‘Stajyer ehliyet’ uygulamasından önce ehliyet almak isteyenler için sürücü kurslarına kayıt süresi Cuma günü itibariyle sona erdi. Doğu Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Mutluhan Alparslan Dumlu, stajyer ehliyet uygulamasının 1 Ocak 2016'da yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, bu stajyer ehliyet uygulamasına rastlamamak isteyenler sürücü kurslarında yoğunluk oluşturduğunu belirtti.
FAYDALI BİR UYGULAMA
Dumlu, stajyer sürücülük, meydana gelen trafik kazaların önlenmesi için Milli eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından müfredata konulmuş faydalı bir sistem olduğunu belirtti. Sürücülerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren stajyer sürücü belgesi alacaklarına dikkati çeken Dumlu, “Stajyer ehliyette 7-8 madde var. Bunlardan bazıları, 3 defa kırmızı ışık ihlali, 100 ceza puanından 75 ceza puanını doldurması, alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi gibi durumlarda ehliyeti iptal edilecek. Böylelikle ehliyeti iptal olanlar tekrardan sürücü kurslarına gidip kayıt yaptırarak, direksiyon ve teori eğitimlerini aldıktan sonra tekrardan o 2 yıllık stajyer ehliyet süreci başlayacaktır. Hatalara, kazalara tekrar sebebiyet vermezlerse asıl belgelerini tekrar gidip trafik tescil bürolarından alabilecekler. Bu uygulama ile kaza oranlarında azalma olacaktır.” dedi.
SÜRÜCÜ KURSLARI TIKLIM TIKLIM
Sürücü kurslarında 2015 yılı sen sürücü belgesi eğitim döneminde hiç yer kalmadığına dikkat çeken Dumlu, “Stajyer ehliyetin getirdiği yeni kurallara tabi olmak istemeyenlerin sürücü kurslarına akın etti, kurs kaydı için Cuma günü sondu. 10 Ekim'de bir sınavımız olacak. Bu sınava yetişmek için insanlar telaş içerisinde. Sürücü kurslarının işleri yoğunlaştı ama kontenjan sınırlaması olduğu için kontenjanlar doldu. Aslında bu uygulamaya insanların girmesi iyi bir şey.”diye konuştu.
GEREKSİZ TELAŞ
Vatandaşın boş yere telaş ettiğini söyleyen Dumlu, “Sürücü kuralarını dolduramayan bazı sürücü kurs sahipleri medyayı kullanarak stejyer uygulamanın zor ve kötü olduğunu söyleyerek insanları zora soktu. Aslında bu uygulamaya herkesi tabi olması gerekmektedir. Normal ehliyetin iptal olmasından farklı değil aslında bu uygumla normalde 4 kırmızı ışıkta geçmede ehliyet iptal olurken şimdi de 3 ışıkta iptal olacak. Bundan sonra ehliyet alacaklar rahat olsun, uygulama farklı ve zor değil.” ifadelerini kullandı.
GEREKLİ BİR UYGULAMA
Yeni uygulamanın son derece yerinde olduğunu beliren Dumlu, “Türkiye trafik kazalarında dünya genelinde ilk sıralarda yer alıyor, binlerce insanın trafik kazasında hayatını kaybediyor. 10 milyarlarca maddi zararlar oluyor. Bu kazaların yüzde 75'i sürücü hatasından kaynaklanıyor. 'Stajyer' uygulaması da sürücü kusurlarının, hatalarının azaltılması için bakanlık tarafından yapılmış bir uygulamadır, çok iyi olacaktır. Sürücülerimiz dikkatli ve kurallara uygun bir şekilde araç kullanma mecburiyeti içerisine gelecekler, hoşgörülü olacaklardır. Bundan çok memnunuz. Hatta trafiğin düzene girebilmesi için sürücü olma sürecinin daha da zorlaşmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.