bir üniversitede eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinde evrensel düzeyde kabul edilen etik değerlere ve ilkelere uygun davranılmalıdır. Çağdaş bir üniversitede demokratik bir yönetim esas alınmalı ve liyakata dayalı bir sistem inşa edilmelidir. İdeal bir üniversite, bulunduğu çevreye ve topluma karşı sorumluluklarının bilincinde olan bir üniversitedir. Çünkü üniversiteler, bilim üreten, eğitim ve öğretim sunan kuruluşlar olarak sosyal sorumluluk yönünden diğer organizasyonlardan çok daha büyük bir sorumluluk ahlakına sahip olmalıdırlar. Çağdaş bir üniversite, bilimsel ve teknolojik projeler gerçekleştirmeli, sanayi ile yakın işbirliği içerisinde olmalı ve şehirdeki yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmalıdır. Çağdaş bir üniversite, öğretim elemanlarına huzur dolu bir çalışma ortamı sunarak,gelişmiş ülkelerde olduğu gibi “Daha fazla nasıl araştırma yaparız, daha iyi nasıl öğrenci yetiştiririz ve ülkemizin gelişimine daha iyi nasıl katkıda bulunuruz? ” düşüncesine ve arayışına odaklanan bir kuruluştur. Gerçek bir üniversite bulunduğu şehre “geçici ve bireysel değerler katan” bir kuruluş değil toplumsal dönüşüme destek olacak sürdürülebilir kalkınmayı ve kültürel gelişimi sağlayacak projeler üreten kurumdur. ‘dedi.